dinsdag 31 januari 2012

Man springt voor Nederlands legervoertuig in Kunduz

Een man is vorige week in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz voor een legervoertuig van een mentorteam gesprongen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De persoon sprong vorige week woensdag voor een wagen van een Police Operational Mentor and Liaison Team (POMLT).

Het voertuig van het POMLT reed in konvooi en was op de terugweg van een bezoek aan een politiepost. De mentorteams begeleiden de Afghaanse politie in de Noord-Afghaanse provincie.

De man negeerde vervolgens herhaaldelijke verzoeken om opzij te gaan, waarna de Nederlandse militairen 2 waarschuwingsschoten losten.

Daarna koos de man het hazenpad en konden de voertuigen van het POMLT hun weg vervolgen.

maandag 30 januari 2012

Man vermoordt zijn vrouw in Kunduz om baren derde dochter


Een lid van de tribale militie in Kunduz in het noorden van Afghanistan heeft in het district Khan Abad zaterdagnacht zijn vrouw (22) gewurgd omdat ze voor de derde keer een dochter op de wereld had gezet. De dader gad bescherming gezocht bij een lokale krijgsheer.

Het gezinsdrama speelde zich zaterdagnacht af in het dorp Mafli in het district Khanabad, in het zuidoosten van de provincie Kunduz.

Politiewoordvoerder Syed Masrur Hussaini vertelde aan het Afghaanse nieuwsagentschap Pajwok dat de vrouw in vier jaar tijd voor de derde keer een dochtertje baarde.

Kolonel Sufi Habibullah, de politiechef van het district Khan Abad, vertelde dat Sher Mohammad (30) bescherming had gezocht bij een krijgsheer. Zijn moeder is aangehouden omdat ze wordt verdacht van medeplichtigheid.

Sufi Habibullah zei dat de militieman bescherming had gezocht bij een plaatselijke machthebber genaamd Qadir, die 30 illegaal bewapende mannen leidt.

Hij zei verder dat de man niet kon worden opgepakt zolang hij deze bescherming genoot.

De politie is momenteel op zoek naar de dader.

De moeder van de ongeveer 22-jarige vrouw heeft gezegd dat de man al had gedreigd haar dochter iets aan te doen als ze geen zoon maar opnieuw een dochter zou krijgen.

Het slachtoffer waarschuwde vlak voor haar dood familieleden dat haar man had gedreigd haar te doden als ze nog een dochter zou baren.

De moeder van de man is gearresteerd omdat ze bij de moord zou hebben geholpen. Zij zou de voeten van het slachtoffer hebben samengebonden.

Het twee maanden oude dochtertje van het stel bleef ongedeerd.

Geweld tegen vrouwen is ook na nieuwe wetgeving in Afghanistan nog steeds schering en inslag.

zondag 29 januari 2012

Douanebeambte doodgeschoten in Kunduz, drie ontvoerd

Onbekende schutters hebben in de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan een medewerker van de douane gedood en er drie ontvoerd. Twee ontvoerde douaniers zijn inmiddels weer vrij.

Het gaat om personeel van de haven bij Sher Khan, in het district Imam Sahib, in het noorden van de provincie.

De douaniers reisden in een auto die werd onderschept door gewapende mannen in het gebied Dasht-i-Abadan, zo vertelde politiewoordvoerder Syed Sarwar Hussaini aan het persagentschap Pajhwok.

Een van de dounemensen werd ter plaatse doodgeschoten en drie collega’s werden ontvoerd, aldus Syed Sarwar Hussaini.

Twee van de ontvoerden zijn intussen weer vrijgelaten, maar Syed Farid, de secretaris van de afdeling grensbewaking, zit nog vast.

Het motief achter de ontvoering is volgens de politie in Kunduz niet bekend, maar er is een zoekactie op touw gezet om de ontvoerders te pakken.

Dreigementen van krijgsheren
Een douanebeambte die anoniem wil blijven zei dat ze bedreigd waren door plaatselijke krijgsheren. Die waarschuwden voor gevolgen als niet aan hun illegale eisen voldaan zou worden.

Over de eisen gaf de informant volgens Pajhwok geen bijzonderheden.

De gouverneur van het district Imam Sahib, Amanullah Quraishi, bevestigde het bestaan van illegale gewapende groeperingen in het gebied. Hij heeft de veiligheidsdiensten verzocht om een operatie tegen hen te lanceren.

