maandag 24 oktober 2011

25 burgers gedood, 63 gewond in Kunduz in afgelopen 3 maanden

Geweldsincidenten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz hebben de afgelopen 3 maanden aan ongeveer 25 burgers het leven gekost. 63 burgers raakten gewond. Ook kwamen 10 agenten en militiemannen om het leven.

Dat heeft generaalmajoor Samiullah Qatra, de politiechef van de provincie, eerder deze maand gemeld. De slachtoffers vielen door explosies van bermbommen en gewapende aanvallen en zelfmoordaanslagen van opstandelingen, zo meldde Pajhwok op 12 oktober.

Qatra zegt dat de militanten bermbommen en zelfmoordaanvallen gebruiken omdat ze niet het lef hebben om de strijd aan te gaan met de veiligheidsdiensten.

De meeste incidenten vonden plaats in de districten Dasht-i-Archi, Aliabad en Chardara en in de stad Kunduz, aldus Qatra.

Het plaatselijke kantoor van de Afghanistan Onafhankelijke Mensenrechten Commissie (in Kunduz heeft gezegd dat vorig jaar 105 burgers, waaronder 94 mannen, 2 vrouwen en 9 kinderen, werden gedood in Kunduz. 178 mensen, waaronder vier vrouwen en 20 kinderen, raakten vorig jaar gewond.

Opstandelingen
Politiecommandant Samiullah Qatra zei verder dat de afgelopen drie maanden 17 rebellen werden gedood en 32 anderen, waaronder twee bermbommenleggers, werden gearresteerd.

Bij 21 gezamenlijke nachtelijke operaties van de Afghaanse veiligheidsdiensten en de International Security Assistance Force (ISAF) in verschillende delen van de stad Kunduz werden ongeveer 87 verdachten opgepakt.

Slachtoffers veiligheidsdiensten
2 politieofficieren, 4 politiemannen en 4 militiemannen werden in dezelfde periode gedood. 24 anderen, waaronder een politieofficier, brigadiers, 10 politiemannen, 8 lokale politiemannen en 2 militiemannen raakten bij aanslagen met bermbommen gewond.