zaterdag 30 juli 2011

Politie Afghanistan lijdt zwaarste verliezen in de oorlog

Onder de veiligheidsdiensten in Afghanistan vallen de meeste slachtoffers bij de politie. Geweld heeft de afgelopen twee jaar aan 2.770 politieagenten het leven gekost. De politie bevindt zich aan het front in de oorlog.

Dat meldt de Miami Herald. Afghaanse agenten bevinden zich aan het oorlogsfront en tellen meer doden en gewonden dan Afghaanse soldaten of de door de VS geleide Coalitietroepen.

De Afghaanse politie bestaat momenteel uit 130.600 manschappen. Waarschijnlijk neemt het aantal slachtoffers nog toe omdat ze steeds meer taken overnemen van buitenlandse troepen die hun vechtmissie in 2014 willen beëindigen.

In de periode van 19 maart 2009 tot 19 maart 2011, de datums waarop het Afghaanse Nieuwjaar begint, zijn 2.770 politieagenten gedood.

Dat is twee keer meer dan de 1.052 Afghaanse soldaten of 1.256 buitenlandse troepen die in die periode sneuvelden.

In deze twee jaar raakten 4.785 Afghaanse agenten gewond, vergeleken met 2.413 Afghaanse soldaten.

De cijfers zijn afkomstig van de Afghaanse ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie en de Coalitie die door de VS wordt geleid.

De voormalige ISAF-commandant David Petraeus verklaarde onlangs in de Amerikaanse senaat: “Tegen iedereen die zegt “wanneer beginnen Afghanen te vechten en sterven voor hun eigen land?” kan ik zeggen dat ze dat op dit moment doen.”

In het artikel wordt verder gemeld dat de Afghan National Police kritiek krijgt wegens corruptie, en velen noemen de politie onprofessioneel en slecht uitgerust. Er is veel analfabetisme, ondanks de 6-weekse training die ze momenteel krijgen met alfabetiseringslessen.

Het is geen nieuwe constatering. Verslaggevers hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk gemeld dat de politie de zwakste schakel is van de veiligheidsdiensten.

Er bestaan nog steeds grote vraagtekens of de politie in staat is om de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie van de NAVO-ISAF-troepenmacht over te kunnen nemen.

Agenten zijn slecht getraind, slecht uitgerust en ze zijn op de meest onveilige en afgelegen plaatsen gestationeerd en beschikken niet over zwaarbeveiligde bases zoals de buitenlandse troepen in het land.

Agenten patrouilleren in hun steden, moeten zelfmoordaanvallers stoppen die door hun controleposten proberen te glippen, mogelijke aanvallen afweren, op opstandelingen veroverd terrein vast proberen te houden.

Daarnaast zijn ze de belangrijkste strijdmacht om papavervelden te vernietigen, wat ze tot doelwit van de haat maakt van boeren, drugshandelaren en strijders die profiteren van de drugsopbrengst.

Politieagent Khan zegt: “Als ik in de ochtend na het gebed mijn huis verlaat, dan weet ik dat ik in gevaar ben en aangevallen kan worden. Zelfs als ik ’s nachts ga slapen, heb ik het gevoel dat de dood mij volgt.”


De Ford Ranger is het standaardvoertuig van de Afghaanse politie (Foto: ISAF)


Nederlandse militairen beschikken over pantserwagens van het type Bushmaster (Foto: ministerie van Defensie)

donderdag 28 juli 2011

Nederlandse politieman in Kabul gewond door ongeval met vuurwapen

Een Nederlandse politiefunctionaris is donderdag in Afghanistan gewond geraakt aan zijn schouder toen zijn wapen door nog onbekende oorzaak afging. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis en verkeert niet in levensgevaar.

Dat meldt de Rijksoverheid. Het ongeval deed zich voor op het ambassadeterrein in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De man kreeg ter plaatse eerste hulp en werd voor verdere behandeling naar een ziekenhuis vervoerd.

Hij verkeert niet in levensgevaar en zijn familie is geïnformeerd. Zodra het mogelijk is, zal hij terugkeren naar Nederland. Naar het incident wordt een onderzoek ingesteld.

De politiefunctionaris werkt in Kunduz voor EUPOL. Hij maakt deel uit van de geïntegreerde Nederlandse politietrainingsmissie.

De Nederlandse politiefunctionarissen proberen in Kunduz aan de opbouw van de rechtstaat te werken en trainen daarom het midden- en hoger kader van de Afghaanse politie.

Nederlandse politieagenten, marechaussees, ontwikkelingsexperts, militaire trainers en ondersteuners, diplomaten, justitie-experts en ontwikkelingsorganisaties werken samen om de Afghaanse politie en de Afghaanse justitiesector te verbeteren.

woensdag 27 juli 2011

"Het is niet ongevaarlijker geworden in Kunduz"

Elektricien Gebhard Stein is reservist bij het Duitse leger, de Bundeswehr, en sinds 6 mei is hij in Afghanistan gestationeerd. In Kamp Kunduz heeft hij al een heleboel aanvallen meegemaakt.

Het is niet ongevaarlijker geworden in Kunduz, en Stein is ook in buitenposten voor de elektriciteit verantwoordelijk.

Daarom reist hij steeds weer over de gevaarlijke wegen in het inzetgebied, zoals naar Taloqan, de hoofdstad van de buurprovincie Takhar, waar een Duitse basis is.

“Er hat im Feldlager Kundus schon so manchen Taliban-Angriff miterlebt. Und es ist nicht ungefährlicher in Kundus geworden,” aldus het bijschrift bij de video.

Het doet Stein wel goed wanneer hij jonge Afghanen zijn vakwerk bij kan brengen. “Juist dat is het, wat het door oorlog geteisterde land dringend gebruiken kan,” aldus Stein.

Op weg naar Taloqan is er al lang geen contact meer met de bevolking. Günther Henel volgt Stein voor SWR Landesschau Baden-Württemberg. De video is in het bijschrift gedateerd op 26 juli 2011.



Onderstaande video gaat over de veiligheid in Kamp Kunduz. Zo worden alle Afghanen die er werken gefouilleerd of ze geen gevaarlijke dingen bij zich dragen.

De video toont ook de aankomst van materiaal in containers voor de Nederlanders in Kunduz vanuit Pakistan.

"Als een bomgordel wordt ontdekt, dan is het al te laat."

Drie kinderen gedood bij raketaanval op huis in Kunduz

Bij een raketinslag in een huis in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn dinsdag drie kinderen omgekomen en vier burgers gewond geraakt.

De slachtoffers vielen in het dorp Aikhanum in het district Char Dara. Districtsgouverneur Mohammad Mumin Omarkhil vertelde woensdag aan het Chinese persbureau Xinhua dat veiligheidstroepen daar in contact kwamen met Taliban-rebellen.

Tijdens het treffen werd een huis door een raket geraakt waarbij drie onschuldige kinderen de dood vonden, aldus Omarkhil.

De gewonden zijn een vrouw en drie kinderen.

Omarkhil gaf geen verdere details aan Xinhua over de strijd en zei niet door wie de raket was afgevuurd.

Volgens Afghaanse media zei Omarkhil echter dat de Taliban een mortiergranaat hadden afgevuurd op een politiepost naast het huis.

Het districtshoofd vertelde aan Pajhwok dat de drie gedode kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud waren.

Pajhwok meldt dat er vijf gewonden vielen, die werden overgebracht naar een kliniek in het district. Hun toestand wordt stabiel genoemd.

Een inwoner van het district vertelde dat er om middernacht een explosie werd gehoord. “Toen we het gebied bereikten, zagen we kinderen in een poel van bloed liggen.”

