dinsdag 15 maart 2011

Rosenthal blijft bij zenden politiemissie ondanks verslechterende veiligheid Kunduz

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken/VVD) is vastbesloten om de Nederlandse politietrainingsmissie naar het Noord-Afghaanse Kunduz doorgang te laten vinden. Dat heeft hij laten weten na vragen van Kamerlid Harry van Bommel (SP) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Van Bommel vroeg dinsdagmiddag hoe Rosenthal denkt dat hij politieagenten in Kunduz kan gaan opleiden na de zelfmoordaanslagen in de provincie van de afgelopen weken.

Van Bommel is van mening: “Toekomstige rekruten worden met hun neus op de feiten gedrukt. Zij moeten aan de slag in een oorlogsgebied. De ambitie van het kabinet om hier goede trainingen te geven is grenzeloos naïef. Deze missie kan niet doorgaan.”

De SP ziet graag dat de missie naar Kunduz wordt afgeblazen.

Minister Rosenthal antwoordde dat Kunduz-Stad, waar de politietrainers aan de slag gaan, nog altijd relatief veilig is.

Bovendien zal aan de hand van een dagelijkse dreigingsanalyse worden bepaald of Nederlandse politietrainers buiten de poort van het opleidingscentrum aan het werk gaan.

Het is de bedoeling dat de trainers met hun pupillen ook actief het veld in gaan.

De minister zei verder dat het kabinet nooit heeft gezegd dat er geen risico’s aan de missie zijn verbonden.

Van Bommel benadrukte “dat een van de redenen om te komen tot deze trainingsmissie, het relatief hoge veiligheidsniveau in Kunduz was”.

De SP vindt dat het kabinet de mensen voorspiegelt dat het steeds beter ging in Kunduz en dat het veilig trainen van agenten goed mogelijk zou zijn. "Het is zonneklaar dat dit niet het geval is."

Radio 1 heeft een interview met Van Bommel opgenomen, waarin hij onder meer zegt: "Relatief rustig, noemt minister Rosenthal het. Maar met aanslag na aanslag is er van rust geen sprake."

Volgens Van Bommel kan er nog een debat volgen in de Kamer, waarbij GroenLinks kan besluiten om geen steun aan de missie te verlenen, waardoor die niet door kan gaan.

In april zou er sprake zijn van het daadwerkelijke begin van de missie.

Op de site van de SP geeft Harry van Bommel zijn standpunten weer over de missie.

Kamervragen
De Kamervragen die de SP afgelopen weekeind indiende bij minister Rosenthal over de veiligheidssituatie in Kunduz zijn op verzoek van de griffie van de Kamer ingetrokken.

De partij besloot dinsdag om vragen te stellen tijdens het wekelijkse Vragenuurtje. Twee Kunduz-interventies in drie dagen zou te veel zijn.

De SP is naast de PvdA, de PVV en de PvdD tegen het sturen van politietrainers naar Kunduz. De regerende CDA en VVD hebben van D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP steun gekregen voor de missie, en haalden zo een meerderheid in de Tweede Kamer voor hun besluit.

Veiligheid Kunduz
Dit jaar zijn volgens voorlopige cijfers van de VN bij elf aanvallen van opstandelingen al meer dan 100 doden gevallen in de gewelddadige provincie.

Onder de slachtoffers zijn de politiecommandant van de provincie en de gouverneur van het district Char Dara.

Verslaggevers melden dat de Taliban aan een “bommencampagne” bezig zijn in het noorden van Afghanistan en verwachten in de lente nog een toename van activiteiten van opstandelingen.

Zie ook:
Minstens 36 doden bij zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad op rekruteringscentrum leger
Politiechef provincie Kunduz gedood bij zelfmoordaanval
Tientallen doden bij aanslag in Imam Saheb
Gouverneur Abdul Wahid Omarkhel van district Char Darah gedood bij zelfmoordaanslag