maandag 14 maart 2011

NAVO-ISAF doodt opstandelingenleiders Bilal Konduzi en Shad Mohammad in Noord-Afghanistan

De International Security Assistance Force (ISAF) heeft vorige week donderdag bij een luchtaanval in Noord-Afghanistan twee leiders van de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) gedood. Ook vier vermeende opstandelingen kwamen bij de aanval om.

De NAVO-ISAF meldt dat de aanval plaatsvond in een onherbergzaam gebied in het district Dara Soof Payan in de provincie Samangan.

Samangan is een provincie ten zuidwesten van Kunduz.

De gedode commandanten zijn Bilal Konduzi en Shad Mohammad. Een woordvoerder van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht verklaarde dat ze zijn omgekomen door een “precisiebombardement”.

Bilal Konduzi was volgens een verklaring van de NAVO “een hoge leider van de IMU en onderhield contacten met het Taliban-netwerk in de provincie Kunduz.

Hij was betrokken bij het faciliteren en plannen van zelfmoordoperaties in heel Noord-Afghanistan en stond in contact met andere hoge IMU-leiders. Hij coördineerde logistieke steun en mensen in noordelijk Afghanistan.

“Verder onderhield hij belangrijke verbindingen met militaire leiders van de IMU in de provincies Kunduz, Baghlan, Takhar en Badakshan. Hij coördineerde wapentransporten en trainde zelfmoordaanvaller om in te zetten tegen Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten.”

De andere commandant, Shad Mohammad, was volgens de NAVO een IMU-leider die het IMU-netwerk in de provincie Samangan leidde.

“Hij onderhield directe contacten met IMU-leiders in het district Burkah (provincie Baghlan), die in verband worden gebracht met het plannen van een aanval op Mazar-e-Sharif.”

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh waar het hoofdkwartier is gevestigd van het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht. Balkh is een westelijke buurprovincie van Kunduz.

Veiligheidsdiensten riepen een “precisiebombardement” in nadat ze inlichting hadden gekregen dat de IMU-leiders en andere verdachte opstandelingen zich geïsoleerd ophielden in een afgelegen bergachtige regio in het district Dara Soof Payan.

De NAVO zegt dat ze zich ervan verzekerd had dat er geen burgers of gebouwencomplexen in de directe omgeving bevonden.

Een eenheid die na de aanval poolshoogte nam bevestigde dat Bilal Konduzi, Shad Mohammad en vier andere opstandelingen waren omgekomen bij de luchtaanval.

In het noorden van Afghanistan vinden voortdurend operaties van Afghaanse veiligheidsdiensten en buitenlandse militairen plaats. In de lente wordt een verhoogde activiteit verwacht van opstandelingen.

De Islamitische Beweging Oezbekistan is een organisatie die evenals de Taliban in opstand is tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse militairen in Afghanistan.