maandag 17 september 2012

Militaire vakbonden extra alert op veiligheid Nederlandse militairen in Afghanistan

De Nederlandse defensievakbonden houden de veiligheid van de Nederlandse soldaten in Afghanistan extra goed in de gaten. Een demonstratie tegen een anti-islamitische film in de Afghaanse hoofdstad Kabul liep maandag uit op gewelddadigheden.

Dat heeft dagblad de Telegraaf gemeld. Meer dan 1000 betogers protesteerden maandag in Kabul tegen de anti-islamfilm Innocence of muslims. Hierbij openden demonstranten het vuur op de politie.

In de buurt van de Amerikaanse en NAVO-legerbases werden voertuigen, waaronder politiewagens, in brand gestoken.

Het Afghaanse nieuwsagentschap TOLO maakte maandag melding van 40 tot 50 Afghaanse politieagenten die gewond zijn geraakt toen ze slaags raakten met demonstranten in Kabul.

Een woordvoerder van de Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP) zegt in de Telegraaf: “We maken ons zeker zorgen, je weet niet waar deze protesten toe leiden. In andere islamitische landen wakkert het vuurtje verder aan. Dat kan ook in Afghanistan gebeuren.”

De krant bericht dat de AFMP wel alle vertrouwen in de commandanten ter plaatse heeft, die dagelijks bepalen hoe veilig de situatie is en indien nodig programma’s aanpassen.

Jan Kleian, voorzitter van de vakbond ACOM, heeft vertrouwen in eventuele maatregelen ter plaatse. Als de situatie buiten Kamp Kunduz uit de hand loopt, zullen de Nederlanders niet de poort uitgaan.

Kleian zegt in de Telegraaf: “Het kamp is robuust. Als de situatie daarbuiten escaleert, zullen de Nederlanders binnen moeten blijven.”

Dat Geert Wilders het anti-islamfilmpje op zijn website heeft gezet, levert volgens Kleian geen extra risico op voor Nederlandse soldaten. Wel wijst hij op gevaar voor medewerkers van de ambassade.

Kleian zegt: “Hij provoceert en dat kan bijvoorbeeld Nederlands ambassadepersoneel in gevaar brengen. Maar voor de militairen zal dat wel meevallen.”

Nederland voert in Afghanistan een politietrainingsmissie uit. De meeste politietrainers zijn gestationeerd op Kamp Kunduz bij de Noord-Afghaanse stad Kunduz. Verder zijn er trainers in Kabul actief.

Maandag werd ook een demonstratie tegen de film “Innocence of muslims” gehouden in de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz, waar de Air Task Force (ATF) is gelegerd. Deze protestactie verliep vreedzaam.

NATO draait samenwerking met Afghanen op lager pitje
De NAVO heeft zondag besloten om het aantal gezamenlijke operaties met Afghaanse soldaten en politieagenten terug te schroeven om het risico van insider attacks en de spanningen in Afghanistan over de anti-islam film te verlagen.

Zie ook:
50 politieagenten in Kabul gewond bij demonstratie tegen anti-islam film

maandag 10 september 2012

Tientallen doden bij aanslag in Kunduz-Stad

Bij een zware zelfmoordaanslag in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn maandag zeker 15 doden en 25 gewonden gevallen. Een arts in een ziekenhuis meldt 21 doden.

In het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen werden 13 doden binnengebracht. Een gewonde is daar alsnog overleden.

De aanslag vond plaats bij een demonstratie die werd gehouden als steunbetuiging aan een plaatselijke militie.

TOLO News meldt dat de aanvaller gebruik maakte van een bomauto en inreed op een controlepost van de politie.

TOLO meldde aanvankelijk: "As many as 60 people are feared dead or injured after a massive suicide attack in eastern Kunduz province Monday afternoon."

Gouverneur Mohammad Anwar Jagdalak zei volgens de Associated Press dat de aanvaller te voet was en zich opblies in de buurt van een groep politieagenten.

Functionarissen van het plaatselijk ziekenhuis hebben volgens TOLO gezegd dat minstens 35 mensen naar het hospitaal zijn overgebracht, dood of gewond.

Artsen Zonder Grenzen zei dat 25 mensen, dood of gewond, naar hun ziekenhuis in Kunduz zijn gebracht.

In de loop van de dag verklaarde Artsen Zonder Grenzen dat ze 37 slachtoffers ontvingen. Dertien mensen waren bij aankomst in het ziekenhuis al overleden. Een gewonde bezweek alsnog aan zijn verwondingen in het hospitaal.

De BBC maakt melding van 16 doden, waaronder 11 agenten, en zeker 20 gewonde burgers. Politiecommandant Samiullah Qatra zei dat het dodental op kan lopen.

Het persbureau AFP meldt 21 doden. Dokter Shir Jan, die in het centrale ziekenhuis werkt, zei dat 21 lichamen, waaronder dat van een vrouw, naar het ziekenhuis zijn gebracht. Onder de doden zijn agenten en burgers.