De districtchef zei tegen Pajhwok dat de Taliban een mortiergranaat hadden afgevuurd op een controlepost van de politie naast het huis.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid beweert dat twee agenten werden gedood bij de aanval, aldus Pajhwok.

- Wanneer de verklaring van Mujahid juist is, dan bekennen de Taliban dus een aanval te hebben uitgevoerd. -

Het afgelopen half jaar is een recordaantal van 1.462 burgers om het leven gekomen in de al bijna 10 jaar durende oorlog in Afghanistan. Dit is een stijging van 15 procent vergeleken met dezelfde periode in 2010.

De VN meldde eerder deze maand dat 80 procent van de burgerslachtoffers het afgelopen half jaar is gevallen door toedoen van opstandelingen en 14 procent door vuur van Afghaanse en NAVO-troepen. Van 6 procent kon niet worden vastgesteld door wie ze werden gedood.

zaterdag 23 juli 2011

Plaatsvervangend gouverneur Hamdullah Danishi van Kunduz overleeft bermbomaanslag

Hamdullah Danishi, de ondergouverneur van de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, heeft vrijdag een aanslag met een bermbom overleefd. Drie van zijn bodyguards raakten gewond.

Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua. Danishi vertelde aan Xinhua: “Een mijn die geplant was op een weg die naar de provinciehoofdstad Kunduz leidt raakte mijn voertuig. Drie van mijn bewakers raakten deze ochtend gewond.”

“Ik ontsnapte ongedeerd en gelukkig ben ik veilig en ongedeerd,” zo vertelde Danishi.

Hij schreef de aanval toe aan “de vijanden van vrede”, een term die volgens Xinhua is bedoeld om de Taliban mee aan te duiden.

De lente en de zomer staan in Afghanistan bekend als de “seizoenen waarin wordt gevochten” in Afghanistan. De strijdende partijen proberen daarin hun posities te consolideren voordat de winter invalt.

Afghanistan beleeft de dodelijkste periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet. Het afgelopen jaar vallen opstandelingen ook steeds vaker hoge overheidsfunctionarissen aan.

woensdag 20 juli 2011

Afghaanse politieman gedood door eigen vuur bij veiligheidsoperatie in Kunduz

Een politieagent is maandag in Kunduz om het leven gekomen toen Afghaanse special forces een huis aanvielen waar verdachte gewapende opstandelingen zich schuilhielden.

Shaikh Saduddin, de gouverneur van het district Dasht-e Archi, vertelde dinsdag aan het nieuwsagentschap Wakht dat de agent omkwam bij een veiligheidscontrolepost grenzend aan het huis waar de vermoedelijke opstandelingen zich hadden verschanst.

De ISAF meldt in een verklaring dat de veiligheidsmacht een verdachte Taliban-facilitator opriep zich over te geven, toen ze verschillende gewapende personen opmerkte die offensieve posities innamen.

De veiligheidsmacht zette in een poging om de situatie te de-escaleren een schijnwerper die op een vliegtuig is gemonteerd in, maar het lukte niet om daarmee de vijandelijke houding te beëindigen.

De strijdmacht ging uit van een onmiddellijke dreiging en viel een van de individuen aan, waarbij hij gewond raakte.

Toen men de gewonde veilig wilde stellen, bleek dat hij een uniform van de Afghaanse politie (ANP) droeg. De veiligheidsmacht verleende vervolgens meteen medische hulp en riep een medische spoedevacuatie in.

De ISAF meldt dat “de Afghaanse agent helaas overleed tijdens de medische evacuatie”.

Een ISAF-commandant toont zich in een verklaring “diep bedroefd door het onfortuinlijke incident", en zegt: “De dood van elke Afghaan is iets wat ISAF bijzonder ernstig opvat. Onze diepste verontschuldigingen gaan uit naar zijn familie, de ANP en de Afghaanse regering."

De facilitator, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het transport en de verkoop van zware wapens, werd later door de veiligheidsmacht ingerekend.

De gouverneur van het district Dasht-e Archi zei dat de veiligheidsdiensten twee mensen arresteerden tijdens de operatie. De identiteit van de arrestanten is nog niet bekendgemaakt.

Wakht meldt verder dat drie burgers gewond raakten bij een operatie die eerder door veiligheidstroepen in het district Chahar Dara werd uitgevoerd.

In Kunduz en omringende provincies vinden regelmatig acties plaats van Afghaanse en buitenlandse strijdkrachten om opstandelingen uit te schakelen.


De International Security Assistance Force (ISAF) maakt ook melding in een verslag van het incident in het district Archi.

"An Afghan-led security force conducted an operation resulting in the detention of a Taliban facilitator in Archi District, Kunduz province, yesterday.

The security force was calling out the facilitator when they noticed several armed individuals taking offensive positions. The security force employed an aircraft-mounted spotlight to de-escalate the situation, which failed to stop the offensive movement. Assessing an immediate threat, the force engaged one of the armed individuals, wounding him.

While securing the wounded individual, the security force noted he was wearing an ANP uniform. The security force provided immediate medical care and called for an emergency medical evacuation.

Unfortunately, the ANP officer died during medical evacuation.

“We are deeply saddened by this unfortunate incident,” said an ISAF security force commander. “The death of any Afghan is something ISAF takes very seriously. Our deepest apologies go to his family, the ANP and the Afghan government.”

The targeted facilitator, responsible for the movement and sale of heavy weapons and ammunition, was later detained by the security force."

vrijdag 15 juli 2011

Onrust onder personeel Kandahar Airfield over luchtkwaliteit, risico’s niet uit te sluiten

Onder Nederlands defensiepersoneel dat werkzaam is op Kandahar Airfield (KAF) in het zuiden van Afghanistan heerst bezorgdheid over de luchtkwaliteit. De onrust bestaat over de naastgelegen afvalverbranding en daarnaast over opwaaiend stof door transportbewegingen.

Het hoofd van de Afdeling Gezondheidszorg Staf CLAS verzocht daarom de Arbodienst Defensie om de luchtkwaliteit te beoordelen.

Minister Hans Hillen van Defensie heeft de Kamer ondertussen over het onderzoek naar de luchtkwaliteit in Kandahar geïnformeerd.

De onrust was ontstaan onder personeel dat werkzaam is in Area 3&4 op Kandahar Airfield (KAF) in Afghanistan over de luchtkwaliteit.

Uit de bevindingen van een onderzoek op het vliegveld (november-december 2010) blijkt dat op het Nederlandse gedeelte van de compound geen risicovolle luchtconcentraties PAKs, dioxine, zware metalen en gasvormige componenten (zwaveldioxide, stikstofoxiden en BTEX) zijn aangetroffen die afkomstig kunnen zijn van de verbrandingsovens.

Het optreden van acute, reversibele gezondheidseffecten zoals luchtwegklachten is op basis van de gemeten dagblootstelling aan stof echter niet uit te sluiten.

Bij chronische, continue blootstelling aan de gemeten concentraties zijn gezondheidseffecten niet uit te sluiten.

Minister Hillen zegt dat intussen is besloten dat in de voorbereiding en uitvoering van missies voortaan de gezondheidsrisico’s door de blootstelling aan fijnstof, verbrandingsproducten en andere chemische stoffen in kaart zullen worden gebracht als daartoe aanleiding bestaat.

Eerder Amerikaans onderzoek naar schadelijke stoffen in Afghaans woestijnstof toonde al aan dat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Omdat de operaties op Kandahar Airfield bijna zijn voltooid, zullen de metingen daar niet worden voortgezet.

donderdag 14 juli 2011

Helikopterhaven Forward Operating Base Kunduz

(Foto: USAF)
Amerikaanse genisten hebben in het maanlandschap van Kunduz een helihaven aangelegd. Deze basis, Forward Operating Base Kunduz, biedt plaats aan een 20-tal helikopters die operaties in de regio kunnen uitvoeren en ondersteunen.