Aantekening
Bij Sher Khan Bandar ligt ook de Afghanistan-Tadzjikistan brug over de rivier de Panj. Deze brug staat bekend als een belangrijke schakel in de smokkel van drugs naar Tadzjikistan en vandaar uit verder naar andere windstreken.

De Panj is een zijrivier van de Amu Darja, de langste rivier in Centraal-Aziƫ, die uitmondt in het Aralmeer in het grensgebied van Oezbekistan en Kazachstan.

woensdag 18 januari 2012

Opstandelingen gearresteerd en wapens gevonden in Kunduz

Generaal-majoor Samiullah Qatra, de politiecommandant van de provincie Kunduz, heeft gemeld dat bij een actie in het district Aliabad twee opstandelingen zijn gearresteerd en een hoeveelheid wapens is gevonden.

Dat heeft het persbureau Pajhwok woensdag gemeld. De militanten werden opgepakt in Lala Maidan in het district Aliabad. Voor ze in hun kraag werden gevat boden ze kortstondig verzet.

Qatra zei dat twee machinegeweren van het type Kalashnikov, een granaatwerper met zeven projectielen en drie bermbommen bij de opstandelingen werden gevonden.

De commandant van het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO, de duitse generaal Markus Kneip, zei afgelopen weekeind dat de veiligheidssituatie in de provincie Kunduz is verbeterd.

Volgens Kneip zijn de Taliban verslagen, maar gaat er nog steeds een grote dreiging uit van bermbommen.

Zie ook:
ISAF-generaal Kneip zegt dat veiligheid in Kunduz is verbeterd

Bomaanslag in Kunduz-Stad verwondt lid inlichtingendienst

Een agent van de inlichtingendienst is woensdag bij een aanslag in het gebied Sardara in de Noord-Afghaanse stad Kunduz gewond geraakt door een op afstand bedienbare bom.

De ontploffing vond plaats in Sadara, aan de rand van de provinciehoofdstad, zo vertelde kolonel Ghulam Mohammad Farhad, het hoofd van de inlichtingendienst van Kunduz aan het persagentschap Pajhwok.

De explosie die werd veroorzaakt door een explosief dat op afstand tot ontploffing werd gebracht, vernielde het voertuig waar het personeelslid van de veiligheidsdienst in zat.

Ghulam Mohammad Farhad schrijft de aanslag toe aan de Taliban. Pajhwok zegt dat de opstandelingen nog niet hebben gereageerd.

Opstandelingen gearresteerd
Politiecommandant generaal-majoor Samiullah Qatra van de provincie Kunduz meldde dat twee opstandelingen zijn gearresteerd in het gebied Lala Maidan in het district Aliabad. De rebellen boden kortstondig verzet.

Qatra zei dat een granaatwerper met zeven projectielen, drie bermbommen en twee Kalashnikovs bij de militanten werden gevonden.

Veiligheid en bermbommen
De Duitse generaalmajoor Markus Kneip, de commandant van de Regio Noord-Afghanistan van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO, heeft zaterdag gezegd dat de veiligheid in de provincie Kunduz is verbeterd.

Maar volgens Kneip gaat er nog steeds een grote dreiging uit van bermbommen.

Zie ook:
ISAF-generaal Kneip zegt dat veiligheid in Kunduz is verbeterd

dinsdag 17 januari 2012

Amerikaanse soldaat die gewond raakte in noorden Afghanistan in Duitsland overleden

De Amerikaanse sergeant eersteklas Benjamin B. Wise (34) is zondag in Duitsland bezweken aan de verwondingen die hij eerder deze maand opliep bij een aanval van opstandelingen in de Noord-Afghaanse provincie Balkh.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie in een verklaring bekendgemaakt. Wise was afkomstig uit Little Rock in de staat Arkansas. Hij overleed in het Regionaal Medisch Centrum in het Duitse Landstuhl.

Benjamin Wise raakte op 9 januari gewond toen zijn eenheid in de provincie Balkh door opstandelingen werd aangevallen met handvuurwapens.

Balkh, met als hoofdstad Mazar-e-Sharif, is de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Wise diende bij het 3rd Battalion, 1st Special Forces Group van de Joint Base Lewis-McChord in de staat Washington.