Zeker 10 agenten gedood
Het persagentschap Pajhwok meldt dat de plaatsvervangend politiechef, kolonel Ghulam Mohammad Farhad, vertelde dat tien politieagenten zijn omgekomen.

De slachtoffers zijn leden van de Public Order Police, die opgeroepen waren omdat er een demonstratie in de stad zou plaatsvinden.

Politiewoordvoerder Syed Sarwar Hussaini vertelde aan Pajhwok dat minstens 15 burgers gewond zijn geraakt.

Volgens de politie waren de agenten het doelwit van de aanslag.

De NOS bericht dat onder de doden zeker 11 politieagenten zouden zijn. De aanslag werd gepleegd tijdens een demonstratie die de politie in goede banen probeerde te leiden.

Geen Nederlanders in Kunduz-Stad tijdens aanslag
Nederland voert een politietrainingsmissie uit in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, en traint en begeleidt daarbij Afghaanse agenten.

De NOS meldt dat het Nederlandse ministerie van Defensie in Den Haag heeft laten weten dat er op het moment van de aanslag geen Nederlandse soldaten of politietrainers in Kunduz-Stad waren.

Ook zijn geen politieagenten omgekomen die door Nederland in Kunduz worden getraind.

Verklaring Artsen Zonder Grenzen
Een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldde in de loop van de dag in een verklaring dat er 37 mensen binnen werden gebracht in hun chirurgisch ziekenhuis in Kunduz.

Dertien daarvan waren dusdanig gewond dat ze al waren overleden bij aankomst in het hospitaal. Een slachtoffer van de aanslag overleed in het ziekenhuis.

De meeste patiënten hadden verwondingen opgelopen door de explosie, waaronder botbreuken, hoofdtrauma’s en verwondingen aan de buik.

Veertien patiënten werden gestabiliseerd, behandeld, en konden naar huis. Negen slachtoffers zijn opgenomen in het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Wanneer het centrale ziekenhuis 21 doden heeft geteld, en er geen doden dubbel zijn geteld, dan komt het dodental van de aanslag in Kunduz op zeker 35.



Soldaat en 4 politiemannen gedood bij geweld in Kunduz

Bij verschillende aanvallen van de Taliban in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn een militair van het Afghaanse leger en twee politieagenten gesneuveld. Een treffen met een illegaal bewapende groepering kostte aan twee agenten het leven.

Pakistan News Service berichtte zondag dat de politie en plaatselijke functionarissen in Kunduz zaterdag meldden dat een voertuig van het Afghaanse leger vrijdagavond in het gebied Janat Bagh op een bermbom reed.

Hierbij kwam een soldaat om het leven en raakten vier soldaten gewond, zo vertelde Habib-ur-Rahman, de politiechef van het district Khanabad, aan Afghan Islamic Press (AIP). Hij zei dat het voertuig van de Afghan National Army werd verwoest.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid vertelde aan AIP dat de aanslag met de bermbom werd gepleegd door de Taliban en dat daarbij 6 Afghaanse soldaten werden gedood.

- De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze maken onder hun tegenstanders overdrijven. –

Bij een ander incident in de buurt van het hoofdkwartier van het district Dasht-e-Archi hebben de Taliban twee politieagenten in een hinderlaag gedood, zo vertelde Sheikh Saaduddin, de gouverneur van het district.

Hij zei dat er ook verschillende agenten gewond raakten en dat de gewonden in stabiele toestand verkeren.

Mujahid heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en zegt dat een commandant, Muhammad Sadeq, onder drie troepen is die werden gedood.

Hij vertelde verder dat de Taliban na de hinderlaag verschillende wapens hebben buitgemaakt.

Mujahid beweerde ook dat de Taliban commandant Dilawar van de regeringsstrijdkrachten dood hebben geschoten in het gebied Gulam Nawa in Dasht-e-Archi.

Hiervan hebben de autoriteiten echter geen melding gemaakt.

Bij een treffen tussen de politie en een illegaal bewapende groepering in het gebied Kobi, bij Kunduz-Stad, zijn zaterdag twee politiemannen omgekomen, zo vertelde Ghulam Muhammad Farhad, de veiligheidschef van de provincie Kunduz.

Pakistan News Service meldt dat een eenheid van de Afghaanse Local Police (ALP), die door de VS wordt betaald, vorige week 15 burgers in de provincie Kunduz doodde.

“Meanwhile, a clash took place between police and an illegal armed group in Kobi area, limits of Kunduz City, leaving two cops dead yesterday, said Ghulam Muhammad Farhad, security chief of Kunduz province. A few days ago, US funded local police killed 15 civilains in Kunduz province.”

dinsdag 4 september 2012

ISAF-soldaat uit Duitsland in Kunduz door Duitse collega in rug geschoten

Het schot in de rug van een militair van het Duitse leger op maandag in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is afgevuurd door een van zijn eigen kameraden.

Dat heeft het Hamburger Abendblatt dinsdag gemeld. Hoe het salvo afgevuurd kon worden wordt verder onderzocht.

De toestand van de gewonde militair is stabiel en hij verkeert niet in levensgevaar.

Hij wordt woensdag overgebracht naar het hoofdkwartier van de Bundeswehr in Mazar-e-Sharif. Nog deze week zal hij naar Duitsland overgevlogen worden.

Maandag was het nog onduidelijk of het schot afgevuurd werd door een van de Duitse soldaten, door een Afghaanse soldaat of een civiele medewerker.

Vanwege de toename van de dodelijke aanvallen van Afghaanse militairen en agenten op personeel van de internationale veiligheidsmacht ISAF zijn midden augustus de veiligheidsmaatregelen in Kamp Kunduz verscherpt.

Alle ISAF-soldaten zijn momenteel verplicht een wapen binnen handbereik te hebben, zelfs bij het sporten en het eten.

In Kunduz zijn op dit ogenblik ongeveer 1.100 militairen uit Duitsland gestationeerd. Duitsland leidt de regio Noord-Afghanistan voor de NAVO vanuit Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de buurprovincie Balkh.

zondag 2 september 2012

Militie schiet zeker 10 burgers dood bij Kunduz-Stad

Bij een wraakactie van een militie in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn zondag zeker 10 burgers doodgeschoten. Er zijn tegenstrijdige berichten over de aard van de militie en het aantal doden.

Getuigen zeggen dat het treffen plaatsvond tussen de Afghaanse lokale politie (ALP) en inwoners van Kunduz. De plaatselijke overheid zegt dat het om een aanval gaat van een non-gouvernementele militie.

Mohammad Anwar Jagdalak, de gouverneur van Kunduz, vertelde aan het persagentschap Pajhwok dat meer dan 20 illegale schutters een aanval uitvoerden op de lokale bevolking, waarbij 10 doden en 7 gewonden vielen.

Een oom van twee gewonde jongens zei dat meer dan 30 strijders die loyaal zijn aan twee commandanten, Qadirak en Faizak, het vuur openden op mensen en iedereen in de straten neerschoten.

Hij vertelde dat hij 13 dode lichamen in een straat zag liggen en dat het dodental hoog kan zijn.

Daders en motief
Het persbureau AFP bericht dat de Taliban twee mannen hadden gedood en hun lichamen hadden gedumpt in het dorp Kunum. Een van de mannen was een man van Qadeer, aldus Mohammad Anwar Jegdalek.

“Qadeer dacht dat zijn man was vermoord door de inwoners van Kunum, ging daarheen en doodde 8 dorpsbewoners. We hebben een klopjacht geopend op Qadeer,” aldus Jegdalag.

Enayatullah Khaleeq, de woordvoerder van Jegdalek, vertelde aan AFP dat Qadeer een regeringsgezinde militieleider is.

"Jegdalek's spokesman Enayatullah Khaleeq told AFP Qadeer was a pro-government militia leader."

TOLOnews meldt dat de militie een aanval uitvoerde nadat twee van haar leden gisteren werden gedood.

Enayatullah Khaliq, woordvoerder van de provincie Kunduz, zei dat het incident zondagochtend plaatsvond nadat Taliban-opstandelingen afgelopen nacht twee inwoners van de provincie hadden ontvoerd en vermoord.

De lichamen van Aziz en Jalil werden in de stad gevonden.

“Dit maakte de inwoners woedend en ze stonden op tegen de groepen in het gebied Kanom Kalan in Kunduz-Stad. Hierbij werden 8 burgers gedood en raakten er 9 gewond,” aldus Khaliq.

Functionarissen in het ziekenhuis van Kunduz zeggen dat er 16 lichamen naar het hospitaal zijn gebracht, aldus TOLOnews.

TOLO citeert ook een getuige. Deze vertelde dat rond 6 uur in de ochtend de Afghan Local Police (ALP) mensen aanviel in Kanom Kalan en meer dan 20 burgers doodschoot.

Maar volgens Khaliq is het verslag van de burger onjuist omdat Kunduz alleen nationale politie heeft.

“Er is geen lokale politie actief in het gebied, ze zijn niet-gouvernementele bewapende groeperingen. De Afghaanse Nationale Politie probeert al de gewapende groeperingen tot overgave te dwingen en ze te ontwapenen,” aldus Khaliq.

Er zijn versterkingen van de veiligheidsdiensten gestuurd naar het gebied omdat de strijd voortduurde, maar de veiligheidsdiensten hebben de situatie onder controle en het incident is voorbij, aldus Khaliq.

De politie is een onderzoek gestart en heeft ondertussen verschillende mensen gearresteerd.

De NOS meldt dat er volgens ooggetuigen zeker dertien doden zijn gevallen.

De krant De Morgen bericht dat het nog onduidelijk is of er vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn.

Een politieofficier, die anoniem wou blijven, zei dat 20 burgers omgebracht werden en er meer dan 10 gewond raakten.

De gouverneur van de provincie Kunduz, Mohammad Anwar Jegdalek, meldt volgens De Morgen dat leden van de Arbakis-militie het dorp Kanam nabij Kunduz aanvielen en het vuur op burgers openden.

De Morgen schrijft dat de militie werd gevormd door de regering en de NAVO om de Taliban in afgelegen gebieden te bestrijden.