zondag 9 oktober 2011

Taliban-commandant Qari Shafiq gedood in Kunduz

Bij een gezamenlijke nachtelijke operatie van Afghaanse en buitenlandse soldaten in Kunduz zijn Taliban-commandant Qari Shafiq en drie van zijn medestrijders gedood.

Dat heeft Syed Masrur, een woordvoerder van de politie, zaterdag aan Pajhwok News verteld. De Taliban kwamen om het leven in het gebied Tobra Kosh in de buitenwijken van Kunduz-Stad.

De lichamen van de gedode rebellen zijn overgedragen aan hun verwanten. In het huis van de commandant werden nog vier Kalashnikovs gevonden.

Bij de raid vielen geen slachtoffers aan de kant van de veiligheidsdiensten.

Shafiq was een sleutelcommandant van de Taliban. Hij was onlangs uit Pakistan naar Kunduz gekomen en was betrokken bij aanvallen op veiligheidstroepen, het plaatsen van bermbommen en andere ondermijnende activiteiten.

Pajhwok bericht dat de International Security Assistance Force (ISAF) echter meldt dat twee Taliban-commandanten neergeschoten werden en dat drie verdachten gevangen zijn genomen.

De NAVO-ISAF meldt in een verklaring dat twee Taliban-commandanten werden gedood in het district Qal’ah-ye Zal in de provincie Kunduz.

Twee verdachte opstandelingen werden gearresteerd.

De ISAF zegt dat de opstandelingenleiders werden gedood nadat zij de veiligheidsmacht tijdens een zoekoperatie aanvielen. Beide leiders waren volgens de ISAF gewapend met AK-47 machinegeweren (Kalashnikovs) en meerdere granaten.

"In Qal’ah-ye Zal district, Kunduz province, a combined Afghan and coalition security force killed two Taliban leaders and detained two suspected insurgents during a security operation. Both leaders were responsible for roadside bomb attacks against Afghan government officials in Kunduz province. The insurgent leaders were killed after they engaged the security force during the search operation. Both leaders were armed with AK-47 assault rifles and multiple grenades."