maandag 10 september 2012

Tientallen doden bij aanslag in Kunduz-Stad

Bij een zware zelfmoordaanslag in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn maandag zeker 15 doden en 25 gewonden gevallen. Een arts in een ziekenhuis meldt 21 doden.

In het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen werden 13 doden binnengebracht. Een gewonde is daar alsnog overleden.

De aanslag vond plaats bij een demonstratie die werd gehouden als steunbetuiging aan een plaatselijke militie.

TOLO News meldt dat de aanvaller gebruik maakte van een bomauto en inreed op een controlepost van de politie.

TOLO meldde aanvankelijk: "As many as 60 people are feared dead or injured after a massive suicide attack in eastern Kunduz province Monday afternoon."

Gouverneur Mohammad Anwar Jagdalak zei volgens de Associated Press dat de aanvaller te voet was en zich opblies in de buurt van een groep politieagenten.

Functionarissen van het plaatselijk ziekenhuis hebben volgens TOLO gezegd dat minstens 35 mensen naar het hospitaal zijn overgebracht, dood of gewond.

Artsen Zonder Grenzen zei dat 25 mensen, dood of gewond, naar hun ziekenhuis in Kunduz zijn gebracht.

In de loop van de dag verklaarde Artsen Zonder Grenzen dat ze 37 slachtoffers ontvingen. Dertien mensen waren bij aankomst in het ziekenhuis al overleden. Een gewonde bezweek alsnog aan zijn verwondingen in het hospitaal.

De BBC maakt melding van 16 doden, waaronder 11 agenten, en zeker 20 gewonde burgers. Politiecommandant Samiullah Qatra zei dat het dodental op kan lopen.

Het persbureau AFP meldt 21 doden. Dokter Shir Jan, die in het centrale ziekenhuis werkt, zei dat 21 lichamen, waaronder dat van een vrouw, naar het ziekenhuis zijn gebracht. Onder de doden zijn agenten en burgers.

Zeker 10 agenten gedood
Het persagentschap Pajhwok meldt dat de plaatsvervangend politiechef, kolonel Ghulam Mohammad Farhad, vertelde dat tien politieagenten zijn omgekomen.

De slachtoffers zijn leden van de Public Order Police, die opgeroepen waren omdat er een demonstratie in de stad zou plaatsvinden.

Politiewoordvoerder Syed Sarwar Hussaini vertelde aan Pajhwok dat minstens 15 burgers gewond zijn geraakt.

Volgens de politie waren de agenten het doelwit van de aanslag.

De NOS bericht dat onder de doden zeker 11 politieagenten zouden zijn. De aanslag werd gepleegd tijdens een demonstratie die de politie in goede banen probeerde te leiden.

Geen Nederlanders in Kunduz-Stad tijdens aanslag
Nederland voert een politietrainingsmissie uit in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, en traint en begeleidt daarbij Afghaanse agenten.

De NOS meldt dat het Nederlandse ministerie van Defensie in Den Haag heeft laten weten dat er op het moment van de aanslag geen Nederlandse soldaten of politietrainers in Kunduz-Stad waren.

Ook zijn geen politieagenten omgekomen die door Nederland in Kunduz worden getraind.

Verklaring Artsen Zonder Grenzen
Een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldde in de loop van de dag in een verklaring dat er 37 mensen binnen werden gebracht in hun chirurgisch ziekenhuis in Kunduz.

Dertien daarvan waren dusdanig gewond dat ze al waren overleden bij aankomst in het hospitaal. Een slachtoffer van de aanslag overleed in het ziekenhuis.

De meeste patiĆ«nten hadden verwondingen opgelopen door de explosie, waaronder botbreuken, hoofdtrauma’s en verwondingen aan de buik.

Veertien patiƫnten werden gestabiliseerd, behandeld, en konden naar huis. Negen slachtoffers zijn opgenomen in het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Wanneer het centrale ziekenhuis 21 doden heeft geteld, en er geen doden dubbel zijn geteld, dan komt het dodental van de aanslag in Kunduz op zeker 35.