zondag 15 januari 2012

ISAF-generaal Kneip zegt dat veiligheid in Kunduz is verbeterd

De veiligheidssituatie in de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan is beter geworden. Dat heeft generaalmajoor Markus Kneip van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO zaterdag gezegd.

Afghaanse en internationale strijdkrachten hebben effectief opgetreden tegen de dreiging van bermbommen, zelfmoordaanslagen en andere acties van opstandelingen, zo claimde Markus Kneip tijdens een persconferentie.

Hij zei wel dat er nog veel te doen is en dat bermbommen een groot gevaar vormen voor de veiligheid.

Het persagentschap Pajhwok meldt dat Kneip met de pers sprak op het kantoor van het Provinciaal Reconstruction Team (PRT) in Kunduz-Stad.

De Duitse generaalmajoor Kneip is de commandant van het Regionaal Commando Noord-Afghanistan van de ISAF, waaronder de provincie Kunduz valt. De Regio Noord wordt, evenals de provincie Kunduz, geleid door Duitsland.

Kneip zei dat de Taliban verslagen zijn en geen serieuze dreiging meer vormen.

Hij zei verder “dat vredesbesprekingen de enige manier zijn om het Afghaanse imbroglio op te lossen”.

Volgens Kneip hebben meer dan 2.000 militanten in het noorden van Afghanistan zich dit jaar bij het vredesproces aangesloten. Hij merkte op dat dit proces daarmee een succes is.

Opstandelingen in Afghanistan kunnen zich aansluiten bij de regering. Daarvoor moeten ze geweld afzweren en de Afghaanse grondwet respecteren. Vervolgens kunnen ze re-integreren in de samenleving.

De Nederlandse regering meldde vorig jaar dat de provincies Faryab en Kunduz de meest gewelddadige zijn in het noorden van Afghanistan.