zondag 29 januari 2012

Douanebeambte doodgeschoten in Kunduz, drie ontvoerd

Onbekende schutters hebben in de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan een medewerker van de douane gedood en er drie ontvoerd. Twee ontvoerde douaniers zijn inmiddels weer vrij.

Het gaat om personeel van de haven bij Sher Khan, in het district Imam Sahib, in het noorden van de provincie.

De douaniers reisden in een auto die werd onderschept door gewapende mannen in het gebied Dasht-i-Abadan, zo vertelde politiewoordvoerder Syed Sarwar Hussaini aan het persagentschap Pajhwok.

Een van de dounemensen werd ter plaatse doodgeschoten en drie collega’s werden ontvoerd, aldus Syed Sarwar Hussaini.

Twee van de ontvoerden zijn intussen weer vrijgelaten, maar Syed Farid, de secretaris van de afdeling grensbewaking, zit nog vast.

Het motief achter de ontvoering is volgens de politie in Kunduz niet bekend, maar er is een zoekactie op touw gezet om de ontvoerders te pakken.

Dreigementen van krijgsheren
Een douanebeambte die anoniem wil blijven zei dat ze bedreigd waren door plaatselijke krijgsheren. Die waarschuwden voor gevolgen als niet aan hun illegale eisen voldaan zou worden.

Over de eisen gaf de informant volgens Pajhwok geen bijzonderheden.

De gouverneur van het district Imam Sahib, Amanullah Quraishi, bevestigde het bestaan van illegale gewapende groeperingen in het gebied. Hij heeft de veiligheidsdiensten verzocht om een operatie tegen hen te lanceren.

Aantekening
Bij Sher Khan Bandar ligt ook de Afghanistan-Tadzjikistan brug over de rivier de Panj. Deze brug staat bekend als een belangrijke schakel in de smokkel van drugs naar Tadzjikistan en vandaar uit verder naar andere windstreken.

De Panj is een zijrivier van de Amu Darja, de langste rivier in Centraal-Aziƫ, die uitmondt in het Aralmeer in het grensgebied van Oezbekistan en Kazachstan.