zondag 2 september 2012

Militie schiet zeker 10 burgers dood bij Kunduz-Stad

Bij een wraakactie van een militie in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn zondag zeker 10 burgers doodgeschoten. Er zijn tegenstrijdige berichten over de aard van de militie en het aantal doden.

Getuigen zeggen dat het treffen plaatsvond tussen de Afghaanse lokale politie (ALP) en inwoners van Kunduz. De plaatselijke overheid zegt dat het om een aanval gaat van een non-gouvernementele militie.

Mohammad Anwar Jagdalak, de gouverneur van Kunduz, vertelde aan het persagentschap Pajhwok dat meer dan 20 illegale schutters een aanval uitvoerden op de lokale bevolking, waarbij 10 doden en 7 gewonden vielen.

Een oom van twee gewonde jongens zei dat meer dan 30 strijders die loyaal zijn aan twee commandanten, Qadirak en Faizak, het vuur openden op mensen en iedereen in de straten neerschoten.

Hij vertelde dat hij 13 dode lichamen in een straat zag liggen en dat het dodental hoog kan zijn.

Daders en motief
Het persbureau AFP bericht dat de Taliban twee mannen hadden gedood en hun lichamen hadden gedumpt in het dorp Kunum. Een van de mannen was een man van Qadeer, aldus Mohammad Anwar Jegdalek.

“Qadeer dacht dat zijn man was vermoord door de inwoners van Kunum, ging daarheen en doodde 8 dorpsbewoners. We hebben een klopjacht geopend op Qadeer,” aldus Jegdalag.

Enayatullah Khaleeq, de woordvoerder van Jegdalek, vertelde aan AFP dat Qadeer een regeringsgezinde militieleider is.

"Jegdalek's spokesman Enayatullah Khaleeq told AFP Qadeer was a pro-government militia leader."

TOLOnews meldt dat de militie een aanval uitvoerde nadat twee van haar leden gisteren werden gedood.

Enayatullah Khaliq, woordvoerder van de provincie Kunduz, zei dat het incident zondagochtend plaatsvond nadat Taliban-opstandelingen afgelopen nacht twee inwoners van de provincie hadden ontvoerd en vermoord.

De lichamen van Aziz en Jalil werden in de stad gevonden.

“Dit maakte de inwoners woedend en ze stonden op tegen de groepen in het gebied Kanom Kalan in Kunduz-Stad. Hierbij werden 8 burgers gedood en raakten er 9 gewond,” aldus Khaliq.

Functionarissen in het ziekenhuis van Kunduz zeggen dat er 16 lichamen naar het hospitaal zijn gebracht, aldus TOLOnews.

TOLO citeert ook een getuige. Deze vertelde dat rond 6 uur in de ochtend de Afghan Local Police (ALP) mensen aanviel in Kanom Kalan en meer dan 20 burgers doodschoot.

Maar volgens Khaliq is het verslag van de burger onjuist omdat Kunduz alleen nationale politie heeft.

“Er is geen lokale politie actief in het gebied, ze zijn niet-gouvernementele bewapende groeperingen. De Afghaanse Nationale Politie probeert al de gewapende groeperingen tot overgave te dwingen en ze te ontwapenen,” aldus Khaliq.

Er zijn versterkingen van de veiligheidsdiensten gestuurd naar het gebied omdat de strijd voortduurde, maar de veiligheidsdiensten hebben de situatie onder controle en het incident is voorbij, aldus Khaliq.

De politie is een onderzoek gestart en heeft ondertussen verschillende mensen gearresteerd.

De NOS meldt dat er volgens ooggetuigen zeker dertien doden zijn gevallen.

De krant De Morgen bericht dat het nog onduidelijk is of er vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn.

Een politieofficier, die anoniem wou blijven, zei dat 20 burgers omgebracht werden en er meer dan 10 gewond raakten.

De gouverneur van de provincie Kunduz, Mohammad Anwar Jegdalek, meldt volgens De Morgen dat leden van de Arbakis-militie het dorp Kanam nabij Kunduz aanvielen en het vuur op burgers openden.

De Morgen schrijft dat de militie werd gevormd door de regering en de NAVO om de Taliban in afgelegen gebieden te bestrijden.