maandag 21 februari 2011

“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”

“Nederland gaat vanaf dag één te maken krijgen met een aaneenrijging van kleinere en grotere incidenten in Kunduz. Het gebied is onveiliger dan vorige maand tijdens de hoorzitting en in het daaropvolgende Kamerdebat is voorgesteld.”

Dat zegt Martine van Bijlert, directeur van het bureau Afghanistan Analysts Network (AAN) in het dagblad BN De Stem.

Volgens haar zal Nederland “vanaf dag één te maken krijgen met een aaneenrijging van kleinere en grotere incidenten”. Ze zegt dat dit “eigenlijk geen verrassing is voor wie Afghanistan kent”.

The Afghanistan Analysts Network (AAN) is gevestigd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het is een onafhankelijke non-profit organisatie die tot doel heeft om tot een beter begrip te komen van de realiteit en de ontwikkelingen in Afghanistan.

Van Bijlert reageert na de zelfmoordaanslag in het district Imam Sahib in het noorden van de provincie Kunduz, waarbij maandag zeker dertig mensen om het leven kwamen.

Tientallen doden bij aanslag in Imam Saheb in provincie Kunduz

Bij een zelfmoordaanslag op een overheidsgebouw in het district Imam Saheb in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn maandag zeker 30 doden gevallen. Er vielen veertig gewonden.

Abdul Qayum Ebrahimi, de politiechef van het district in het noorden van de provincie, heeft gezegd dat de zelfmoordaanvaller zijn explosieven tot ontploffing bracht bij de ingang van het gebouw.

Op dat moment stond er een lange rij wachtenden om documenten op te halen.

De aanslag vond plaats in de stad Imam Sahib, de hoofdstad van het gelijknamige district ten noorden van de stad Kunduz.

BBC-verslaggever Sambuddha Mitra Mustafi meldt vanuit de hoofdstad Kabul “dat de Taliban beweren dat het doelwit een rekruteringscentrum van het leger was. Maar ooggetuigen en plaatselijke functionarissen zeggen dat het een overheidsgebouw betrof".

De Britse krant The Guardian schrijft dat de dader het gemunt had op een bijeenkomst van commandanten van Afghaanse milities die door de VS worden gesponsord. Deze milities staan bekend onder de naam “informele politie”.

Getuigen zeggen dat er ongeveer 40 chefs van de “Afghan Local Police” (ALP), de Afghaanse plaatselijke politie, samen met functionarissen van het district in het districtscentrum aanwezig waren toen de aanslagpleger arriveerde. Hij wilde naar binnen, maar in plaats daarvan blies hij zichzelf op in de rij wachtenden buiten.

Commandant Maqsoom van de ALP zei dat de meeste mensen in de vergaderruimte ongedeerd bleven en dat de slachtoffers gewone burgers waren die in de rij stonden voor papieren van de overheid, aldus The Guardian.

Onder de doden zijn drie politiemannen.

De afgelopen twee jaar is de veiligheidssituatie in Kunduz in snel tempo verslechterd. In de eerste jaren van de oorlog in Afghanistan stond de provincie bekend als “relatief rustig" of zelfs "vreedzaam" vergeleken met de zuidelijke en oostelijke provincies.

Maar in 2009 begonnen de Taliban de provincie binnen te dringen. Ze sloten meisjesscholen in de districten. Ze zamelden belasting in van de inwoners en installeerden hun eigen rechtbanken.

Dorpsoudsten vertelden indertijd aan de BBC dat dit gebeurde omdat de regering in Kabul de provincie negeerde.

In oktober 2010 vonden Muhammad Omar, de gouverneur van de provincie Kunduz, en 14 anderen de dood bij een aanslag op een moskee in Taloqan, de hoofdstad van de aangrenzende provincie Takhar.

Op 10 januari 2011 kwamen gouverneur Abdul Wahid Omarkhel van het district Char Darah en zes anderen om het leven bij een zelfmoordaanslag van de Taliban in het districtscentrum van Char Darah.

Het Duitse ministerie van Defensie bestempelde de provincie eind 2010 als “combat zone”. Berlijn leidt er het Provinciaal Reconstructie Team van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht.

Vorig jaar kwamen in heel Afghanistan meer dan 2.400 burgers om het leven door oorlogsgeweld. Dit was een recordaantal sinds het begin van de oorlog eind 2001.

Zie ook:
“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”

Beeldverslag van Tolo Televisie

woensdag 16 februari 2011

Veiligheidssituatie Kunduz en Noord-Afghanistan in 2010 snel verslechterd

De provincie Kunduz werd in de eerste jaren van de oorlog in Afghanistan, evenals de andere noordelijke provincies, door verslaggevers bestempeld als “relatief rustig” vergeleken met de provincies in het oosten en zuiden van het land. Maar de veiligheidsituatie is er de afgelopen twee jaar in hoog tempo achteruit gegaan.

Op 10 januari 2011 kwam gouverneur Abdul Wahid Omarkhel van het district Char Darah in het zuidwesten van de provincie om het leven bij een zelfmoordaanslag in het districtscentrum van Char Darah.

Minstens zes anderen die aanwezig waren, waaronder zijn lijfwacht en een dorpsoudste, vonden ook de dood. Zeven mensen raakten gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door de Taliban.

Op 8 oktober 2010 kwam Muhammad Omar, de gouverneur van de provincie Kunduz, om bij een aanslag op een moskee in Taloqan, de hoofdstad van de aangrenzende provincie Takhar. Er vielen zeker 14 andere dodelijke slachtoffers en minstens 20 mensen raakten gewond.

Als waarnemend gouverneur van Kunduz trad vervolgens Hamdullah Danishi in dienst.

In 2010 is de veiligheidssituatie in de provincie in snel tempo verslechterd. Er is een dreiging van aanvallen, hinderlagen, zelfmoordaanslagen en bermbommen van opstandelingen.

Het Duitse ministerie van Defensie bestempelde de provincie eind 2010 als “combat zone”.

Berlijn leidt het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de International Security Assistande Force (ISAF) van de NAVO in Kunduz.

In januari 2011 besloot het Nederlandse kabinet om een politietrainingsmissie naar de onrustige provincie te sturen.