vrijdag 11 maart 2011

Kamervragen SP over veiligheid Kunduz na aanslag op politiechef

Update 16-03-2011: De vragen die de SP afgelopen weekeind heeft voorgelegd aan minister Rosenthal zijn op verzoek van de griffie van de Kamer ingetrokken. De partij besloot om dinsdag vragen te stellen tijdens het Vragenuurtje in de Kamer. Twee Kunduz-interventies in drie dagen zou te veel zijn.
---

Kamerlid Harry van Bommel (SP) heeft vrijdag schriftelijk Kamervragen ingeleverd bij minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) naar aanleiding van de zelfmoordaanslag op de politiecommandant van Kunduz.

Bij de aanslag in Kunduz-Stad kwamen het provinciehoofd van de politie, generaal Abdul Rahman Saidkhaili, en zeker twee agenten om het leven. Acht mensen raakten gewond.

Van Bommel is benieuwd naar het oordeel van Rosenthal over de veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie na de aanslag van donderdag op de generaal.

Hij vraagt de minister onder meer een overzicht van het aantal geweldsincidenten in Kunduz “in het algemeen en in het bijzonder tegen politiemensen sinds 1 januari 2011”.

Hij wil ook weten of Rosenthal van mening is of er sprake is van een campagne van militanten tegen de regering van president Hamid Karzai en zijn buitenlandse bondgenoten, en wat de verwachtingen van de minister zijn over de veiligheidssituatie in de komende zes maanden, en hoe de internationale veiligheidstroepen zich verweren.

Volgens Van Bommel is met de aanslagen van de afgelopen tijd de veiligheid in Kunduz verslechterd, waardoor de Nederlandse politiemissie onder moeilijker omstandigheden moet werken.

Hij hoort graag of de minister deze opvatting deelt, en zo ja wat voor maatregelen hij treft om zich aan de veranderde situatie aan te passen.

Wanneer de minister van mening is dat Nederlandse politietrainers en hun pupillen betrokken raken bij geweld, zoals zelfmoordaanslagen, dan wil Van Bommel graag weten tot welke aanpassingen Rosenthal overgaat.

Tot slot is de SP benieuwd hoe het met de onderhandelingen staat met de Afghaanse autoriteiten over de Nederlandse voorwaarden om de politie op te leiden in Kunduz, en wanneer deze besprekingen worden afgesloten.

Een belangrijke voorwaarde van Den Haag is dat de agenten niet worden ingezet voor aanvalsdoeleinden.

De veiligheid in het noorden van Afghanistan, en in het bijzonder in Kunduz, is de laatste jaren in snel tempo verslechterd.

Deskundigen hebben gezegd dat de situatie tijdens de hoorzitting en het debat over de uitzending van de politietrainingsmissie te rooskleurig werd afgeschilderd.

Dit jaar zijn bij aanslagen van de Taliban in de gewelddadige provincie al tientallen mensen om het leven gekomen, waaronder de gouverneur van het district Char Dara en nu de politiecommandant van de provincie.


Het lijstje Kamervragen van Van Bommel dat bij minister Rosenthal is ingediend:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de aanslag op de politiechef van Kunduz.

1. Wat is uw oordeel over de veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie Kunduz na de aanslag in Kunduz-stad op de politiechef? (1)

2. Kunt u een overzicht geven van het aantal geweldsincidenten in Kunduz in het algemeen en in het bijzonder tegen politiemensen sinds 1 januari 2011?

3. Deelt u de mening dat deze aanslag onderdeel is van een campagne van de Taliban of andere oppositionele groepen tegen de regering Karzai en diens buitenlandse bondgenoten? Indien neen, waarom niet? Wat zijn uw verwachtingen ten opzichte van vijandelijkheden voor de komende zes maanden? Op welke wijze verweren de Afghaanse en internationale veiligheidstroepen zich hiertegen?

4. Deelt u de opvatting dat met de recente aanslagen de veiligheidssituatie in Kunduz is verslechterd en dat de Nederlandse geïntegreerde politiemissie onder moeilijker omstandigheden moet werken dan u in januari 2011 veronderstelde? Indien neen, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen neemt u om aan deze situatie aan te passen?

5. Is naar uw indruk de kans vergroot dat Nederlandse leden van de geïntegreerde politiemissie en hun Afghaanse leerlingen betrokken raken bij soortgelijk geweld dat de politiechef van Kunduz nu heeft getroffen? Indien neen, waarom niet? Zo ja, tot welke aanpassingen gaat u over?

6. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de onderhandelingen met de Afghaanse autoriteiten over de Nederlandse inbreng en de eisen ten aanzien op te leiden leden van de Afghaanse Nationale Politie? Wanneer worden de onderhandelingen hierover afgesloten?

Bron: “Politiechef Kunduz komt om bij aanslag”, Volkskrant 11 maart 2011.