zondag 27 maart 2011

Een jaar in de oorlog in Kunduz

Verslaggever James Dao verbleef het laatste jaar vier maanden in Kunduz. Hij ging mee op patrouilles van een Amerikaans bataljon, ontmoette Abdul Rahman Saidkhaili, de politiechef van de provincie die onlangs omkwam bij een zelfmoordaanslag en schrijft hoe begin dit jaar nog volop strijd werd geleverd in de provincie.

Momenteel is volgens hem de veiligheidssituatie verbeterd, maar vormen bermbommen en zelfmoordaanvallen een constant gevaar. Bovendien kunnen in de lente de activiteiten van opstandelingen verder oplaaien.

Op mij maakt het in elk geval de indruk van een uitermate instabiele en gevaarlijke toestand in Kunduz.

James Dao: “The Endgame in Afghanistan: A year at war”. (The New York Times).


Eind januari maakten NOS-verslaggever Kees Dam en cameraman Eric Feijten een reportage in Kunduz. Daarin gaven ze een beeld van de gevaren en de risico’s in het gebied. De bevindingen komen goed overeen met het verslag van James Dao.

zaterdag 26 maart 2011

Bermbom doodt Afghaanse politieman in Kunduz

Bij een explosie in het district Char Darah in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is vrijdag een Afghaanse politieagent omgekomen.

Dat heeft Gholam Muhaiyuddin, de politiecommandant van het district, bekendgemaakt. Het slachtoffer maakte deel uit van een gezamenlijke Afghaans-Duitse patrouille.

Er vielen geen andere slachtoffers onder de gezamenlijke troepenmacht. De politiewagen werd verwoest. De Taliban worden verdacht van de aanval.

Het Duitse ministerie van Defensie meldt dat de aanslag op 14 kilometer ten westen van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Kunduz plaatsvond.

Verslaggevers hebben vaak gemeld dat het de Afghaanse politie ontbreekt aan goed materieel, zoals pantservoertuigen. De politie opereert in gewone terreinwagens in het gevaarlijke land.

Nederland bereidt een missie naar Kunduz voor om agenten te trainen. Intussen zijn de eerste Nederlandse kwartiermakers in Afghanistan gearriveerd.

dinsdag 15 maart 2011

Rosenthal blijft bij zenden politiemissie ondanks verslechterende veiligheid Kunduz

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken/VVD) is vastbesloten om de Nederlandse politietrainingsmissie naar het Noord-Afghaanse Kunduz doorgang te laten vinden. Dat heeft hij laten weten na vragen van Kamerlid Harry van Bommel (SP) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Van Bommel vroeg dinsdagmiddag hoe Rosenthal denkt dat hij politieagenten in Kunduz kan gaan opleiden na de zelfmoordaanslagen in de provincie van de afgelopen weken.

Van Bommel is van mening: “Toekomstige rekruten worden met hun neus op de feiten gedrukt. Zij moeten aan de slag in een oorlogsgebied. De ambitie van het kabinet om hier goede trainingen te geven is grenzeloos naïef. Deze missie kan niet doorgaan.”

De SP ziet graag dat de missie naar Kunduz wordt afgeblazen.

Minister Rosenthal antwoordde dat Kunduz-Stad, waar de politietrainers aan de slag gaan, nog altijd relatief veilig is.

Bovendien zal aan de hand van een dagelijkse dreigingsanalyse worden bepaald of Nederlandse politietrainers buiten de poort van het opleidingscentrum aan het werk gaan.

Het is de bedoeling dat de trainers met hun pupillen ook actief het veld in gaan.

De minister zei verder dat het kabinet nooit heeft gezegd dat er geen risico’s aan de missie zijn verbonden.

Van Bommel benadrukte “dat een van de redenen om te komen tot deze trainingsmissie, het relatief hoge veiligheidsniveau in Kunduz was”.

De SP vindt dat het kabinet de mensen voorspiegelt dat het steeds beter ging in Kunduz en dat het veilig trainen van agenten goed mogelijk zou zijn. "Het is zonneklaar dat dit niet het geval is."

Radio 1 heeft een interview met Van Bommel opgenomen, waarin hij onder meer zegt: "Relatief rustig, noemt minister Rosenthal het. Maar met aanslag na aanslag is er van rust geen sprake."

Volgens Van Bommel kan er nog een debat volgen in de Kamer, waarbij GroenLinks kan besluiten om geen steun aan de missie te verlenen, waardoor die niet door kan gaan.

In april zou er sprake zijn van het daadwerkelijke begin van de missie.

Op de site van de SP geeft Harry van Bommel zijn standpunten weer over de missie.

Kamervragen
De Kamervragen die de SP afgelopen weekeind indiende bij minister Rosenthal over de veiligheidssituatie in Kunduz zijn op verzoek van de griffie van de Kamer ingetrokken.

De partij besloot dinsdag om vragen te stellen tijdens het wekelijkse Vragenuurtje. Twee Kunduz-interventies in drie dagen zou te veel zijn.

De SP is naast de PvdA, de PVV en de PvdD tegen het sturen van politietrainers naar Kunduz. De regerende CDA en VVD hebben van D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP steun gekregen voor de missie, en haalden zo een meerderheid in de Tweede Kamer voor hun besluit.

Veiligheid Kunduz
Dit jaar zijn volgens voorlopige cijfers van de VN bij elf aanvallen van opstandelingen al meer dan 100 doden gevallen in de gewelddadige provincie.

Onder de slachtoffers zijn de politiecommandant van de provincie en de gouverneur van het district Char Dara.

Verslaggevers melden dat de Taliban aan een “bommencampagne” bezig zijn in het noorden van Afghanistan en verwachten in de lente nog een toename van activiteiten van opstandelingen.

Zie ook:
Minstens 36 doden bij zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad op rekruteringscentrum leger
Politiechef provincie Kunduz gedood bij zelfmoordaanval
Tientallen doden bij aanslag in Imam Saheb
Gouverneur Abdul Wahid Omarkhel van district Char Darah gedood bij zelfmoordaanslag

maandag 14 maart 2011

Minstens 36 doden bij zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad op rekruteringscentrum leger

Een zelfmoordaanvaller heeft maandag bij een aanslag op een rekruteringscentrum van het Afghaanse leger in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zeker 36 dodelijke slachtoffers gemaakt. Er vielen ruim 40 gewonden.

Onder de doden zijn vijf kinderen. De kinderslachtoffers zijn voornamelijk schoenenpoetsers die aan het werk waren in de menigte.

Verschillende gewonden verkeren in zeer kritieke toestand.

De aanslagpleger deed zich voor als een legerrekruut en blies zich op midden in een menigte buiten het rekruteringscentrum, aldus de plaatselijke autoriteiten.

Volgens de plaatsvervangend gouverneur van de provincie bracht hij zijn explosieven tot ontploffing bij een gebouw waar rekruten voor het Afghaanse leger worden opgeleid. Eerder in december was het centrum ook al aangevallen.

Een Afghaanse verslaggever van The New York Times bezocht de plek van de aanslag. Hij zag kinderen en mannen in legeruniform onder de slachtoffers.

Hij zei dat de meeste dode kinderen schoenpoetsers waren die in de omgeving werken. "Je kon hun schoenenpoetsdozen en borstels zien liggen."

Zabiullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag namens zijn groepering opgeëist. Hij zei dat de aanslag werd uitgevoerd door een inwoner van Kunduz, die hij Saifullah noemde.

Hij gaf toe dat er schoenenpoetsers onder de slachtoffers zijn. Hij verontschuldigde zich voor “alle onschuldige burgerslachtoffers die hun leven verliezen bij onze acties, wij adviseren burgers niet in de buurt te komen van Afghaanse en buitenlandse militaire konvooien, bases en personen".

Veiligheidssituatie
In Kunduz en omliggende provincies zijn naast de Taliban ook militanten van de Islamitische Beweging Oezbekistan (IMU) actief.

Inmiddels heeft de SP Kamervragen gesteld over de verslechterende veiligheidssituatie in de provincie, en wil van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) opheldering.

Nederland stuurt in de loop van 2011 ruim 545 militairen en politiemensen naar Kunduz om daar Afghaanse agenten te trainen.

Opstandelingen hebben de afgelopen maanden zeker vier dodelijke zelfmoordaanvallen uitgevoerd in de gewelddadige provincie.

Hierbij vonden onder meer de gouverneur van het district Char Dara, de politiecommandant van de provincie, en tientallen burgers in de noordelijke stad Imam Saheb de dood.

Verslaggevers spreken van een "bommencampagne" van de Taliban in Noord-Afghanistan.

