donderdag 10 maart 2011

Politiechef Abdul Rahman Saidkhaili van provincie Kunduz gedood bij zelfmoordaanval

Een zelfmoordaanvaller heeft donderdag een eind gemaakt aan het leven van generaal Abdul Rahman Saidkhaili, de politiecommandant van de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Ook zeker twee andere agenten vonden de dood.

De plaatsvervangend politiechef en zeven anderen, waaronder twee burgers raakten gewond. De gouverneur van Kunduz, Mohammad Anwar Jigdalak, heeft de aanslag bevestigd.

Saidkhaili was met tal van collega’s ongeveer 50 meter van het politiehoofdkwartier in Kunduz-Stad verwijderd, toen de aanvaller, die bovenop hem sprong, toesloeg.

Saidkhaili was een belangrijke gesprekspartner voor de Duitse en Amerikaanse troepen die in het gebied opereren

Eerder dit jaar zou Saidkhaili, samen met de gouverneur, ook aanwezig zijn bij de hoorzitting in Nederland over de geplande politietrainingsmissie. Maar hij kon niet komen door de slechte weersomstandigheden in Kunduz.

Generaal Abdul Rahman Saidkhaili was een etnische Tadzjiek en voorheen lid van de Noordelijke Alliantie die tegen de Taliban streed en later samen met de VS-coalitie het bewind van de Taliban verdreef.

The New York Times schrijft dat hij omstreden was, omdat hij de Pathanen discrimineerde om hun etnische afkomst.

De Pathanen zijn de bevolkingsgroep waaronder de Taliban de meeste aanhangers telt.

De Taliban hebben de afgelopen 1,5 jaar terrein gewonnen in de provincie en verschillende gewapende groepen voeren strijd om de controle over smokkelroutes voor wapens en drugs naar buurland Tadzjikistan.

Van Tadzjikistan gaan de drugs onder meer verder naar Rusland.

Volgens verslaggevers zijn de grenswachten corrupt en is het eenvoudig om drugs de grens over te smokkelen.

Eind januari verklaarde Saidkhaili de provincie gezuiverd van Taliban-strijders. Maar vervolgens vonden er toch nog aanvallen plaats van militanten.

In oktober 2010 zijn Afghaanse, Belgische, Duitse en Amerikaanse troepen een offensief gestart tegen opstandelingen in de provincie. Dit duurde tot zeker in januari.

Nederland stuurt een politietrainingsmissie naar Kunduz die bestaat uit 545 manschappen. De voorbereidingen voor deze missie, die rond de zomer officieel zal beginnen, zijn al in volle gang.

Volgens deskundigen is de veiligheidssituatie in Kunduz slechter dan tijdens de hoorzitting en het debat over de Nederlandse politietrainingsmissie werd voorgesteld.

Zie ook:
Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting voorgesteld


De uitvaart van generaal Abdul Rahman Saidkhaili werd op televisie uitgezonden: