zondag 29 mei 2011

Militiecommandant Ismail Chonta en twee bewakers doodgeschoten in Kunduz

Gewapende mannen hebben donderdagnacht in het district Khanabad in het zuidoosten van de provincie Kunduz een regeringsgezinde militiecommandant en zijn twee beschermers gedood.

Dat vertelde Said Sarwar Hussaini, woordvoerder van de politie van Kunduz, vrijdag aan Afghan Islamic Press.

Het gaat om commandant Ismail Chonta. Hij werd samen met zijn bewakers gedood tijdens een treffen met schutters in het gebied Chahar Toot in Khanabad.

Hussaini zei dat het niet duidelijk is of de commandant werd gedood door zijn persoonlijke vijanden of de Taliban. De politie stelt een onderzoek in.

Chonta leidde een stammenmilitie. De Taliban zouden de verantwoordelijkheid opgeëist hebben voor de aanval.

(It is said that Chonta was leading tribal militia. Taliban claimed responsibility for the attack as their spokesman told AIP that the commander was killed by Taliban last night.)

Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid verklaarde dat Ismael Cunta, een commandant “van de marionetten samen met zijn bodyguard werd neergeschoten tijdens een guerrilla-aanval in Khanabad”.

De veiligheidsdiensten in Afghanistan zijn in afgelegen gebieden vaak moeilijk bereikbaar. Afghanistan is een uiterst gevaarlijk land, en ook daarom kunnen dorpsbewoners zich organiseren in plaatselijke milities.

zaterdag 28 mei 2011

7 doden bij zelfmoordaanslag op veiligheidsoverleg in Takhar over Noord-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval in Taloqan, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Takhar, zijn zeven doden en een tiental gewonden gevallen. Onder de doden zijn twee Duitse NAVO-militairen. De aanvaller was gekleed in een politie-uniform en had het gemunt op de deelnemers aan een regionaal topoverleg.

Luitenant-generaal Daud Daud, de Afghaanse bevelhebber van de politieregio Noord-Afghanistan, kwam ook om, evenals de politiechef van de provincie Takhar. De Duitse ISAF-commandant van Noord-Afghanistan, generaalmajoor Markus Kneip, raakte gewond.

Ook Mawlawi Shah Jahan, de politiechef van Takhar, een bewaker en de secretaris van de gouverneur werden gedood bij de aanval, aldus het hoofd van het ziekenhuis in Takhar.

Generaal H.E. Mohammed Daud Daud (1969), kortweg Daud Daud, is de commandant van de 303rd Pamir Zone in Noord-Afghanistan en leidde in deze regio de politie.

Naast Markus Kneip raakten nog twee Duitse militairen gewond.

Tien mensen, waaronder gouverneur Abdul Jabar Taqwa van Takhar en beveiligers raakten gewond bij de aanval. De meeste gewonden zouden zware brandwonden hebben opgelopen, aldus TOLONieuws.

Kneip was aanwezig bij een bijeenkomst bij de gouverneur, zo vertelde generaal Salmai Wesa, de commandant van het Afghaanse leger in de regio Noord-Afghanistan, aan het Duitse persbureau DPA.

De Duitse krant de Frankfurter Allgemeine meldt inmiddels dat Markus Kneip de aanslag heeft overleefd. Hij raakte wel gewond.

Het Duitse ministerie van Defensie meldt “dat er twee Duitse soldaten zijn gevallen. Drie Duitsers, waaronder de bevelhebber van het Regionaal Commando Noord, raakten gewond”.

Mogelijk was Kneip het doelwit van de aanslag. Maar ook de hoge Afghaanse functionarissen hebben een hoog profiel voor opstandelingen.

De Afghaanse nieuwszender TOLO meldde de dood van de Afghaanse generaal. De zelfmoordaanvaller sloeg toe toen Daud een ontmoeting had met andere hoge functionarissen in de residentie van de gouverneur van Takhar.

Volgens de NAVO zijn er westerse en Afghaanse troepen onder een aanzienlijk aantal slachtoffers.

De NAVO-ISAF-veiligheidsmacht heeft de aanval in een verklaring veroordeeld. Volgens admiraal Vic Beck vond de aanslag plaats na een ontmoeting tussen Afghaanse functionarissen en leden van de Internationale Coalitie.

