maandag 26 maart 2012

Districtchef politie Takhar en bewaker gedood in bloedig weekeind Afghanistan

Een politiecommandant van een district in de Noord-Afghaanse provincie Takhar is zondag samen met een veiligheidsagent omgekomen bij een gewapend treffen met de Taliban. De schietpartij vond plaats in de provinciehoofdstad Taloqan.

Mahmood Al Hassan Shahidzada Ikrami, de plaatsvervangend politiechef van Takhar, vertelde aan het persagentschap Pajhwok dat aan de kant van de aanvallers een dode viel. Er werd ook een rebel gearresteerd.

Twee bewakers van de politiecommandant en een opstandeling raakten gewond tijdens het vuurgevecht.

De provincie Takhar is de oostelijke buurprovincie van Kunduz.

Bloedig weekeind Afghanistan
Het Afghaanse ministerie van Defensie maakte zondag in een verklaring bekend dat zes Afghaanse militairen de dood vonden in Farah.

De soldaten waren op weg naar het district Bala Buluk in de provincie Farah in het westen van Afghanistan en kwamen in een hinderlaag terecht van militanten. Drie militairen raakten gewond.

Een mortieraanval op een Italiaanse buitenpost in het district Gulistan in Farah kostte zaterdag aan een militair uit Italiƫ van de International Security Assistance Force (ISAF) het leven. Vijf Italiaanse soldaten raakten gewond.

Voormalig senator gedood in Uruzgan
Een bom die op afstand werd bediend heeft zaterdag in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan het leven gekost aan de voormalige senator Khairo Jan, de stamoudste Sharafuddin en twee bodyguards. Jan is een stamoudste van de stam de Popalzai.

De aanslag vond plaats ongeveer 6 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. De slachtoffers zaten in het voertuig van Jan en waren op weg naar zijn dorp Dayak, aldus de politie van Uruzgan.

Kandahar
In het district Argandab in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar vielen zaterdagavond zeker 9 doden bij een aanval met een bermbom.

De aanslag was mogelijk een wraakactie van de Taliban voor het bloedbad dat een Amerikaanse soldaat op 11 maart in de provincie aanrichtte, en waarbij 17 burgers de dood vonden.

Onder de dodelijke slachtoffers van de bermbomaanval zijn 7 Afghaanse politiemannen, een Afghaanse tolk en een Amerikaanse militair van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht.

Zie ook:
7 agenten, NAVO-militair en tolk gedood door bermbom in zuiden Afghanistan
Italiaanse NAVO-militair gedood in Afghanistan