vrijdag 31 augustus 2012

Vice-gouverneur Danishi van Kunduz overleeft aanslag, drie lijfwachten gewond

Bij een aanval van de Taliban in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan is vrijdag Hamdullah Danishi, de vice-gouverneur van de provincie Kunduz, met de schrik vrijgekomen. Drie lijfwachten liepen verwondingen op.

Het Duitse persagentschap DPA bericht dat een woordvoerder van de provinciale overheid vrijdag meedeelde dat opstandelingen het voertuig van Hamdullah Danesh in de buurprovincie Baghlan aanvielen.

Danishi bleef ongedeerd. Drie lijfwachten zijn bij de schietpartij licht gewond geraakt.

DPA meldt dat hoge Afghaanse politici steeds weer opnieuw doelwit zijn van aanslagen van radicaalislamitische extremisten.

Bijna twee jaar geleden werd de toenmalige gouverneur van Kunduz, Mohammed Omar, bij een bomaanslag in een moskee gedood.

Het Chinese persbureau Xinhua meldt dat Danishi vertelde:” Mijn konvooi reisde van de provincie Kunduz naar Baghlan maar werd door onbekende schutters in het gebied Jangal Bagh in het district Baghlan-e-Markazi aangevallen met een bermbom en vuur van lichte wapens.”

Xinhua bericht vrijdag dat tot nu toe geen enkele groepering de verantwoordelijkheid voor de aanval heeft opgeëist.

Volgens het persagentschap neemt het geweld in Afghanistan toe sinds de Taliban op 3 mei hun lenteoffensief hebben afgekondigd.

Liquidaties
Bij ongeveer 237 doelgerichte moorden en aanslagen, uitgevoerd door de Taliban en andere opstandelingengroepen, zijn in het eerste half jaar van 2012 totaal 255 burgers, waaronder overheidsfunctionarissen en plaatselijke ouderen, gedood.

Ook raakten bij deze zogenoemde "targeted killings" 101 mensen gewond, aldus een rapport van de Verenigde Naties dat eerder deze maand in Kabul verscheen en waaruit Xinhua citeert.

"A total of 255 civilians including government officials and local elders were killed and 101 others injured in some 237 targeted killing and attacks carried out by the Taliban and other insurgent groups in the first six months of 2012, according to a UN report issued in Kabul earlier this month."

De Afghaanse president Hamid Karzai en verslaggevers hebben de laatste maanden gemeld dat Afghanistan de meest gewelddadige periode kent sinds de oorlog in oktober 2001 begon.

woensdag 22 augustus 2012

Taliban liquideren politiecommandant in Kunduz

Opstandelingen van de Taliban hebben woensdagochtend in Archi in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz een politiecommandant, zijn lijfwacht en een burger doodgeschoten.

Dat meldt het Duitse persagentschap DPA. Taliban-strijders bestormden een huis van een dorpsbewoner, waar de politieman uit het district Dascht-e-Archi na een uitnodiging voor het avondeten had overnacht, aldus Schikh Sadruddin, de gouverneur van het district.

De gastheer werd bij de overval ook gedood.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De commandant behoorde tot de Afghan Local Police (ALP), een politie-eenheid die door DPA als “omstreden” wordt aangemerkt. De ALP wordt uit milities gerekruteerd en moet dorpen beschermen.

“Der Kommandeur habe zu der umstrittenen Polizeieinheit ALP gehört, die sich weitgehend aus Milizen rekrutiert und Dörfer beschützen soll.”

De ALP is opgezet door de Verenigde Staten in een poging om het platteland van Afghanistan veilig te maken.

Nederland traint in Kunduz geen politieagenten van de ALP, maar van de Afghaanse Geüniformeerde Politie (AUP) en de verkeerspolitie.

maandag 20 augustus 2012

3 doden bij treffen tussen twee vijandige groeperingen in Kunduz

Bij een schermutseling tussen twee ongeregelde groeperingen in een buitenwijk van de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn zaterdag zeker 3 doden en 7 gewonden gevallen.