De krant The Wall Street Journal meldt dat volgens voorlopige cijfers van de VN opstandelingen sinds begin dit jaar in Kunduz zeker elf aanvallen hebben uitgevoerd. Daarbij vielen in totaal meer dan 100 doden.

NAVO-ISAF doodt opstandelingenleiders Bilal Konduzi en Shad Mohammad in Noord-Afghanistan

De International Security Assistance Force (ISAF) heeft vorige week donderdag bij een luchtaanval in Noord-Afghanistan twee leiders van de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) gedood. Ook vier vermeende opstandelingen kwamen bij de aanval om.

De NAVO-ISAF meldt dat de aanval plaatsvond in een onherbergzaam gebied in het district Dara Soof Payan in de provincie Samangan.

Samangan is een provincie ten zuidwesten van Kunduz.

De gedode commandanten zijn Bilal Konduzi en Shad Mohammad. Een woordvoerder van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht verklaarde dat ze zijn omgekomen door een “precisiebombardement”.

Bilal Konduzi was volgens een verklaring van de NAVO “een hoge leider van de IMU en onderhield contacten met het Taliban-netwerk in de provincie Kunduz.

Hij was betrokken bij het faciliteren en plannen van zelfmoordoperaties in heel Noord-Afghanistan en stond in contact met andere hoge IMU-leiders. Hij coördineerde logistieke steun en mensen in noordelijk Afghanistan.

“Verder onderhield hij belangrijke verbindingen met militaire leiders van de IMU in de provincies Kunduz, Baghlan, Takhar en Badakshan. Hij coördineerde wapentransporten en trainde zelfmoordaanvaller om in te zetten tegen Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten.”

De andere commandant, Shad Mohammad, was volgens de NAVO een IMU-leider die het IMU-netwerk in de provincie Samangan leidde.

“Hij onderhield directe contacten met IMU-leiders in het district Burkah (provincie Baghlan), die in verband worden gebracht met het plannen van een aanval op Mazar-e-Sharif.”

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh waar het hoofdkwartier is gevestigd van het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht. Balkh is een westelijke buurprovincie van Kunduz.

Veiligheidsdiensten riepen een “precisiebombardement” in nadat ze inlichting hadden gekregen dat de IMU-leiders en andere verdachte opstandelingen zich geïsoleerd ophielden in een afgelegen bergachtige regio in het district Dara Soof Payan.

De NAVO zegt dat ze zich ervan verzekerd had dat er geen burgers of gebouwencomplexen in de directe omgeving bevonden.

Een eenheid die na de aanval poolshoogte nam bevestigde dat Bilal Konduzi, Shad Mohammad en vier andere opstandelingen waren omgekomen bij de luchtaanval.

In het noorden van Afghanistan vinden voortdurend operaties van Afghaanse veiligheidsdiensten en buitenlandse militairen plaats. In de lente wordt een verhoogde activiteit verwacht van opstandelingen.

De Islamitische Beweging Oezbekistan is een organisatie die evenals de Taliban in opstand is tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse militairen in Afghanistan.

zaterdag 12 maart 2011

Duitse leger ontkent doden van vrouw in Kunduz

Onderzoek van het Duitse leger heeft uitgewezen dat de Afghaanse vrouw die afgelopen week in Kunduz overleed aan een ernstige verwonding aan haar hoofd niet is geraakt door Duitse militairen.

De Afghaanse politie had gezegd dat ze gewond was geraakt nadat Duitse soldaten het vuur hadden geopend op een gebouw. Ze overleed later in een veldhospitaal in Kunduz waar ze was opgenomen met een hoofdwond.

Ze woonde op 1.300 meter afstand van de gevechtshandelingen.

Een woordvoerder van het Duitse leger meldt dat uit onderzoek blijkt dat uit de aard van de wond betrokkenheid van Duitse militairen bijna geheel uitgesloten kan worden.

Verder blijkt dat niet vastgesteld kan worden of de andere vrouw die aan haar knie gewond raakte deze verwonding heeft opgelopen door vuur van opstandelingen, of het Duitse leger.

Op 9 maart werden Duitse troepen op zeven kilometer ten zuidwesten van Kunduz met handvuurwapens beschoten. De Duitsers beantwoordden het vuur en trokken zich terug in het
politiehoofdkwartier van de plaats Chahar Dara (Chahar Darreh).

