zondag 6 november 2011

Zeker 7 agenten gedood bij zelfmoordaanslag in Baghlan in Noord-Afghanistan

Minstens 7 mensen zijn zondag om het leven gekomen toen een zelfmoordaanvaller zijn explosieven tot ontploffing bracht bij een moskee in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan. Er vielen ook 17 gewonden.

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldt dat al de zeven doden politieagenten zijn, waaronder een officier, Abdul, aldus een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

"An officer was among seven policemen killed, and another 17 people were injured."

De tweede zelfmoordaanvaller werd neergeschoten en gedood door de politie.

Een inwoner van het district Baghlan-i-Markazi, die zijn twee zoons verloor bij de aanval, zei dat bijna 17 mensen werden gedood en 30 anderen gewond raakten.

Hij bevestigde dat politiecommandnat Abdul omkwam, en zei dat een andere commandant, Rahmatullah, ook de dood vond.

Verder kwam een aantal burgers om het leven.

Al de doden en gewonden zijn overgebracht naar hospitaals in het district en het ziekenhuis van de provinciehoofdstad Pul-i-Khumri.

Seddiq Seddiqi, woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, zei volgens TOLONews dat onder de doden een politieagent is.

Bij de aanslag waren twee zelfmoordaanvallers betrokken. Een ervan wist zijn explosieven tot ontploffing te brengen, de ander werd door de politie gearresteerd voordat hij toe kon slaan, aldus Seddiqi.

Pajhwok meldt dat de andere zelfmoordaanvaller werd gedood.

De aanslag bij de moskee vond plaats in het gebied Jirqishlaq Hasan Tal.

Daders
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en gezegd dat die gericht was tegen politieofficier Abdul Afghan Kash.

Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid zegt dat nog twee politiecommandanten, Baryal en Abdul Rahim, werden gedood.

De aanval vond plaats op de eerste dag van een drie dagen durende vakantie tijdens de Eid-ul-Adha in Afghanistan. Dit is traditioneel een periode van gebed en tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Pajhwok meldt dat er tijdens de aanslag een begrafenisceremonie plaats zou vinden vanuit de moskee.

Baghlan is de zuidelijke buurprovincie van Kunduz en werd voorheen geleid door Nederland.

Toen Nederland naar Uruzgan vetrok leidde Nederland de provincie ook nog een paar maanden. Het PRT in Baghlan werd eind 2006 van Nederland overgenomen door Hongarije.

In november 2007 vonden bij een zelfmoordaanslag in Baghlan bijna 60 schoolkinderen en 5 leraren de dood.