Dat bericht Bakhtar News. Syeed Sarwar Hosaini, de politiewoordvoerder van Kunduz, vertelde aan Bakhtar dat de strijd plaatsvond in Koibai, in een buitenwijk van Kunduz-Stad.

De zegsman van de politie zei dat de schermutseling tussen de twee groeperingen drie uur duurde, en dat daarbij minstens 3 doden en 7 gewonden vielen.

Het motief van de strijd tussen de twee groeperingen, die in het Engels worden aangeduid als “irresponsible groups”, is onderlinge vijandschap.

woensdag 15 augustus 2012

Dodental aanslag Kunduz opgelopen tot 18

Het aantal burgers dat dinsdag omkwam bij de aanslag in het district Archi in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is opgelopen tot minstens 18. Er raakten ook 38 mensen gewond.

Dat meldt woensdag TOLO News. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, aldus Sayed Sarwar Hussaini, een woordvoerder van de provinciale politiechef van Kunduz.

Volgens TOLO heeft geen enkele groepering de aanslag opgeeist.

Afgelopen nacht probeerde een zelfmoordaanvaller een NAVO-basis binnen te dringen in het district Imam Sahib. Hij werd neergeschoten door veiligheidstroepen van de politie.

De autoriteiten in Kunduz maakten dinsdag nog melding van 10 doden bij de bomaanslag, die in de avond plaatsvond op een drukbezochte markt in Dasht-e-Archi.

Zie ook:
10 burgers gedood bij aanslag in Kunduz

dinsdag 14 augustus 2012

10 burgers gedood bij aanslag in Kunduz

Bij een bomaanslag op een markt in het district Archi in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn dinsdag 10 burgers om het leven gekomen. Er vielen 30 gewonden.

De Washington Post bericht dat volgens Sarwar Hosseini, een woordvoerder van de provincie Kunduz, de bom dinsdagavond op afstand tot ontploffing werd gebracht.

CNN meldt dat het districtshoofd van Dashte Archi, Shaikh Sadruddin, zei dat een bom die aan een motorfiets was bevestigd in een drukke bazaar ontplofte, waarbij 10 doden en 28 gewonden vielen.

Onder de slachtoffers zijn kinderen.

"And in Kunduz, Dashte Archi district chief Shaikh Sadruddin said a motorcycle bomb exploded in a crowded bazaar, killing 10 civilians and wounding 28 others. Children were among the casualties, Sadruddin said."

De Associated Press bericht dat Hamid Agha, de politiechef van het district, zei dat er minstens 10 doden waren gevallen, waaronder 5 kinderen, en 25 gewonden.

Aanslagen in Zaranj
TOLO News meldt dat bij drie zelfmoordaanslagen in Zaranj, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Nimroz, zeker 20 doden zijn gevallen.

Onder de doden zijn 16 burgers en 4 politieagenten. Er vielen ook 48 gewonden.

Volgens The Washington Post is het dodental van de aanslagen in Zaranj intussen opgelopen tot zeker 30.

De commandant van de NAVO-troepen in Afghanistan, generaal. John R. Allen, heeft de aanslagen veroordeeld en de Taliban opgeroepen te stoppen met dit soort massamoorden, aldus The Washington Post.

De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de aanslagen en zei dat de gebeurtenissen een bewijs zijn dat opstandelingen geen respect hebben voor de heilige maand Ramadan.

Bezorgdheid over toekomst
Het persbureau AFP meldt dat het geweld in het land bijdraagt aan de groeiende bezorgdheid over de toekomst van Afghanistan, wanneer 130.000 NAVO-troepen zich eind 2014, zoals gepland, hebben teruggetrokken en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid hebben overgedragen aan Afghaanse strijdkrachten.

"The violence across the country will add to growing concerns over Afghanistan's future once some 130,000 NATO troops withdraw as planned by the end of 2014, handing responsibility for security to Afghan forces."