maandag 14 maart 2011

Minstens 36 doden bij zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad op rekruteringscentrum leger

Een zelfmoordaanvaller heeft maandag bij een aanslag op een rekruteringscentrum van het Afghaanse leger in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zeker 36 dodelijke slachtoffers gemaakt. Er vielen ruim 40 gewonden.

Onder de doden zijn vijf kinderen. De kinderslachtoffers zijn voornamelijk schoenenpoetsers die aan het werk waren in de menigte.

Verschillende gewonden verkeren in zeer kritieke toestand.

De aanslagpleger deed zich voor als een legerrekruut en blies zich op midden in een menigte buiten het rekruteringscentrum, aldus de plaatselijke autoriteiten.

Volgens de plaatsvervangend gouverneur van de provincie bracht hij zijn explosieven tot ontploffing bij een gebouw waar rekruten voor het Afghaanse leger worden opgeleid. Eerder in december was het centrum ook al aangevallen.

Een Afghaanse verslaggever van The New York Times bezocht de plek van de aanslag. Hij zag kinderen en mannen in legeruniform onder de slachtoffers.

Hij zei dat de meeste dode kinderen schoenpoetsers waren die in de omgeving werken. "Je kon hun schoenenpoetsdozen en borstels zien liggen."

Zabiullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag namens zijn groepering opgeëist. Hij zei dat de aanslag werd uitgevoerd door een inwoner van Kunduz, die hij Saifullah noemde.

Hij gaf toe dat er schoenenpoetsers onder de slachtoffers zijn. Hij verontschuldigde zich voor “alle onschuldige burgerslachtoffers die hun leven verliezen bij onze acties, wij adviseren burgers niet in de buurt te komen van Afghaanse en buitenlandse militaire konvooien, bases en personen".

Veiligheidssituatie
In Kunduz en omliggende provincies zijn naast de Taliban ook militanten van de Islamitische Beweging Oezbekistan (IMU) actief.

Inmiddels heeft de SP Kamervragen gesteld over de verslechterende veiligheidssituatie in de provincie, en wil van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) opheldering.

Nederland stuurt in de loop van 2011 ruim 545 militairen en politiemensen naar Kunduz om daar Afghaanse agenten te trainen.

Opstandelingen hebben de afgelopen maanden zeker vier dodelijke zelfmoordaanvallen uitgevoerd in de gewelddadige provincie.

Hierbij vonden onder meer de gouverneur van het district Char Dara, de politiecommandant van de provincie, en tientallen burgers in de noordelijke stad Imam Saheb de dood.

Verslaggevers spreken van een "bommencampagne" van de Taliban in Noord-Afghanistan.

De krant The Wall Street Journal meldt dat volgens voorlopige cijfers van de VN opstandelingen sinds begin dit jaar in Kunduz zeker elf aanvallen hebben uitgevoerd. Daarbij vielen in totaal meer dan 100 doden.