De Forward Operating Base (FOB) Kunduz ligt op een plateau ten noorden van het Hindu Kush-gebergte, op 400 meter boven zeeniveau.

Het 18th Infantry Regiment van het Amerikaanse leger zorgt in de vallei tot aan de grens met Tadzjikistan voor controleposten en patrouilles.

De Amerikaanse vereniging van genisten meldt dat het U.S. Air Force 877th Expeditionary Prime BEEF Squadron begin 2010 de grote helikopterhaven bouwde om Amerikaanse helikopteroperaties van de 4th Combat Aviation Brigade te ondersteunen. De ondergrond bestond volledig uit aluminium matten.

De 4th Combat Aviation Brigade kon zo helikopters rechtstreeks vanuit Kunduz stationeren en bijtanken. Hiermee werd de tijd om luchtsteun te verlenen in het gebied teruggebracht tot ongeveer 45 minuten.

Het probleem was dat de bodem in deze regio in Afghanistan onder meer bestaat uit silt en klei, een bodemtype dat bekend staat onder de naam “maanstof”. Hierdoor raakte de ondergrond van de helihaven snel in verval.

Toen besloten werd om langer in Kunduz te blijven, werd een nieuwe ondergrond aangelegd. Deze moest plaats bieden aan 10 UH-60 Blackhawks, twee CH-47 Chinooks en acht AH-64 Apaches.

Uiteindelijk leidde het tot de basis in Kunduz waarop een helikoptervloot van 17 toestellen kan worden gestationeerd.

Volgens het Amerikaanse leger is dit van vitaal belang voor goederentransport, vervoer van personeel, veiligheid van konvooien, medische evacuaties en directe luchtsteun bij gevechten in het noordoostelijke deel van het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht.

Zie ook:
Nieuwe Duitse FOB Hazrat-e Soltan 90 kilometer van Mazar-e-Sharif

Nieuwe politiechef Baba Jan van regio Noord-Afghanistan wil zorgen voor vrede en stabiliteit

De bekende Afghaanse generaal Baba Jan is officieel benoemd tot politiecommandant van de 303 Pamir Zone, de regio Noord-Afghanistan, waaronder ook de provincie Kunduz valt. Hij volgt generaal Daud Daud op die op 28 mei bij een bomaanslag werd gedood.

Dat heeft het blad Khaama donderdag gemeld. De nieuwe commandant heeft beloofd om de nodige maatregelen te nemen om te zorgen voor vrede en stabiliteit in de noordelijke regio van het land.

Generaal Muhammad Daud Daud kwam samen met vijf anderen om het leven bij een bomaanslag in het gebouw van de gouverneur van de provincie Takhar, waar hij een veiligheidsoverleg had met hoge NAVO-functionarissen. Bij deze aanslag vonden ook twee Duitse soldaten de dood.

Militaire functionarissen in de provincies zijn bezorgd over de escalatie van de opstand en het geweld.

Abdul Rahman Rahimi, de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken, zei dat de Afghaanse politiestrijdkrachten broodnodig goed leiderschap nodig hebben in een kritieke tijd waarin opstandelingen aan de gang zijn om het noorden te destabiliseren, en in enkele andere delen van het land de verantwoordelijkheid voor de veiligheid wordt overgedragen aan Afghaanse troepen.

Generaal Baba Jan is een van de voormalige generaals van de regering van Dr. Najibullah, die president was van Afghanistan van 1987 tot 1992.

Najibullah kwam aan de macht tijdens de Russische bezetting (1979-1989) van het land. In 1992 werd hij door een staatsgreep afgezet en vluchtte het gebouw van de Verenigde Naties binnen. Daar werd hij toen de Taliban in 1996 Kabul innamen uitgehaald en vervolgens door de Taliban gemarteld en gedood.

Generaal Baba Jan heeft na de val van het bewind van de Taliban in 2001 gediend als politiecommandant van de hoofdstad Kabul en de West-Afghaanse provincie Herat.

Hij heeft toegezegd om de nodige maatregelen te treffen om voor vrede en stabiliteit in de noordelijke regio van Afghanistan te zorgen.

Zie ook:
Veiligheidssituatie Noord-Afghanistan onheilspellend
7 doden bij zelfmoordaanslag op veiligheidsoverleg in Takhar over Noord-Afghanistan

dinsdag 12 juli 2011

Rutte: “Algemene veiligheidssituatie in Afghanistan niet verslechterd”

“Rutte zegt dat het aantal zelfmoordaanslagen in Afghanistan de afgelopen tijd wel is gestegen, maar dat de algemene veiligheidssituatie niet is verslechterd. “In vergelijking met Uruzgan is het in Kunduz een factor 10 of 20 veiliger”, aldus Rutte.”

Dat meldt de NOS. Premier Mark Rutte deed deze uitspraak na een bezoek aan het Defensie Operatie Centrum in Den Haag, waar hij was bijgepraat over de voorbereidingen van de politietrainingsmissie in Kunduz.

De uitlating van Rutte staat in het geval van Afghanistan in het algemeen haaks op de bevindingen van de Afghanistan NGO Safety Office (ANSO) en de Verenigde Naties. Die hebben onlangs gemeld dat de veiligheidssituatie in Afghanistan dit jaar ernstig is verslechterd.

ANSO meldde vorige maand dat het aantal aanvallen in Afghanistan van gewapende oppositiegroeperingen in het eerste kwartaal van 2011 met 51% is toegenomen vergeleken met het eerste kwartaal in 2010.

Uit het rapport van de ANSO blijkt wel dat het aantal aanvallen in Kunduz is afgenomen, en dat er meer aanvallen van opstandelingen in Uruzgan zijn dan in Kunduz.

Maar in heel Afghanistan is de veiligheidssituatie sinds de val van de Taliban eind 2001 nog niet eerder zo slecht geweest als dit jaar.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maakte eind juni bekend dat het geweld in de periode maart-juni dit jaar in Afghanistan met ruim 50 procent is gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2010.

Volgens cijfers van de VN vielen in deze drie maanden 1.090 doden en 1.860 gewonden onder de burgerbevolking. Dat is 20% meer dan in dezelfde periode in 2010.

Nederland leidde vier jaar lang voor de NAVO de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Deze missie heeft aan 25 Nederlandse soldaten het leven gekost en er vielen 140 Nederlandse gewonden.

Infiltranten
Tijdens de briefing legt generaal Peter van Uhm, de Commandant der Strijdkrachten, onder meer uit dat er maatregelen zijn genomen om aanslagen van agenten zelf te voorkomen.

Sinds maart 2009 zijn 36 NAVO-trainers gedood door rekruten, of Afghaanse agenten en soldaten. De frequentie van dit soort aanvallen neemt toe. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken beantwoordde daar vorige week nog Kamervragen over.

Verslaggevers hebben verschillende keren gemeld dat het bij deze incidenten kan gaan om een infiltrant, of een conflict tussen de betrokken soldaten.

Van Uhm zegt dat Duitse en Nederlandse militairen aanwezig zijn bij de trainingen en er wordt gekeken wat de persoonlijke achtergronden van de agenten zijn.



Zie ook:
NAVO en VS boeken geen vooruitgang in Afghanistan, geweld verder geëscaleerd
Geweld in Afghanistan met 51 procent gestegen
Rosenthal beantwoordt Kamervragen over veiligheid Kunduz en Taliban-infiltranten

zondag 10 juli 2011

Honden met camera op kop nieuw hulpmiddel Defensie om bommen op te sporen

(Foto: Ministerie van Defensie)
De hondenschool van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht heeft een nieuwe hulp om explosieven makkelijker op te sporen. Door een camera op de kop van een speurhond te bevestigen kan deze zelfstandig bommen vinden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie zaterdag gemeld. De hondengeleider volgt met een draagbaar videoscherm de zoekactie op afstand.