Daud
Generaal Daud was een voormalig plaatsvervangend minister van Narcotica-bestrijding en een voormalig bodyguard van Ahmad Shah Massoud, de krijgsheer die tegen de Taliban streed en op 9 september 2001, twee dagen voor de aanslagen van 11 september, door Al-Qaida werd vermoord.

Daud werd een jaar geleden benoemd tot politiecommandant van de Regio Noord die bestaat uit 9 provincies, met het hoofdkwartier in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh.

Op de foto staan van links naar rechts Markus Kneip, Mohammed Daud Daud, (?) en uiterst rechts is nog de Amerikaanse generaalmajoor Sean Mulholland zichtbaar, de plaatsvervangend commandant van de ISAF-regio Noord.

De foto werd genomen op 11 april 2011 bij een veiligheidsshura in Camp Marmal in Mazar-e-Sharif.

Dader
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid verklaarde: “Nadat onze mujahidien achter deze ontmoeting was gekomen, werd die aangevallen door onze zelfmoordaanvaller.”

De Taliban zei dat de aanval werd uitgevoerd door de mujahid (strijder) Amad-ud-Din, een inwoner van Takhar.

Mujahid zei dat de bijeenkomst in het geheel het doelwit was, en gericht was tegen de nieuwe Operatie Omaid.

De aanvaller droeg een politie-uniform en wachtte in de gang toen de officials naar buiten kwamen, zo bericht een verslaggever van de BBC.

Noord-Afghanistan
Daud was de politiecommandant van de hele regio Noord-Afghanistan. Duitsland leidt voor de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht het Regionaal Commando Noord. De bevelhebber van deze regio is generaal Markus Kneip.

Generaal Zalmay Wesa is de commandant van het 209. Legerkorps van het Afghaanse Nationale Leger (ANA) dat in het noorden van Afghanistan is gestationeerd.

De provincie Takhar wordt geleid door Duitsland, en behoort tot het operatiegebied van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Kunduz, dat onder bevel staat van Duitsland.

Eerder deze maand waren er hevige rellen in Taloqan, toen werd gemeld dat er 40 tot 60 Duitse soldaten in deze provinciehoofdstad zijn gestationeerd, die ondersteund worden door Afghaanse bewakers.

De afgelopen twee jaar is de veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan in hoog tempo verslechterd.

Herdenking
In Kamp Kunduz vond eerder zaterdag een herdenkingsbijeenkomst plaats voor een Duitse soldaat die woensdag sneuvelde. Hieraan namen ook Belgische, Nederlandse, Armeense en Amerikaanse militairen deel.

Generaal Kneip had deze herdenkingsceremonie eveneens bijgewoond.

Operatie Omaid
In de provincie Kunduz is intussen zaterdag een nieuwe operatie tegen opstandelingen gestart met de codenaam Omaid (Hoop). Het is de bedoeling dat hiermee de militanten uit Kunduz verdreven worden.

Afgelopen woensdag kwam een Duitse soldaat om bij een bermbomaanslag in de provincie Kunduz, de westelijke buurprovincie van Takhar.

Sinds Duitsland in 2002 deelneemt aan de oorlog in Afghanistan zijn 51 Duitse militairen om het leven gekomen.





Zie ook:
Generaal Daud Daud en brigadegeneraal Shah Jehan Noori begraven in Takhar
Generaal Daud en 3 Duitse soldaten gedood bij zelfmoordaanslag in Takhar
Duitse NAVO-militair gedood in Kunduz bij bermbomaanslag
Aanslag geen zelfmoordaanval maar bomaanslag (30-5-2011)
Vijf Afghaanse agenten gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid (6-06-2011)

Opnieuw aanval op Duitse soldaten in Kunduz, twee aanvallers gedood

Een Duitse eenheid is donderdagavond in Kunduz aangevallen door opstandelingen. Vier militanten openden het vuur op een voetpatrouille. De Duitsers beantwoorden het vuur en schoten twee aanvallers dood.

Dat heeft het Duitse leger gemeld. De Duitsers werden vanaf korte afstand met handvuurwapens onder vuur genomen in het district Char Darah. Aan Duitse zijde raakte niemand gewond.