De broer van Wise, de 35-jarige Jeremy Wise, is ook in Afghanistan om het leven gekomen. Hij werkte daar als contractarbeider

Hij kwam om bij een aanval van opstandelingen op een post van de CIA in december 2009. Jeremy was een voormalige Navy Seal die als contractant als beveiliger werkzaam was.

zondag 15 januari 2012

ISAF-generaal Kneip zegt dat veiligheid in Kunduz is verbeterd

De veiligheidssituatie in de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan is beter geworden. Dat heeft generaalmajoor Markus Kneip van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO zaterdag gezegd.

Afghaanse en internationale strijdkrachten hebben effectief opgetreden tegen de dreiging van bermbommen, zelfmoordaanslagen en andere acties van opstandelingen, zo claimde Markus Kneip tijdens een persconferentie.

Hij zei wel dat er nog veel te doen is en dat bermbommen een groot gevaar vormen voor de veiligheid.

Het persagentschap Pajhwok meldt dat Kneip met de pers sprak op het kantoor van het Provinciaal Reconstruction Team (PRT) in Kunduz-Stad.

De Duitse generaalmajoor Kneip is de commandant van het Regionaal Commando Noord-Afghanistan van de ISAF, waaronder de provincie Kunduz valt. De Regio Noord wordt, evenals de provincie Kunduz, geleid door Duitsland.

Kneip zei dat de Taliban verslagen zijn en geen serieuze dreiging meer vormen.

Hij zei verder “dat vredesbesprekingen de enige manier zijn om het Afghaanse imbroglio op te lossen”.

Volgens Kneip hebben meer dan 2.000 militanten in het noorden van Afghanistan zich dit jaar bij het vredesproces aangesloten. Hij merkte op dat dit proces daarmee een succes is.

Opstandelingen in Afghanistan kunnen zich aansluiten bij de regering. Daarvoor moeten ze geweld afzweren en de Afghaanse grondwet respecteren. Vervolgens kunnen ze re-integreren in de samenleving.

De Nederlandse regering meldde vorig jaar dat de provincies Faryab en Kunduz de meest gewelddadige zijn in het noorden van Afghanistan.

maandag 9 januari 2012

Missie Duitsland in Afghanistan verschuift van wederopbouw en training naar aanvallen vijand

De missie van Duitsland in het noorden van Afghanistan is veranderd in een aanvalsoorlog. Duitse militairen zijn met hulp van de Amerikanen begonnen om opstandelingen terug te drijven in de buurt van de steden Mazar-e-Sharif en Kunduz.

Verslaggever Neil Shea van de Stars en Stripes beschrijft in een uitvoerig artikel de nieuwe houding van de Duitsers in Afghanistan. De soldaten treden agressiever op, ze zoeken het gevecht op, vechten steeds vaker, de gevechten worden omvangrijker.

Het aantal doden onder de Duitse troepen in Afghanistan is daardoor de afgelopen jaren ook aanzienlijk opgelopen. Wat er gebeurt is totaal nieuw voor het Duitse leger.

Neil Shea: Ready to fight: German soldiers’ Afghan mission shifts from reconstruction and training to engaging enemy’. (In: Stars and Stripes, 08-01-2012)

Een probleem van de Duitse offensieve acties is dat de opstandelingen vertrekken naar een ander district waar Amerikanen zitten en vervolgens daar voor bomaanvallen zorgen.

Arbakai
In het artikel worden ook de arbakai genoemd, lokale Afghaanse politie, die moet helpen om voor veiligheid in het gebied te zorgen, maar waarover veel klachten zijn.

Sarwar, een bewoner van de provincie Kunduz, zegt in de Stars and Strips over deze arbakai:

“Sarwar said local security forces, called arbakai, had recently confiscated part of his cotton crop, saying it was zakat, or Islamic tax.

The arbakai had done this to other villagers, Sarwar said, even though they had recently become salaried employees of the Afghan government. He warned that the people despised the arbakai for it.

In many areas of Afghanistan, NATO is experimenting with such security forces, trying to train and equip local men and form them into something like community police officers. The program has had mixed results. Often members receive little training and have little allegiance to the government. Often they are former insurgents.

German and American officers in the north expressed concern about the program, its loose guidelines, its sometimes seedy members with the potential to turn villagers against the government.”

“Yeah, it’s a problem,” Herzog said. “Some people say, ‘You just installed legal Taliban.’ ”