Zo kunnen de speurhonden de troepen ondersteunen met het opsporen van explosieven in gebouwen, voertuigen en op personen. De honden hebben al dienst gedaan in Afghanistan.

De coördinator van de opleiding in Woensdrecht toont zich positief over de resultaten. Hij zegt: “Het samenspel tussen mens, dier en technologie leidt tot een professionele opsporing van explosieven die het leven van mensen waar ook ter wereld bedreigen.”

“De ontwikkeling van de opleiding op basis van onze kennis en ervaring in het uitzendgebied leidt tot goede resultaten.”

Afghanistan
Nederlandse instructeurs hebben tijdens de Nederlandse missie in Afghanistan de explosievenspeurhondenteams begeleid en de opleiding in Nederland ontworpen.

Nederland zette tijdens de missie in Afghanistan 2 jaar zogenoemde Explosives Detection Dogs (EDD) in tegen geïmproviseerde explosieven. De speurhonden ondersteunden de troepen met het opsporen van explosieven in gebouwen, voertuigen en op personen.

Samenwerking België
Belgische speurhondeninstructeurs hebben donderdag en vrijdag een bezoek gebracht aan de hondenschool in Woensdrecht. Zo maakten ze kennis met de nieuwe technologische ontwikkelingen.

In februari dit jaar ondersteunden 2 Nederlandse luchtmachtinstructeurs de opleiding voor de ROSD-teams in België.

De zogenoemde Route Overwatch Search Dog (ROSD)-opleiding van defensie is ondergebracht bij het 130 squadron van de KMSL op Vliegbasis Woensdrecht.

zaterdag 9 juli 2011

Rosenthal beantwoordt Kamervragen SP over veiligheid Kunduz en Taliban-infiltranten

De SP stelde op 30 juni Kamervragen over de veiligheid voor Nederlandse politietrainers in Kunduz naar aanleiding van twijfels bij de Politiebond en berichten over infiltranten bij de Afghaanse veiligheidsdiensten.

De Nederlandse Politiebond (NPB) twijfelde of het verantwoord is om politiemensen naar Kunduz te sturen omdat de veiligheid duidelijk is verslechterd.

De Volkskrant had nog geschreven dat er sinds 2009 36 NAVO-soldaten zijn gedood door Afghaanse rekruten en leden van Afghaanse veiligheidsdiensten. De Amerikaanse nieuwszender CNN had dit eerder dit jaar al gemeld, en citeerde daarbij de NAVO als bron.

De SP stelde daarom Kamervragen om duidelijkheid te krijgen over de veiligheidssituatie, en wilde onder meer weten wat voor gevaar infiltranten binnen de Afghaanse veiligheidsdiensten kunnen betekenen.

Sinds 2009 zijn/zouden ten minste 36 NAVO-trainers zijn gedood door rekruten of personen die zich voordeden als Afghaanse politieagent of soldaat.

De minister zegt dat er geen betrouwbare cijfers zijn en er geen aanwijzingen zijn voor systematische infiltratie van de Taliban in het Afghaanse leger of de politie.

De bewindsman zegt over de algemene veiligheidssituatie dat de Nederlandse regering bij een structurele, ernstige verslechtering van de situatie de Nederlandse bijdrage nader zal bezien, maar dat daarvoor op dit moment geen aanleiding is.

(Misschien zijn de gegevens van CNN niet bekend bij minister Rosenthal?)


De Kamervragen en de antwoorden

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Antwoord Kamervragen veiligheid SP

Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister van Defensie en de Minister van Veiligheid en Justitie, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over NAVO trainers in Afghanistan (ingezonden 30 juni 2011).

Vraag 1
Is het waar dat sinds maart 2009 ten minste 36 NAVO-trainers in Afghanistan zijn gedood door rekruten of personen die zich voordeden als Afghaanse politieagent of soldaat? 1)

Antwoord
Betrouwbare cijfers hierover zijn niet voorhanden. Wel is het waarschijnlijk dat sinds maart 2009 enkele tientallen medewerkers van ISAF zijn gedood door personen die zich op enigerlei wijze voordeden als medewerker van de Afghaanse veiligheidsdiensten. Het betrof trainers en ander personeel. In vrijwel alle gevallen is overigens geen sprake van infiltratie in het Afghaanse leger of de politie, maar van opstandelingen die een uniform hebben bemachtigd of hebben laten namaken, of van getraumatiseerde Afghaanse militairen of agenten die door de Taliban zijn gedwongen tot gewelddadigheden. Er zijn geen bewijzen voor systematische infiltratie van de Taliban in het Afghaanse leger of de politie.

Vraag 2
Hoe wilt u voorkomen dat er aan de Nederlandse trainingsmissie infiltranten deelnemen met als doel Nederlandse trainers te doden of verwonden?

Antwoord
De regering hecht er sterk aan — net als alle andere partijen die in Afghanistan actief zijn — veiligheidsrisico’s zo veel mogelijk te beperken. Dat geldt ook voor het risico van infiltratie bij de politie. In het selectieproces wordt getracht gemotiveerde rekruten te werven en het risico op infiltratie te verkleinen. Dit selectieproces is formeel in handen van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de NATO Training Mission - Afghanistan. Bovendien heeft Nederland de bevoegdheid rekruten bij aanvang van de basisopleiding te weigeren. Uiteraard is onafgebroken oplettendheid geboden om vroegtijdig aanwijzingen van infiltratie te kunnen signaleren. Daarnaast monitoren Afghaanse contra-inlichtingeneenheden het leger en de politie op tekenen van compromittering en stress bij het personeel.

Vraag 3
Deelt u de opvatting van de Nederlandse Politiebond (NPB) dat de veiligheidssituatie duidelijk is verslechterd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid een geactualiseerde veiligheidsanalyse naar de Kamer te sturen?

Antwoord
De veiligheidssituatie in Kunduz past in het beeld dat in januari met uw Kamer is besproken. De toename van het aantal geweldsincidenten van de afgelopen jaren, zoals gemeld in de brief aan de Kamer van 7 januari jl. (Kamerstuk 27925 nr. 415), heeft zich dit jaar vooralsnog niet voorgedaan. Wel is een verschuiving zichtbaar van directe confrontaties naar een meer asymmetrisch optreden en opzienbarende aanslagen. Dat geldt ook voor de dreiging tegen de Nederlandse militairen en burgermedewerkers die in Kunduz worden ingezet. Dit beeld werd bevestigd in de contacten van minister Rosenthal tijdens zijn bezoek aan Kunduz op 6 juli.
De regering heeft er vertrouwen in dat de politietrainingsmissie haar activiteiten onder deze omstandigheden op een verantwoorde wijze kan uitvoeren. Zij houdt de algemene veiligheidssituatie nauwlettend in de gaten.

Vraag 4
Is het waar dat de NPB overweegt agenten op te roepen niet deel te nemen aan de politietrainingsmissie in Afghanistan?

Antwoord
Op dit moment roept de NPB agenten niet op af te zien van deelneming aan de missie in Afghanistan. Zoals op de website van de NPB staat (www.politiebond.nl), houdt ook de NPB de ontwikkelingen goed in de gaten.

Vraag 5
Welke minimale vrijwillige aanmelding van agenten is noodzakelijk om de missie op zinvolle wijze door te laten gaan?

Antwoord
Op dit moment zijn er voldoende politiefunctionarissen van het KLPD beschikbaar in de uitzendpool.

Vraag 6
Komt er een nieuw afwegingsmoment alvorens de politietrainers eind dit jaar naar Kunduz gaan?