Het leger maakte bekend dat twee aanvallers vrijwel zeker zijn gedood. De andere twee wisten te ontkomen.

De patrouille werd aangevallen op ongeveer 12 kilometer ten noordwesten van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Kunduz.

De aanval volgde een dag nadat een 33-jarige Duitse kapitein bij een springstofaanslag op zijn patrouille in Kunduz om het leven kwam. Een soldaat en een Afghaanse tolk raakten bij deze aanval gewond.

De Duitse eenheid die woensdag werd aangevallen en waarbij een Duitser omkwam was van de Saarland Brigade uit Lebach. De Saarbruecker Zeitung schrijft dat die eenheid sinds januari onophoudelijk wordt aangevallen.

De militairen die woensdag werden aangevallen waren overwegend parachutisten uit Zweibrücken.

“Die Soldaten der angegriffenen Patrouille waren überwiegend Fallschirmjäger aus Zweibrücken. Ihre Fahrzeuge wurden seit Januar immer wieder attackiert. Die bisherigen Sprengstoffanschläge endeten aber – trotz mehrerer Schwerverwundeter – stets glimpflicher als der gestrige.”

Voertuigen van Duitse eenheden in Kunduz worden sinds januari steeds opnieuw aangevallen. Voordat woensdag een Duitse militair sneuvelde, vielen daarbij al verschillende zwaar gewonden.

Zie ook:
Duitse NAVO-militair gedood in Kunduz bij bermbomaanslag

vrijdag 27 mei 2011

Veiligheid Noord-Afghanistan en Kunduz in hoog tempo verslechterd

De veiligheid in het noorden van Afghanistan, en in het bijzonder in Kunduz, is de afgelopen twee jaar snel slechter geworden. De aanval op een gebouw van contractarbeiders in Kunduz-Stad op 2 juli 2010 was de zwaarste in het noorden in 9 jaar oorlog. Dit jaar zijn al vier zware zelfmoordaanslagen gepleegd in Kunduz.



Een zelfmoordaanval maakt op 10 februari een eind aan het leven van de districtsgouverneur van Char Darah. Nog geen 2 weken later vallen bij een zelfmoordaanslag op een overheidsgebouw in Imam Saheb ruim 30 doden.

Op 10 maart komt de politiechef van de provincie in Kunduz-Stad door een zelfmoordaanvaller om. Bij een kamikazeaanval in maart op een rekruteringscentrum van het leger in Kunduz-Stad sterven zeker 36 mensen een gewelddadige dood.

Naast de dreiging van zelfmoordaanvallen vormen bermbommen een constant gevaar voor de burgers en veiligheidsdiensten in Kunduz.

Een Duitse ISAF-soldaat is woensdag in Kunduz bij een aanslag met twee bermbommen gedood. De Duitse minister van Defensie verklaarde: “We boeken vooruitgang in Afghanistan.”

Maar in werkelijkheid is de situatie in het noorden de afgelopen twee jaar in snel tempo verslechterd en is Afghanistan niet eerder zo onveilig geweest sinds de val van het Taliban-bewind eind 2001.

donderdag 26 mei 2011

Vijf Taliban gedood en twee agenten gewond bij vuurgevecht in Kunduz

Bij een gewapend treffen tussen Taliban-strijders en de politie in Kunduz zijn dinsdag vijf opstandelingen omgekomen en twee politiemannen gewond geraakt. De strijd speelde zich af in het district Dasht-i-Archi.

Dat meldt het nieuwsagentschap Pajhwok. Het vuurgevecht vond dinsdag laat plaats toen een politiewagen werd getroffen door een bermbom in het gebied Char Saraka in Dasht-i-Archi.

Districtshoofd Sheikh Sadruddin vertelde aan Pajhwok dat twee agenten daarbij licht gewond raakten. Hun voertuig werd vernield.

Een inwoner van het district zei dat twee strijders werden gedood bij het treffen. De Taliban claimt dat vijf agenten werden gedood en zeven anderen gewond raakten.

Bermbommen vormen een constante dreiging in Kunduz voor burgers en veiligheidsdiensten.

Woensdag sneuvelde een Duitse NAVO-militair in het district Char Darah toen zijn patrouille werd aangevallen met twee bermbommen. Een andere Duitser en een Afghaanse tolk raakten gewond.

