vrijdag 26 oktober 2012

40 doden bij aanslag op moskee in noorden Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in Maymana, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Faryab, zijn vrijdag 40 doden en 50 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn agenten en burgers. De dader droeg mogelijk een uniform.

Dat meldt TOLO News. De aanslag werd uitgevoerd op een moskee. De dader droeg mogelijk een politie- of legeruniform en bracht zijn bomvest tot ontploffing na het ochtendgebed tijdens het islamitische offerfeest Eid al-Adha.

Lal Mohammad Ahmadzai, woordvoerder van de North 303 Pamir Politiezone, zei dat de aanslag plaatsvond op de Eid Gah Moskee in Maimana City, waarbij 40 mensen werden gedood en 50 mensen gewond raakten.

Onder de doden zijn politieagenten, leden van de inlichtingendienst en tal van burgers, waaronder vrouwen en 5 kinderen. Gevreesd wordt dat het dodental nog op zal lopen.

Abdul Khalrq Oqsai, de politiecommandant van de provincie Faryab, liep verwondingen op bij de aanslag.

Het persagentschap Pajhwok citeert politiefunctionaris majoor Mohammad Naeem, die zegt dat de aanvaller zijn explosieven tot ontploffing bracht tussen de veiligheidsdiensten toen de politiechef en andere veiligheidsbeambten de moskee verlieten.

Gouverneur Mohammadullah Batash zei dat 40 mensen, waaronder veiligheidspersoneel, burgers en kinderen, bij de zelfmoordaanslag de dood vonden.

Qasim Parsa, een dienstdoende arts in het Afghaans-Turkse ziekenhuis in Maimana, zei dat 40 doden waren binnengebracht, waaronder 20 leden van de veiligheidsdiensten en 20 burgers, en 51 gewonden.

Hij zei verder dat er gewacht wordt op helikopters om de zwaargewonden over te brengen naar de noordelijke provincie Balkh omdat er een gebrek is aan faciliteiten om de slachtoffers te behandelen.

Hij riep verwanten op om bloed te doneren voor de gewonden.

TOLO meldt dat volgens bronnen bij de aanslag zeker 19 leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten omgekomen zijn, maar dit aantal moet nog bevestigd worden.

Abdul Khaleq Oqsai zei dat sommige doden politieagenten, soldaten en leden van de inlichtingendienst zijn.

Er was veel veiligheidspersoneel op de been omdat ook de gouverneur van de provincie en parlementsleden uit Faryab naar de moskee waren gegaan.

TOLO bericht dat enkele getuigen zeggen dat de zelfmoordaanvaller een uniform van de politie of het leger droeg, maar dit is nog niet officieel bevestigd.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de aanslag scherp veroordeeld en de daders vijanden van de Islam en de menselijkheid genoemd.

De Verenigde Naties hebben onlangs gemeld dat de oorlog in Afghanistan in de eerste zes maanden van dit jaar aan 1.145 burgers het leven heeft gekost. 80 procent van deze burgerdoden werd gemaakt door opstandelingen.

- Waarschuwing: op de onderstaande video zijn slachtoffers van de aanslag te zien -



NOS-verslaggever Lucas Waagmeester over de aanslag in Faryab:

woensdag 24 oktober 2012

Nieuwsuur: krijgsheren Kunduz bang voor burgeroorlog

Gewapande krijgsheren in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz vrezen voor een burgeroorlog als de NAVO vetrekt.

Dat blijkt uit een verslag dat Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma met cameraman Rachid el Mourif en Volkskrant-verslaggeefster Natalie Righton de afgelopen weken in Kunduz hebben gemaakt.

Nieuwsuur meldt dat de krijgsheren “voorspellen dat er een bloedige machtstrijd zal ontstaan zodra de Nederlanders, Duitsers en Amerikanen in 2014 uit Kunduz zijn vertrokken”.

Burgers zeggen dat de krijgsheren nu al in de Noord-Afghaanse provincie de macht grijpen.

Een bewoners van een dorp waar onlangs een bloedbad werd aangericht verklaart: “Op het platteland grijpen krijgsheren de macht, ze moorden en roven, ze zijn te sterk voor de politie.”

Volgens Nieuwsuur zorgt niet de Afghaanse politie, maar zorgen de strijdgroepen in veel Afghaanse districten voor de veiligheid en als die strijdgroepen zelf misdaden plegen, is de politie machteloos.

De uitzending van Nieuwsuur is op woensdag 24 oktober om 22.00 uur op Nederland 2

In de studio van Nieuwsuur is minister Hans Hillen van Defensie aanwezig. Hij reageert op de reportage uit Kunduz.

zaterdag 6 oktober 2012

3 ISAF-soldaten gewond bij aanslag in Kunduz

Bij een aanslag met een springstoflading in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn vrijdag 3 militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) gewond geraakt.

Dat heeft het Duitse ministerie van Defensie in een verklaring bekendgemaakt.

De ISAF-troepen kregen tijdens een operatie te maken met een bomaanslag op ongeveer 17 kilometer ten westen van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT), dat gevestigd is op Kamp Kunduz bij Kunduz-Stad.

Bij de aanval liepen 3 ISAF-soldaten verwondingen op, waarvan het Duitse leger in de verklaring de nationaliteit niet heeft gemeld. Ook de aard van de verwondingen wordt niet bekendgemaakt.

- Dit soort informatie laten legermachten altijd over aan het land van herkomst van slachtoffers. -

Duitse strijdkrachten, die voor de veiligheid ingezet waren, raakten verwikkeld in een vuurgevecht met opstandelingen.

Volgens berichten uit Kunduz vielen daarbij geen gewonden aan Duitse kant.

De Taliban beweren dat ze bij de aanslag een tank van de ISAF hebben verwoest.

De provincie Kunduz wordt voor de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO geleid door Duitsland.

In de provincie zijn naast Duitse soldaten ook Nederlanders, Belgen en Amerikanen actief.

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft geen melding gemaakt van eventuele Nederlandse gewonden.

In de provincie Kunduz vinden vrijwel dagelijks operaties plaats van Afghaanse en NAVO-strijdkrachten in de strijd tegen activiteiten van opstandelingen.