Antwoord
Zoals gemeld in de brief van 27 januari 2011 (Kamerstuk 27925 nr. 419) zal de Nederlandse regering bij een structurele, ernstige verslechtering van de situatie de Nederlandse bijdrage nader bezien. Daarvoor is op dit moment geen aanleiding.

1) De Volkskrant, 29 juni 2011

De ministers hebben deze week nog een aantal setjes Kamervragen beantwoord die betrekking hebben op de veiligheidssituatie:
Hillen geeft antwoord op Kamervragen over dreiging criminele bendes Kunduz
Rosenthal beantwoordt Kamervragen betrouwbaarheid Afghaanse politie na aanslag op hotel in Kabul
Antwoord op Kamervragen mogelijk negatief advies politiebond over Kunduz

Zie ook:
SP stelt Kamervragen over veiligheid politiemissie Kunduz
Nederlanders op dodenlijst Taliban, maar “missie Kunduz gaat door ondanks dreigement”
Aanslagen in Kunduz

vrijdag 8 juli 2011

Hillen geeft antwoord op Kamervragen over dreiging criminele bendes Kunduz

Minister Hans Hillen (Defensie) heeft antwoord gegeven op Kamervragen van GroenLinks en de ChristenUnie over het gevaar dat uitgaat van criminele bendes en radicale islamitische groeperingen in Kunduz, en aanslagen die worden gepleegd.

De Kamerleden Mariko Peters (GL) en Joel Voordewind (CU) wilden graag weten of de opkomst van arbiki’s (criminele bendes) en de aanwezigheid van diverse radicaal-Islamitische groepen als Al Qaida, de Islamic Movement of Uzbekistan en het Haqqani-netwerk effect hebben op de veiligheid van de Nederlandse politietrainers.

- Arbakai zijn politiemilities die door de VS zijn opgeleid, maar berucht zijn omdat ze mensen geld af kunnen persen en mishandelen. In Kunduz gaat het om voormalige Taliban die zich aan hebben gesloten bij de lokale politie. -

Minister Hillen antwoordde dat het aantal geweldsdelicten dit jaar in Kunduz niet is toegenomen vergeleken met vorig jaar. Wel voegde hij eraan toe dat het aantal opzienbarende aanslagen is toegenomen.

Dat geldt volgens Hillen ook voor de dreiging tegen de Nederlandse militairen en burgermedewerkers die in Kunduz worden gestationeerd.

Maar hij antwoordde dat de regering er vertrouwen in heeft “dat de politietrainingsmissie haar activiteiten zal kunnen uitvoeren zoals voorzien”.

- Kunduz is het afgelopen jaar ongekend geteisterd door een serie zware aanslagen, waaronder zelfmoordaanslagen, op hoge functionarissen, overheidsgebouwen, Duitse militairen en de politie -

De beide Kamerleden vroegen ook of het klopt dat de Afghaanse politie niet is opgewassen tegen de bendes en radicale islamitische groeperingen, en niet ingrijpt bij gewelddadige of criminele activiteiten, en of de Nederlandse trainingen gericht zijn om er mee om te gaan.

Hillen gaf aan dat op veel plaatsen in Afghanistan gewapende milities actief zijn, en die het formele overheidgezag kunnen ondermijnen.

“Er zijn plaatsen in Afghanistan waar de capaciteit van milities de capaciteit van het Afghaanse leger en de politie overstijgt.”

Maar mede daarom vindt Hillen het van belang het Afghaanse leger en de politie te versterken, zowel in omvang als in kwaliteit.

Doelstellingen missie
De minister vatte tot slot samen waarop de Nederlandse politietrainingsmissie zich richt.

De trainingsmissie “richt haar activiteiten op het opleiden, trainen en begeleiden van de Afghan Uniformed Police. Het omgaan met de complexe samenleving en de lokale veiligheidssituatie is daar onderdeel van”.

Volgens Hillen zal de versterking van de civiele taken van de Afghaanse politie naar verwachting de veiligheidssituatie en het formele overheidsgezag ten goede komen.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) liet afgelopen week tijdens zijn bezoek aan Afghanistan weten dat hij de risico’s voor de trainers “verantwoord aanvaardbaar” vindt en zei verder “we lopen geen onnodige risico’s”.


De antwoorden en de Kamervragen

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie, de antwoorden aan op de vragen van de leden Peters (GroenLinks) en Voordewind (ChristenUnie) over criminele bendes in Kunduz (ingezonden 30 juni 2011 met kenmerk 2011Z14769).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Drs. J.S.J. Hillen

2011Z14769

Vragen van de leden Peters (GroenLinks) en Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse zaken en de minister van Defensie over criminele bendes in Kunduz (ingezonden 30 juni 2011)

Vraag 1
Bent u bekend met het artikel “Bendes rukken op in Kunduz; Vredesbemiddelaar waarschuwt voor overvallen door ex-helpers van VS” 1) en het artikel “Trainers wachten vele vijanden”? 2)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Verandert de inschatting van de veiligheidssituatie in Kunduz door de opkomst van arbiki’s (criminele bendes) en de aanwezigheid van diverse radicaal-Islamitische groepen als Al Qaida, de Islamic Movement of Uzbekistan en de Haqqani? Hebben hun activiteiten effect op de veiligheid van de Nederlandse politieagenten en militairen die binnenkort in Kunduz beginnen met het trainen van de Afghaanse politie?

Antwoord
De veiligheidssituatie in Kunduz past in het beeld dat in januari met uw Kamer is besproken. De toename van het aantal geweldsincidenten van de afgelopen jaren, zoals gemeld in de brief aan de Kamer van 7 januari jl. (Kamerstuk 27925 nr. 415), heeft zich dit jaar vooralsnog niet voorgedaan. Wel is een verschuiving zichtbaar van directe confrontaties naar een meer asymmetrisch optreden en opzienbarende aanslagen. Dat geldt ook voor de dreiging tegen de Nederlandse militairen en burgermedewerkers die in Kunduz worden ingezet. De regering heeft er vertrouwen in dat de politietrainingsmissie haar activiteiten zal kunnen uitvoeren zoals voorzien.

Vraag 3
Klopt het dat de Afghaanse politie niet is opgewassen tegen de arbiki’s en de radicaal-Islamitische groepen? Is het waar dat de Afghaanse politie niet ingrijpt bij (gewelddadige) criminele activiteiten?

Vraag 4
Zijn de Nederlandse trainingsactiviteiten ook gericht op hoe om te gaan met arbiki’s en de radicaal-Islamitische groepen?

Antwoord
Op veel plaatsen in Afghanistan zijn diverse gewapende milities actief. Sommige milities houden zich bezig met criminele activiteiten en hebben banden met radicaal-islamitische groeperingen. Dergelijke activiteiten ondermijnen het formele overheidsgezag in Afghanistan. Er zijn plaatsen in Afghanistan waar de capaciteit van milities de capaciteit van het Afghaanse leger en de politie overstijgt. Mede daarom is het van belang het Afghaanse leger en de politie te versterken, zowel in omvang als in kwaliteit.

De Nederlandse politietrainingsmissie richt haar activiteiten op het opleiden, trainen en begeleiden van de Afghan Uniformed Police. Het omgaan met de complexe samenleving en de lokale veiligheidssituatie is daar onderdeel van. De versterking van de civiele taken van de Afghaanse politie zal naar verwachting de veiligheidssituatie en het formele overheidsgezag ten goede komen.

1) NRC, 27 juni
2) De Volkskrant, 29 juni

Rosenthal beantwoordt Kamervragen betrouwbaarheid Afghaanse politie na aanslag op hotel in Kabul

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans stelde op 30 juni Kamervragen naar aanleiding van de bloedige Taliban-aanval op het Intercontinental Hotel in Kabul. Hij wilde onder meer weten hoe betrouwbaar de Afghaanse politie is om mee samen te werken.

