zondag 22 juli 2012

123 burgers, 52 agenten, 152 opstandeling gedood door geweld dit jaar in noorden Afghanistan

Het geweld in Afghanistan heeft dit jaar in het noorden van het land aan bijna evenveel burgers het leven gekost als aan opstandelingen. Daarnaast vonden 52 politieagenten de dood.

TOLO News meldt zondag dat generaal Baba Jan, de commandant van de noordelijke politieregio van Afghanistan, dat heeft bekendgemaakt.

Ongeveer 123 burgers zijn om het leven gekomen bij aanvallen in de noordelijke en noordoostelijke provincies, aldus cijfers die generaal Baba Jan, de commandant van de 303rd Pamir Police Zone, onlangs in een interview gaf.

Het conflict heeft ook aan 52 Afghaanse politieagenten het leven gekost, waaronder agenten van de nationale politie, de grenspolitie en de “local police”.

De meeste agenten kwamen om door zelfmoordaanslagen en bermbommen, aldus generaal Baba Jan.

De oorlog kostte aan 152 opstandelingen het leven. Zij werden voornamelijk gedood door Afghaanse veiligheidsoperaties.

Baba Jan zei dat de noordelijke politiestrijdkrachten ongeveer 24 “schoonmaakoperaties” dit jaar hebben gelanceerd.

Nog 47 operaties om opstandelingen op te ruimen werden uitgevoerd door het leger en andere veiligheidsstrijdkrachten in de noordelijke en noordoostelijke provincies.

90 opstandelingen raakten bij de strijd gewond en 142 opstandelingen werden gearresteerd.

Onder de munitie die in beslag werd genomen zijn 12 vesten die geladen zijn met geïmproviseerde explosieven, zogenoemde zelfmoordvesten.

Onder de 123 burgers die in het geweld zijn omgekomen zijn veel vrouwen en kinderen. Er raakten ook tientallen burgers gewond.

Ondertussen hebben ongeveer 243 opstandelingen geweld afgezworen en zich aangesloten bij het Afghaanse vredesproces.

Opstandelingen die de wapens neerleggen kunnen in Afghanistan re-integreren in de samenleving.

TOLO News meldt regelmatig dat opstandelingen het met hun aanvallen gemunt hebben op buitenlandse troepen en de Afghaanse veiligheidsdiensten, maar de meeste slachtoffers die ze maken zijn burgers.

Baba Jan werd vorig jaar commandant van de noordelijke politieregio van Afghanistan. Hij zei toe om de nodige maatregelen te treffen om voor vrede en stabiliteit in het gebied te zorgen.

Zie ook:
Nieuwe politiechef Baba Jan van regio Noord-Afghanistan wil zorgen voor vrede en stabiliteit