Duitse NAVO-militair gedood in Kunduz bij bermbomaanslag

Bij een aanval met twee bermbommen in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is woensdag een ISAF-soldaat uit Duitsland om het leven gekomen. Een andere militair en een Afghaanse tolk raakten gewond.

Dat heeft het Duitse ministerie van Defensie bekendgemaakt. De aanslag vond plaats op 14 kilometer ten noordwesten van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Kunduz, in een deel van de provincie dat behoort tot het district Chahar Dara.

Het slachtoffer is een 33-jarige kapitein van de Duitse special forces (Division Spezielle Operationen).

Een tweede Duitse soldaat raakte licht gewond en een Afghaanse tolk raakte middelzwaar gewond. De gewonden zijn overgebracht naar het reddingscentrum in Kunduz.

Het Duitse leger meldde in de loop van de dag dat de Duitse troepen met twee bermbommen werden aangevallen die gericht waren tegen drie pantserwagens, een van het type Fuchs, een andere van het type Dingo en een Fennek.

De patrouille die werd aangevallen was van de Saarlandbrigade. De gewonde Duitser is een paratroeper van het Fallschirmjägerbataillons 261 in Lebach.

Lebach is de garnizoensplaats van het "Fallschirmjägerbataillons 261 der Luftlandebrigade 26".

De soldaten van de patrouille waren overwegend paratroepen uit Zweibrücken. Volgens de krant Saarbrücker Zeitung worden hun voertuigen sinds januari steeds weer aangevallen. Hierbij vielen al meerdere zwaargewonden.

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Defensie verklaarde: “We boeken vooruitgang in Afghanistan. We hebben de juiste strategie, en deze strategie zullen we ook verder voortzetten.”

(„Wir machen Fortschritte in Afghanistan. Wir haben die richtige Strategie, und diese Strategie werden wir auch weiter durchsetzen.“)

Dit is een opmerkelijke uitspraak van Thomas de Maizière. De veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan, waar de meeste Duitse troepen zijn gestationeerd, is de afgelopen twee jaar in snel tempo verslechterd.

Een gezant van de VN voor Afghanistan verklaarde eerder dit jaar dat de veiligheidssituatie in heel Afghanistan nog nooit eerder zo slecht was sinds de val van de Taliban eind 2001.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat door gevechtshandelingen, gevechten en bomaanslagen, sinds 2002 in Afghanistan 31 Duitse soldaten zijn gevallen.

In totaal vonden in Afghanistan 48 Duitse militairen de dood.

dinsdag 17 mei 2011

Brandpunt: "Hoe veilig is het in het noorden van Afghanistan"

Brandpunt zond zondag een reportage uit van de Afghaanse journalist Najibullah Quraishi. Hij legde contact met strijders van Al-Qaida die zich voorbereiden op een groot offensief in het noorden van Afghanistan.

Uit de reportage blijkt dat het gebied vooral een veilige haven is voor extremisten. De opnamen zijn enkele weken voor de dood van Osama bin Laden gemaakt.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

zondag 15 mei 2011

Raketbeschieting op vliegveld Mazar-e-Sharif

Het vliegveld van Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif is afgelopen week met drie raketten beschoten. De verkeerstoren werd ontruimd en het luchtverkeer werd enige tijd aangepast. Er vielen geen slachtoffers.

Dat meldt het Duitse leger. Woensdag meldde de Bundeswehr dat het vliegveld om 13.53 uur vermoedelijk met twee raketten werd beschoten.

De inslagen werden in de buurt van de verkeerstoren waargenomen, die vervolgens werd geëvacueerd en het vliegverkeer werd aangepast. Om 15.20 uur werd alles weer in bedrijf gesteld. Er is geen melding van persoonlijk letsel gemaakt.

Vrijdag meldde het Duitse leger dat er geen twee maar drie ongeleide raketten werden afgevuurd. Ze sloegen ten noorden van het vliegveld in. Een raket ontplofte in de buurt van de toren.

Camp Marmal ligt bij Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh. Het is de grootste Duitse basis buiten Duitsland.

Op het kamp is het commando gevestigd van de Duitse strijdkrachten in Afghanistan en het hoofdkwartier van het Regionaal Commando Noord, dat door Duitsland wordt geleid, van de NAVO-ISAF-troepenmacht.