Bij de aanslag op het hotel, in de nacht van 28 op 29 juni, vielen 21 doden: 10 burgers, 2 politieagenten en 9 aanvallers. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft de vragen van Timmermans op 8 juli beantwoord.

Timmermans wilde van de ministers van Buitenlandse Zaken (Uri Rosenthal), Defensie (Hans Hillen) en Veiligheid en Justitie (Ivo Opstelten) weten of de terroristen bij de aanval op het hotel zonder problemen door de beveiliging konden komen.

Het hotel is een van de best beveiligde objecten in Kabul. De internationale pers veronderstelde dat de aanvallers zijn geholpen door politiefunctionarissen.

Volgens ooggetuigen bood de Afghaanse politie bovendien niet of nauwelijks weerstand tegen de aanvallers, en rende vooral weg. NAVO-troepen kwamen te hulp.

Rosenthal antwoordt dat de precieze toedracht van de aanval nog niet duidelijk is, maar dat de bezetting op weerstand stuitte. Hij zegt dat de autoriteiten “snel en adequaat” hebben gereageerd, met slechts beperkte ondersteuning van ISAF.

Timmermans vraagt verder of de Afghaanse autoriteiten wel in staat zijn om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over te nemen. Daarnaast blijkt “dat de politie in de frontlinie staat bij de oorlog tegen de Taliban”, aldus het Kamerlid.

De minister antwoordt dat de aanslag juist onderstreept dat de capaciteit van de Afghaanse politie en het leger moet worden opgebouwd.

Dit is volgens Rosenthal een veelomvattend proces “waarin de opbouw van de rechtsstaat, verzoening en re-integratie centraal staan. Dit proces zal enige jaren in beslag nemen. Overigens zijn dergelijke aanslagen nooit volledig uit te sluiten”.

Verder benadrukt de bewindsman dat dit “betekent dat de civiele politie civiele politietaken verricht, het leger de opstandelingen bestrijdt, en de justitiesector zorg draagt voor vervolging, berechting en bestraffing”.

Betrouwbaarheid politie
Omdat de Taliban in staat zijn in Kabul dood en verderf te zaaien, kennelijk met hulp van Afghaanse politiefunctionarissen, aldus Timmermans, vraagt hij wat dit zegt over de betrouwbaarheid van de Afghaanse politie als partner.

Hij wil graag weten of het niet “buitengewoon risicovol is om met deze politie samen te werken”.

De minsister antwoordt dat de regering de veiligheidsrisico’s zo veel mogelijk wil beperken, door gemotiveerde rekruten te werven. Vervolgens geeft Rosenthal uitleg over het wervingsproces.

Dit selectieproces is formeel in handen van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de NATO Training Mission - Afghanistan.

Nederland heeft bovendien de bevoegdheid rekruten bij aanvang van de basisopleiding te weigeren.

Uiteraard is onafgebroken oplettendheid geboden om vroegtijdig aanwijzingen van infiltratie te kunnen signaleren.

Daarnaast monitoren Afghaanse contra-inlichtingeneenheden het leger en de politie op tekenen van compromittering en stress bij het personeel.

De minister besluit met te zeggen dat in vrijwel alle gevallen geen sprake is van infiltratie in het Afghaanse leger of de politie, maar van opstandelingen die een uniform hebben bemachtigd of hebben laten namaken, of van getraumatiseerde Afghaanse militairen of agenten die door de Taliban zijn gedwongen tot gewelddadigheden.

Hij zegt dat er geen bewijzen zijn voor systematische infiltratie van de Taliban in het Afghaanse leger of de politie.


De Kamervragen en antwoorden

8 juli 2011

Beantwoording vragen van het lid Timmermans over de aanslag op het Intercontinental Hotel in Kabul.

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Defensie en de Minister van Veiligheid en Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Timmermans over de aanslag op het Intercontinental Hotel in Kabul. Deze vragen werden ingezonden op 30 juni 2011 met kenmerk 2011Z14770.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister van Defensie en de Minister van Veiligheid en Justitie, op vragen van het lid Timmermans (PvdA) over de aanslag op het Intercontinental Hotel in Kabul.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de bloedige aanslag op het Intercontinental Hotel in Kabul, waarbij 21 mensen om het leven zijn gekomen? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Zijn daarbij negen terroristen, bewapend met bommen en automatische wapens, zonder problemen door de beveiliging gekomen van één van de best beveiligde gebouwen in Kabul? Zo ja, deelt u de veronderstelling in de internationale pers dat de terroristen daarbij geholpen werden door Afghaanse politiefunctionarissen verantwoordelijk voor de beveiliging? Zo ja, hoe beoordeelt u dit? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3
Hoe beoordeelt u de verklaringen van veel ooggetuigen dat de Afghaanse politie niet of nauwelijks weerstand heeft geboden tegen de aanvallers en vooral weggerend is? Klopt de conclusie dat de aanvallers alleen dankzij ingrijpen door Navo troepen zijn uitgeschakeld en dat, als het aan de Afghaanse veiligheidsdiensten had gelegen, de terroristen nog zeer lang met hun moordpartij door hadden kunnen gaan?

Antwoord
De precieze toedracht van het incident is vooralsnog niet duidelijk. Wel is bekend dat de bezetting van het hotel op weerstand stuitte. De negen zwaarbewapende strijders bleken in staat zich urenlang in het hotel op te houden. De Afghaanse autoriteiten hebben snel en adequaat gereageerd, met slechts beperkte ondersteuning van ISAF. In de vroege ochtend van 29 juni is een eind gemaakt aan de bezetting.

Vraag 4
Zo ja, in hoeverre zijn de Afghaanse veiligheidsdiensten dan in staat de taken over te nemen die ISAF vanaf zeer binnenkort in Kabul aan hen over gaan dragen? Toont de aanslag op het Intercontinental Hotel niet aan dat zelfs op de verondersteld meest veilige plek van Afghanistan de Afghaanse autoriteiten niet in staat zijn de veiligheid te garanderen? Zo ja, welke conclusies verbindt u hieraan? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7
Deelt u de mening dat deze aanslag, op de meest veilige locatie van Afghanistan, nog maar eens aantoont dat de Afghaanse politie in de frontlinie staat bij de oorlog tegen de Taliban en dat de Afghaanse politie minstens evenveel risico loopt als het Afghaanse Nationale Leger om in een gewapende confrontatie met de Taliban terecht te komen? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan voor de Nederlandse inzet in Afghanistan? Zo nee, uit welke feiten maakt u dan op dat de Afghaanse politie zich ook maar enigszins kan onttrekken aan de gewapende strijd tegen de Taliban?

Antwoord
Helaas komen in Afghanistan nog steeds regelmatig aanslagen voor. De aanslag op het Intercontinental Hotel is daar een voorbeeld van. De inzet van de internationale gemeenschap is gericht op het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan de Afghaanse autoriteiten. De aanslag onderstreept eens te meer de noodzaak van capaciteitsopbouw bij de Afghaanse politie en het leger. De Afghanen zullen de veiligheid zelf moeten gaan waarborgen. Er is sprake van een veelomvattend proces, waarin de opbouw van de rechtsstaat, verzoening en re-integratie centraal staan. Dit proces zal enige jaren in beslag nemen. Overigens zijn dergelijke aanslagen nooit volledig uit te sluiten.