Zie ook:
Duitse ISAF-militairen doden vrouw in Kunduz

vrijdag 11 maart 2011

Kamervragen SP over veiligheid Kunduz na aanslag op politiechef

Update 16-03-2011: De vragen die de SP afgelopen weekeind heeft voorgelegd aan minister Rosenthal zijn op verzoek van de griffie van de Kamer ingetrokken. De partij besloot om dinsdag vragen te stellen tijdens het Vragenuurtje in de Kamer. Twee Kunduz-interventies in drie dagen zou te veel zijn.
---

Kamerlid Harry van Bommel (SP) heeft vrijdag schriftelijk Kamervragen ingeleverd bij minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) naar aanleiding van de zelfmoordaanslag op de politiecommandant van Kunduz.

Bij de aanslag in Kunduz-Stad kwamen het provinciehoofd van de politie, generaal Abdul Rahman Saidkhaili, en zeker twee agenten om het leven. Acht mensen raakten gewond.

Van Bommel is benieuwd naar het oordeel van Rosenthal over de veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie na de aanslag van donderdag op de generaal.

Hij vraagt de minister onder meer een overzicht van het aantal geweldsincidenten in Kunduz “in het algemeen en in het bijzonder tegen politiemensen sinds 1 januari 2011”.

Hij wil ook weten of Rosenthal van mening is of er sprake is van een campagne van militanten tegen de regering van president Hamid Karzai en zijn buitenlandse bondgenoten, en wat de verwachtingen van de minister zijn over de veiligheidssituatie in de komende zes maanden, en hoe de internationale veiligheidstroepen zich verweren.

Volgens Van Bommel is met de aanslagen van de afgelopen tijd de veiligheid in Kunduz verslechterd, waardoor de Nederlandse politiemissie onder moeilijker omstandigheden moet werken.

Hij hoort graag of de minister deze opvatting deelt, en zo ja wat voor maatregelen hij treft om zich aan de veranderde situatie aan te passen.

Wanneer de minister van mening is dat Nederlandse politietrainers en hun pupillen betrokken raken bij geweld, zoals zelfmoordaanslagen, dan wil Van Bommel graag weten tot welke aanpassingen Rosenthal overgaat.

Tot slot is de SP benieuwd hoe het met de onderhandelingen staat met de Afghaanse autoriteiten over de Nederlandse voorwaarden om de politie op te leiden in Kunduz, en wanneer deze besprekingen worden afgesloten.

Een belangrijke voorwaarde van Den Haag is dat de agenten niet worden ingezet voor aanvalsdoeleinden.

De veiligheid in het noorden van Afghanistan, en in het bijzonder in Kunduz, is de laatste jaren in snel tempo verslechterd.

Deskundigen hebben gezegd dat de situatie tijdens de hoorzitting en het debat over de uitzending van de politietrainingsmissie te rooskleurig werd afgeschilderd.

Dit jaar zijn bij aanslagen van de Taliban in de gewelddadige provincie al tientallen mensen om het leven gekomen, waaronder de gouverneur van het district Char Dara en nu de politiecommandant van de provincie.


Het lijstje Kamervragen van Van Bommel dat bij minister Rosenthal is ingediend:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de aanslag op de politiechef van Kunduz.

1. Wat is uw oordeel over de veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie Kunduz na de aanslag in Kunduz-stad op de politiechef? (1)

2. Kunt u een overzicht geven van het aantal geweldsincidenten in Kunduz in het algemeen en in het bijzonder tegen politiemensen sinds 1 januari 2011?

3. Deelt u de mening dat deze aanslag onderdeel is van een campagne van de Taliban of andere oppositionele groepen tegen de regering Karzai en diens buitenlandse bondgenoten? Indien neen, waarom niet? Wat zijn uw verwachtingen ten opzichte van vijandelijkheden voor de komende zes maanden? Op welke wijze verweren de Afghaanse en internationale veiligheidstroepen zich hiertegen?

4. Deelt u de opvatting dat met de recente aanslagen de veiligheidssituatie in Kunduz is verslechterd en dat de Nederlandse geïntegreerde politiemissie onder moeilijker omstandigheden moet werken dan u in januari 2011 veronderstelde? Indien neen, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen neemt u om aan deze situatie aan te passen?

5. Is naar uw indruk de kans vergroot dat Nederlandse leden van de geïntegreerde politiemissie en hun Afghaanse leerlingen betrokken raken bij soortgelijk geweld dat de politiechef van Kunduz nu heeft getroffen? Indien neen, waarom niet? Zo ja, tot welke aanpassingen gaat u over?

6. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de onderhandelingen met de Afghaanse autoriteiten over de Nederlandse inbreng en de eisen ten aanzien op te leiden leden van de Afghaanse Nationale Politie? Wanneer worden de onderhandelingen hierover afgesloten?

Bron: “Politiechef Kunduz komt om bij aanslag”, Volkskrant 11 maart 2011.

donderdag 10 maart 2011

Duitse ISAF-militairen doden vrouw in Kunduz

NAVO-ISAF-soldaten uit Duitsland hebben donderdag in het district Chardara in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz een vrouw gedood. Een andere vrouw raakte ernstig gewond.

Dat heeft Abdul Moman Omarkhail, de gouverneur van het district, gezegd. Duitse militairen waren op patrouille toen ze in Chardara werden beschoten.

De Duitsers schoten terug in de richting van een huis vanwaar ze dachten dat het vuur vandaan kwam. Hierbij hebben ze twee vrouwen ernstig verwond, waarvan er een enkele uren later aan haar verwondingen bezweek.

Het Duitse leger zegt de zaak te onderzoeken.

Duitse militairen zijn de afgelopen jaren steeds vaker bij oorlogshandelingen betrokken geraakt. Eind vorig jaar bestempelde het Duitse ministerie van Defensie de provincie Kunduz als "oorlogszone".

Afghaanse burgers dragen de zwaarste last van de oorlog in Afghanistan. Vorig jaar vonden 2.777 burgers de dood door oorlogsgeweld in het Aziatische land.

Politiechef Abdul Rahman Saidkhaili van provincie Kunduz gedood bij zelfmoordaanval

Een zelfmoordaanvaller heeft donderdag een eind gemaakt aan het leven van generaal Abdul Rahman Saidkhaili, de politiecommandant van de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Ook zeker twee andere agenten vonden de dood.

De plaatsvervangend politiechef en zeven anderen, waaronder twee burgers raakten gewond. De gouverneur van Kunduz, Mohammad Anwar Jigdalak, heeft de aanslag bevestigd.

Saidkhaili was met tal van collega’s ongeveer 50 meter van het politiehoofdkwartier in Kunduz-Stad verwijderd, toen de aanvaller, die bovenop hem sprong, toesloeg.

Saidkhaili was een belangrijke gesprekspartner voor de Duitse en Amerikaanse troepen die in het gebied opereren

Eerder dit jaar zou Saidkhaili, samen met de gouverneur, ook aanwezig zijn bij de hoorzitting in Nederland over de geplande politietrainingsmissie. Maar hij kon niet komen door de slechte weersomstandigheden in Kunduz.

Generaal Abdul Rahman Saidkhaili was een etnische Tadzjiek en voorheen lid van de Noordelijke Alliantie die tegen de Taliban streed en later samen met de VS-coalitie het bewind van de Taliban verdreef.

The New York Times schrijft dat hij omstreden was, omdat hij de Pathanen discrimineerde om hun etnische afkomst.

De Pathanen zijn de bevolkingsgroep waaronder de Taliban de meeste aanhangers telt.

De Taliban hebben de afgelopen 1,5 jaar terrein gewonnen in de provincie en verschillende gewapende groepen voeren strijd om de controle over smokkelroutes voor wapens en drugs naar buurland Tadzjikistan.

Van Tadzjikistan gaan de drugs onder meer verder naar Rusland.

Volgens verslaggevers zijn de grenswachten corrupt en is het eenvoudig om drugs de grens over te smokkelen.

Eind januari verklaarde Saidkhaili de provincie gezuiverd van Taliban-strijders. Maar vervolgens vonden er toch nog aanvallen plaats van militanten.

In oktober 2010 zijn Afghaanse, Belgische, Duitse en Amerikaanse troepen een offensief gestart tegen opstandelingen in de provincie. Dit duurde tot zeker in januari.

Nederland stuurt een politietrainingsmissie naar Kunduz die bestaat uit 545 manschappen. De voorbereidingen voor deze missie, die rond de zomer officieel zal beginnen, zijn al in volle gang.

Volgens deskundigen is de veiligheidssituatie in Kunduz slechter dan tijdens de hoorzitting en het debat over de Nederlandse politietrainingsmissie werd voorgesteld.

Zie ook:
Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting voorgesteld


De uitvaart van generaal Abdul Rahman Saidkhaili werd op televisie uitgezonden: