zaterdag 8 oktober 2011

Karzai: NAVO en Afghaanse regering hebben geen veiligheid in Afghanistan gebracht

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft in een interview met de BBC erkend dat zijn regering en de NAVO gefaald hebben om voor veiligheid voor de Afghanen te zorgen, tien jaar nadat het bewind van de Taliban uit het zadel is geworpen.

Karzai beschuldigde ook Pakistan ervan de opstand in Afghanistan te steunen. Hij zei dat de onderkomens van militanten nog steeds aangepakt moeten worden.

"Speaking to the BBC, Mr Karzai also accused Pakistan of supporting the insurgency, saying sanctuaries there still needed to be tackled."

BBC: Hamid Karzai admits Afghanistan 'security failure'

De oorlog in Afghanistan duurt nu al 10 jaar. Volkskrant-verslaggeefster Natalie Righton was vrijdag te gast bij Pauw en Witteman.

“Het is de NAVO de afgelopen tien jaar niet gelukt om vrede en veiligheid te brengen in Afghanistan. Het wordt steeds onveiliger in Afghanistan.”

Pauw en Witteman bespreken met Natalie Righton de afgelopen tien jaar oorlog, hoe het is om in Kabul te leven en over de Nederlandse politiemissie in Kunduz.

Opmerkelijk is dat Righton constateert dat Nederlandse parlementariërs niet op de hoogte zijn van de werkelijke situatie en hoe die door Afghanen zelf wordt ervaren.



Media hebben volop aandacht besteed aan het feit dat het tien jaar geleden is dat de oorlog in Afghanistan begon toen de VS, gesteund door bondgenoten, tot de aanval overging om de Taliban en onderkomens van Al-Qaida uit te schakelen.

Maar ondertussen beleeft Afghanistan de bloedigste periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet en zijn de Taliban sterker dan ooit.

De actualiteitenrubriek EenVandaag reisde met staatssecretaris Ben Knapen mee naar Uruzgan, de Zuid-Afghaanse provincie die Nederland van augustus 2006 tot augustus 2010 voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO heeft geleid.

- EenVandaag: Tien jaar oorlog in Afghanistan: wat is er bereikt?

- Indrukwekkende fotoreportage bij N-TV: Nach 10 Jahren Taliban "stärker als zuvor": Der blutige Krieg in Afghanistan

- Fotoreportage in Time (de serie bevat enkele foto’s van dodelijke oorlogsslachtoffers en zwaargewonde mensen): Afghanistan: The Photographs That Moved Them Most