zaterdag 24 december 2011

TenCate ontwikkelt nieuwe techniek tegen bermbommen

Het Nederlandse bedrijf TenCate heeft een elektronisch systeem ontwikkeld dat voertuigen beter kan beschermen tegen bermbommen.

Dat heeft De Telegraaf vrijdag gemeld. Het nog topgeheim elektronisch systeem heet active blast countermeasure system ABDS. Deze innovatie detecteert een bom vlak voor de ontploffing en stabiliseert de pantserwagen zodat die niet in de lucht wordt geslingerd.

Pantserwagens die met het systeem zijn uitgerust komen dus veel beter uit een ontploffing dan voertuigen zonder de bescherming van ABDS.

TenCate heeft testen met het systeem succesvol afgerond en het kan waarschijnlijk in de loop van 2012-2013 worden geïmplementeerd.

Vanwege de gevoeligheid van de informatie worden geen verdere details verstrekt.

Defensie-experts noemen het volgens de Telegraaf een wereldwijde doorbraak en er is concrete belangstelling vanuit de markt, omdat het militairen in oorlogsgebieden beter kan beschermen.

Volgens Tencate is het systeen ontwikkeld in samenwerking met het Deense bedrijf ABDS ApS. TenCate heeft gemeld met de aandeelhouders te zijn overeengekomen alle aandelen te verwerven van ABDS ApS, dat in TenCate zal worden geïntegreerd als Ten Cate Active Protection ApS.

Overlevingsbescherming
Overlevingsbescherming TenCate Advanced Armour, met vestigingen in Denemarken, Nederland, Engeland, Frankrijk en de VS, is gespecialiseerd in systemen voor voertuigbepantsering op basis van lichtgewicht composietmaterialen.

Koninklijke Ten Cate nv (TenCate) is een multinationale onderneming die textieltechnologie, chemische processen en materiaaltechnologie combineert bij de ontwikkeling en productie van functionele materialen met onderscheidende eigenschappen.

De uitvinding van het systeem ter bescherming van legervoertuigen tegen bermbommen kan ook voor de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz uitkomst bieden.