Momenteel zijn ook Nederlandse kwartiermakers gestationeerd op Camp Marmal die de komst van het Nederlandse contingentscommando en 4 Nederlandse F-16’s voorbereiden voor de politietrainingsmissie in de buurprovincie Kunduz.

woensdag 11 mei 2011

Vier politieagenten gewond door bermbom in Kunduz, Taliban gedood bij vuurgevecht

Bij een bermbomexplosie in het district Qalai Zal in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn maandag vier agenten gewond geraakt. Een vuurgevecht tussen opstandelingen en veiligheidstroepen werd een Taliban fataal.

Politiechef Abdul Majid vertelde dat een voertuig van de politie werd geraakt door een bermbom die was geplaatst door de Taliban.

Shikh Sadudin, de gouverneur van het district Dasht-e-Archi, vertelde aan het Chinese persbureau Xinhua dat veiligheidstroepen maandag Qari Abdul Waheed, een Taliban-opstandeling, hebben gedood en een ander gevangen hebben genomen.

Sadudin zei dat er geen slachtoffers waren gevallen onder de veiligheidstroepen.

De Taliban hebben de afgelopen week hun activiteiten opgevoerd sinds ze op 1 mei hun lenteoffensief afkondigden.

vrijdag 6 mei 2011

Drie Duitse soldaten gewond bij drie aanvallen in Afghanistan

Na de dood van Osama bin Laden zijn ISAF-militairen uit Duitsland dinsdag het doelwit geworden van meerdere aanslagen in Afghanistan.

Dat meldt het Duitse ministerie van Defensie. Bij drie aanslagen op dinsdag raakten drie Duitse soldaten licht gewond.

De krant Bild vraagt zich af of dit een wraakcampagne is voor de dood van Osama bin Laden?

De gewonden werden overgebracht voor verdere behandeling naar het kamp in Kunduz.

Woensdag meldde het Duitse ministerie van Defensie dat er dinsdag 2 Duitse soldaten gewond raakten en een Afghaanse tolk. Na behandeling konden ze weer terug naar hun eenheid.

Woensdag melden zich ook nog vijf Duitse militairen voor behandeling. Twee daarvan zijn voor verdere behandeling overgebracht naar het grotere hospitaal van Mazar-e-Sharif in de aangrenzende provincie Balkh.

"Im Nachgang der Anschlagsserie vom 3. Mai meldeten sich heute weitere fünf Soldaten in der Sanitätseinrichtung des PRT Kundus. Nach ambulanter Behandlung befinden sich drei von ihnen wieder bei ihren Einheiten, zwei werden zur weiteren Diagnostik und Behandlung nach Masar-i Scharif verbracht. Es besteht keine Lebensgefahr."

Een dag later meldden zich dus nog vijf militairen in het hospitaal. Hiervan werden er drie ambulant behandeld en vervolgens konden ze terug naar hun eenheid.

Defensie in Duitsland meldt dat ze niet in levensgevaar verkeren.

Dinsdagmiddag werd een Duitse patrouille met een geïmproviseerd explosief (einem improvisierten Sprengsatz), waarmee meestal een bermbom wordt aangeduid, op 14 kilometer ten westen van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van Kunduz aangevallen.

Twintig minuten later werd een ander voertuig van het type Dingo eveneens door een zelfgemaakt explosief beschadigd. De derde aanval volgde 25 minuten later.

De twee Dingo's werden gedeeltelijk zwaar beschadigd. Ook een pantserwagen van het type Fuchs raakte beschadigd.

Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, zei in een verklaring dat de aanval plaatsvond in het district Chahar Darah en deel uitmaakt van de operatie “Badar”. Dit is de naam die de Taliban heeft gegeven aan zijn voorjaarsoffensief.

Mujahid zei woensdag dat zeven NAVO-militairen werden gedood en er zes gewond raakten en drie van hun tanks werden uitgeschakeld.

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze bij aanvallen maken overdrijven.

Duitsland leidt het PRT van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in Kunduz. Het is de bedoeling dat vanaf juli Nederlandse militairen Afghaanse agenten gaan trainen in de gewelddadige provincie.