ISAF ondersteunt het transitieproces door agenten en militairen te trainen. Een aantal landen, waaronder Nederland, ondersteunt de verdere versterking van de rechtsstaat. Daarbij staat voorop dat duurzame stabiliteit alleen mogelijk is als de betrokken organisaties hun eigen taak naar behoren vervullen. Dat betekent dat de civiele politie civiele politietaken verricht, het leger de opstandelingen bestrijdt, en de justitiesector zorg draagt voor vervolging, berechting en bestraffing. De regering maakt zich sterk voor deze taakverdeling. Voor de Nederlandse trainingsactiviteiten in Kunduz heeft de regering hiervoor garanties verkregen (Kamerstuk 27925 nr. 425).

Vraag 5
Nu blijkt dat zelfs in Kabul de Taliban in staat zijn, kennelijk met hulp van Afghaanse politiefunctionarissen, dood en verderf te zaaien, wat zegt dit over de betrouwbaarheid van de Afghaanse politie als partner?

Vraag 6
Deelt u de mening dat de Afghaanse politie kennelijk zo geïnfiltreerd is door Taliban sympathisanten, dat het voor ISAF en andere buitenlandse politiemensen buitengewoon risicovol is om met deze politie samen te werken? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
De regering hecht er sterk aan — net als alle andere partijen die in Afghanistan actief zijn — veiligheidsrisico’s zo veel mogelijk te beperken. Dat geldt ook voor het risico van infiltratie bij de politie. In het selectieproces wordt getracht gemotiveerde rekruten te werven en het risico op infiltratie te verkleinen. Dit selectieproces is formeel in handen van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de NATO Training Mission - Afghanistan. Nederland heeft bovendien de bevoegdheid rekruten bij aanvang van de basisopleiding te weigeren. Uiteraard is onafgebroken oplettendheid geboden om vroegtijdig aanwijzingen van infiltratie te kunnen signaleren. Daarnaast monitoren Afghaanse contra-inlichtingeneenheden het leger en de politie op tekenen van compromittering en stress bij het personeel.

In vrijwel alle gevallen is overigens geen sprake van infiltratie in het Afghaanse leger of de politie, maar van opstandelingen die een uniform hebben bemachtigd of hebben laten namaken, of van getraumatiseerde Afghaanse militairen of agenten die door de Taliban zijn gedwongen tot gewelddadigheden. Er zijn geen bewijzen voor systematische infiltratie van de Taliban in het Afghaanse leger of de politie.

(Zie ook Kamervragen van 30 juni gesteld door het lid Van Bommel (SP) met kenmerk 2011Z14709).

1) www.nytimes.com

Antwoord op Kamervragen mogelijk negatief advies politiebond over Kunduz

De ChristenUnie en GroenLinks stelden op 30 juni Kamervragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie over een mogelijk negatief advies dat de Nederlandse Politiebond zou kunnen geven aan leden om naar Kunduz te gaan.

De Nederlandse Politiebond (NPB) had zorgwekkende signalen ontvangen over de veiligheidssituatie van Duitse collega’s in Kunduz. De bond deed ook en beroep op de Tweede Kamer de situatie nauwlettend te volgen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft de vragen op 7 juli beantwoord. Hij zegt onder meer dat er geen zorg is over voldoende animo onder politieagenten om uitgezonden te worden naar Kunduz.

Opstelten zegt ook: "De politievakbonden worden regelmatig geïnformeerd over de veiligheidssituatie. Meest recentelijk zijn de politievakbonden op 30 juni jl. door de Minister van Veiligheid en Justitie geïnformeerd."

Maar de NPB is juist van mening dat de informatie die ze van de overheid krijgt niet overeenkomt met de informatie van Duitse collega's die in Kunduz zijn.

Geeft Opstelten daar eigenlijk wel antwoord op?

GroenLinks en de ChristenUnie wilden juist als een kernpunt weten wat er klopt van de zorgwekkende signalen over de veiligheidssituatie in Kunduz die de NPB heeft ontvangen van Duitse collega’s.


De Kamervragen en antwoorden

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum 7 juli 2011

Betreft: Antwoord op schriftelijke vragen met kenmerk 2011Z14767

Hierbij bied ik u, mede namens mijn ambtgenoten van Buitenlandse Zaken en Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door de leden Peters (GroenLinks) en Voordewind (ChristenUnie) over het mogelijke negatieve advies van de Nederlandse Politiebond inzake de missie in Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 30 juni jl. met kenmerk 2011Z14767.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten


Antwoorden van de Ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie op vragen van de leden Peters (GroenLinks) en Voordewind (ChristenUnie) over het mogelijke negatieve advies van de Nederlandse Politiebond inzake de missie in Afghanistan (ingezonden 30 juni 2011,2011Z14767 )

1
Kent u de berichten 1) over het mogelijke negatieve advies van de Nederlandse Politiebond over de veiligheidssituatie in Afghanistan?

Ja.

2
Wat is op dit moment de actuele veiligheidssituatie in het gebied waarin Nederlandse politievrijwilligers actief zullen zijn? In hoeverre verandert dit de actuele veiligheidssituatie voor de betrokken politievrijwilligers die als trainer (binnen de poort) werkzaam zullen zijn?

3
Wat is er waar van de zorgwekkende signalen die de Nederlandse Politiebond heeft ontvangen van Duitse collega’s?

6
Verwacht u onder gelijkblijvende (veiligheids)omstandigheden nog steeds dat de trainingen effectief van start kunnen zoals beoogd?

De veiligheidssituatie in Kunduz past in het beeld dat in januari met uw Kamer is besproken. De toename van het aantal geweldsincidenten van de afgelopen jaren, zoals gemeld in de brief aan de Kamer van 7 januari jl. (Kamerstuk 27925 nr. 415), heeft zich dit jaar vooralsnog niet voorgedaan. Wel is een verschuiving zichtbaar van directe confrontaties naar een meer asymmetrisch optreden. De huidige situatie onderstreept het belang van een goede politiemacht en juridische sector in Afghanistan, en van de Nederlandse politietrainingsmissie die is gericht op de versterking daarvan, De regering heeft er vertrouwen in dat de politiefunctionarissen in de EUPOL missie onder deze omstandigheden hun taken op een verantwoorde wijze kunnen uitvoeren en houdt de algemene veiligheidssituatie nauwlettend in het oog. EUPOL beoordeelt daarnaast tweemaal per dag de veiligheidssituatie in Kunduz. Ook worden nauwe contacten met de Duitse collega’s van het GermanPolice en Project Team (GPPT) onderhouden. Dit beeld werd bevestigd in de contacten van minister Rosenthal tijdens zijn bezoek aan Kunduz op 6 juli.

4
Bent u bereid de actuele veiligheidsinformatie over Kunduz met de politiebonden te delen omdat zij een belangrijke taak hebben richting betrokken politievrijwilligers?

De politievakbonden worden regelmatig geïnformeerd over de veiligheidssituatie. Meest recentelijk zijn de politievakbonden op 30 juni jl. door de Minister van Veiligheid en Justitie geïnformeerd.

5
Is er reden tot zorg over voldoende animo onder de politieagenten om uitgezonden te worden naar Kunduz, nu dit op vrijwillige basis gebeurt? Zo ja, welke?

Nee, op dit moment is het aanbod van politiefunctionarissen toereikend. Er zijn geen aanwijzingen dat het aanbod afneemt.

1) ‘Nederlandse Politie Bond: mogelijk negatief advies missie Afghanistan’, www.goedemorgennederland.kro.nl 28 juni 2011

Zie ook:
SP stelt Kamervragen over veiligheid politiemissie Kunduz
Nederlanders op dodenlijst Taliban, maar “missie Kunduz gaat door ondanks dreigement”
Aanslagen in Kunduz

maandag 4 juli 2011

Rosenthal weet om veiligheidsredenen en kapot vliegtuig Kunduz niet te bereiken

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft tijdens zijn bezoek van twee dagen aan Afghanistan geen bezoek aan Kunduz kunnen brengen. Eerst was hij vanwege de veiligheidssituatie verhinderd en vervolgens om een defect vliegtuig.

