zaterdag 10 december 2011

Twee doden in Kunduz bij aanslag met fietsbom op lid Vredesraad Afghanistan

Bij een aanslag met een explosief dat aan een fiets was bevestigd in de stad Kunduz in het noorden van Afghanistan zijn zaterdag zeker twee doden gevallen. 16 mensen liepen bij de explosie verwondingen op. Onder de doden is een lid van de Vredesraad van Afghanistan.

De bom, die op afstand tot ontploffing werd gebracht, was gericht tegen Shir Mohammad Arab, een voormalige mujahedien-commandant die lid is van de Vredesraad van Afghanistan.

Dat vertelde Sayed Sarwar Husseini, de provinciale politiewoordvoerder, aan het persbureau AFP.

Samiullah Qatra, de politiechef van de provincie Kunduz, vertelde volgens het persbureau DPA dat de aanslag plaatsvond in een drukbezocht marktgebied in Kunduz. “Sher Mohammad Arab reisde in zijn auto toen hij werd gedood.”

Hij en een burger stierven ter plekke. Onder de 16 gewonden zijn kinderen.

De aanslag vond plaats in de wijk Sar Chawk in de stad Kunduz. De gewonde burgers werden overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis en verkeren in stabiele toestand.

De Vredesraad van Afghanistan werd opgezet door president Hamid Karzai. In september werd Burhanuddin Rabbani, de leider van deze raad, gedood bij een bomaanslag in zijn huis in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Artsen Zonder Grenzen
De medische hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen heeft in een verklaring gemeld dat 14 gewonden naar hun chirurgisch ziekenhuis in Kunduz werden overgebracht.

“Teams van Artsen Zonder Grenzen behandelden patiĆ«nten met verwondingen die door de explosie werden veroorzaakt, waaronder ernstige interne verwondingen, bloedingen en brandwonden.”

Twee patiƫnten zijn ernstig gewond en moesten onmiddellijk worden geopereerd. De andere gewonden werden gestabiliseerd.

Sinds augustus 2011 is er een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz gevestigd dat is gespecialiseerd in het verrichten van spoedoperaties en vervolgbehandelingen voor gewonden die vallen door het conflict in Afghanistan.

Zelfmoordaanslag in Ghaziabad
Bij een aanslag in het district Ghaziabad in de provincie Kunar in het noordoosten van Afghanistan vielen vrijdag zeker vijf doden toen een zelfmoordaanvaller zijn bomvest tot ontploffing bracht.

Onder de doden zijn de districtschef van de politie en twee agenten. Bij de zelfmoordaanslag vielen ook acht gewonden.

Volgens verslaggevers is het aantal bomaanslagen in Afghanistan de afgelopen tijd flink toegenomen.