zaterdag 26 november 2011

3 districten in Kunduz gezuiverd van militanten

De districten Aliabad, Chardara en Archi in de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan zijn na de eerste fase van een militaire operatie die maandag eindigde geschoond van militanten.

Dat hebben veiligheidsfunctionarissen in Kunduz verklaard. De vijfdaagse operatie eindigde maandag.

Het offensief werd gezamenlijk uitgevoerd door Afghaanse troepen en militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) in de dorpen Lala Maidan, Sarak-i-Bala, Waziri en Mullah Qala, zo meldt het Afghaanse persagentschap Pajhwok.

Brigadegeneraal Samiullah Qatra, de politiechef van de provincie Kunduz, zei dat controleposten zijn opgericht in de gebieden, waar 9 landmijnen onschadelijk werden gemaakt.

Brigadegeneraal Mohammad Zaman Waziri, de commandant van de Noordoostelijke Militaire Zone in Afghanistan, zei dat er geen slachtoffers waren gevallen onder militairen van het Afghaanse Nationale Leger (Afghan National Army/ANA).

Hij zei verder dat de kwetsbare gebieden geschoond zijn van militanten, en dat die niet langer in een positie verkeren om veiligheidstroepen aan te vallen.

Er werd spoedig een tweede fase van de operatie aangekondigd.

Op 16 november werd melding gemaakt van een gezamenlijke ISAF-Afghaanse troepenmacht die een offensief was begonnen in verschillende districten van Kunduz om ze van opstandelingen te ontdoen.

Opbouw gebied
Pajhwok meldt dat de inwoners de operatie verwelkomd hebben, en hebben gevraagd om ontwikkelingsprojecten op te zetten en werk voor ze te creƫren.

Een bewoner van Lala Maidan zei: “We hebben geen toegang tot drinkwater, elektriciteit en gezondheidsfaciliteiten. De overheid moet onze problemen oplossen, als ze echt onze steun nodig heeft.”

Mohammad Anwar Jagdalak, de gouverneur van de provincie Kunduz, beloofde snel steun, en zei: “Het is het recht van de bevolking om te beschikken over primaire levensbehoeften.”

Zie ook:
Offensief in Kunduz gestart om districten van opstandelingen te zuiveren