Dat heeft verslaggeefster Bette Dam gemeld, die voor NRC Handelsblad en Nederland Wereldomroep in Afghanistan verblijft. Rosenthal verbleef twee dagen met een delegatie in het Aziatische land.

Maandagochtend werd de reis van Rosenthal naar Kunduz eerst om veiligheidsredenen uitgesteld, zo meldt de NRC. Later werd op de ambassade gezegd dat zijn vliegtuig defect was.

Nederland Wereldomroep meldt dat Rosenthal heeft aangekondigd op een ander tijdstip een bezoek te brengen aan de manschappen in Kunduz. Hij noemde de Afghaanse regering verder “opvallend positief”.

(Afbeelding: Bakhtar News)
Rosenthal had in Kabul wel een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai, minister van Buitenlandse Zaken Zalmai Rasoul, minister van Binnenlandse Zaken Bismillah Khan Mohammadi en de commandant van de ISAF-veiligheidsmacht David Petraeus.

Bismillah Khan Mohammadi bevestigde nogmaals dat door Nederland opgeleide agenten niet deel zullen nemen aan offensieve acties. In maart had hij dit al schriftelijk verklaard.

Rosenthal zei op zijn beurt dat hij vertrouwen heeft in de garanties die de Afghaanse overheid geeft aan de Nederlandse voorwaarden voor de politietrainingsmissie.

De Volkskrant schrijft dat Rosenthal na zijn bezoek zei dat hij de “risico’s in Kunduz aanvaardbaar” vindt.

Generaal Petraeus bedankte Rosenthal voor de belangrijke bijdrage van Nederland aan de opleiding van de Afghaanse veiligheidsdienst.

Er wordt verder gemeld dat Nederlanders “medio augustus het veld in gaan”.

Eerder zei de regering dat het de bedoeling was dat de politietrainers midden juli zouden beginnen met de begeleiding van Afghaanse agenten “buiten de poort”.

De basisopleiding voor politierekruten kan pas begin 2012 starten omdat dan het Duitse trainingscentrum pas klaar is.

Uitgesproken VARA besteedde maandagavond aandacht aan het bezoek van Rosenthal aan Afghanistan en het vertrek op woensdagavond van zeven politiemannen en twee politievrouwen naar het land (zie vanaf 07:15, daarvoor geven ook nog enkele mensen op een veerpont hun mening).

Deze negen zijn trainers die in de provincie Kunduz het hogere en middenkader agenten gaan opleiden.

Donderdag vertrekt nog een groep van 140 tot 150 militairen en marechaussees naar Kunduz.

Veiligheid
De regering heeft dit jaar verschillende keren gezegd dat er een dagelijkse dreigingsanalyse wordt gemaakt aan de hand waarvan wordt bepaald of de politietrainers de basis verlaten.

Rosenthal zei na zijn bezoek aan Afghanistan dat hij de risico’s voor Nederlandse politietrainers “verantwoord aanvaardbaar” vindt.

"We maken voortdurend veiligheidsanalyses. Als we het gevoel hebben dat zaken er slechter voorstaan, wordt dat gecompenseerd met passende maatregelen."

Het is niet de eerste keer dat een bewindsman een voorgenomen bezoek aan Nederlandse militairen in Afghanistan moet aflasten.

De voormalige minister van Defensie Eimert van Middelkoop kon een keer toen hij Afghanistan bezocht niet naar Uruzgan omdat het vliegtuig kapot was, en de andere dag was de piloot ziek.

Lof
Karzai en minister Bismallah prezen het eerdere optreden van Nederland in de provincie Uruzgan en toonden waardering voor de nieuwe missie in Kunduz.

Bismallah zei dat de politietraining past in het opbouwen van de justitiële keten in Afghanistan.

Ook opperbevelhebber David Petraeus van de internationale troepenmacht ISAF was positief over de Nederlandse inzet in Uruzgan en de nieuwe trainingsmissie in Kunduz.

Dat de agenten in Kunduz niet ingezet mogen worden bij offensieve acties vindt hij begrijpelijk. "Ik begrijp dat volledig en steun het ook volledig. Elk land stelt zijn eigen eisen."

Deze week vertrekt een groep van ongeveer 150 politietrainers en militairen naar Kunduz.

In totaal gaan 545 Nederlandse soldaten en agenten deelnemen aan de geïntegreerde politietrainingsmissie in de gewelddadige Noord-Afghaanse provincie.

Waarnemers noemen de veiligheidssituatie in Kunduz en Noord-Afghanistan onheilspellend.

In de eerste jaren van de oorlog in Afghanistan werd Kunduz bestempeld als "relatief rustig" of zelfs als "vreedzaam", ondanks dat de veiligheidssituatie verslechterde. De afgelopen twee jaar is de veiligheid in hoog tempo verslechterd.

Zie ook:
Gewonden bij aanslag op chef politierekrutering Kunduz
SP stelt Kamervragen over veiligheid politiemissie
Nederlanders op dodenlijst Taliban, maar missie gaat door
Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan
Vier politieagenten gedood bij zelfmoordaanslag in Kunduz
Duitse leger steeds weer opnieuw aangevallen in noorden Afghanistan (video)
Duitse overheid niet eerlijk over kracht Taliban in Noord-Afghanistan
Duitse regering zegt dat er vooruitgang is, maar “het loopt fout in Afghanistan”
Commandant Smits: “Kunduz veiliger dan Uruzgan”
“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”

zaterdag 2 juli 2011

Nederlandse politietrainers op weg naar Kunduz verdwaald?

Een eerste groep van ongeveer 100 politietrainers vertrok op 14 juni naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz om daar de politietrainingsmissie uit te gaan voeren.

NRC Handelsblad en De Volkskrant meldden afgelopen week dat de eerste groep Nederlandse trainers volgende week in Kunduz wordt verwacht.

De Volkskrant schreef woensdag: “De eerste 150 Nederlandse politietrainers arriveren volgende week in Kunduz. Vanaf half augustus zullen de trainers politieposten bezoeken in en rondom Kunduz-stad, om agenten praktijklessen te geven.”

Ze zijn dus al ongeveer drie weken onderweg.

De NRC meldde donderdag: “Volgende week komen de eerste honderdvijftig Nederlandse politietrainers aan in Kunduz. Zij nemen deel aan de politietrainingsmissie van Nederland in de Afghaanse provincie.“

Maar de eerste groep van ongeveer 100 Nederlandse militairen van de politietrainingsgroep (PTG) vertrok op dinsdag 14 juni naar Kunduz om daar de trainingsmissie uit te gaan voeren.

Er is verder niets verontrustends aan de hand. Het ministerie van Defensie maakte op 15 juni bekend dat de eerste groep politietrainers veilig was aangekomen in Kunduz.

Waarschijnlijk is het aan de Volkskrant en de NRC voorbijgegaan dat er al een eerste groep politietrainers vorige maand is vertrokken naar Kunduz, en daar is geland?

Het verontrustende blijft natuurlijk wel, dat de veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan en Kunduz onheilspellend is.

Zie ook:
Gewonden bij aanslag op chef politierekrutering Kunduz
SP stelt Kamervragen over veiligheid politiemissie
Nederlanders op dodenlijst Taliban, maar missie gaat door
Onheilspellende tekenen voor Noord-Afghanistan
Vier politieagenten gedood bij zelfmoordaanslag in Kunduz
Duitse overheid niet eerlijk over kracht Taliban in Noord-Afghanistan
Duitse regering zegt dat er vooruitgang is, maar “het loopt fout in Afghanistan”
Commandant Smits: “Kunduz veiliger dan Uruzgan”
“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”