donderdag 8 maart 2012

Soldaat uit België neergeschoten door collega in Mazar-e-Sharif

Een Belgische militair heeft woensdagavond op de militaire luchthaven Mazar-e-Sharif per ongeluk een kogel door zijn bovenbeen gekregen. Het schot werd afgevuurd door een collega die zelf een kogel door zijn lichaam kreeg.

Dat meldt de krant Het Belang van Limburg. De gewonde soldaat is voor verzorging overgebracht naar het Duitse militaire ziekenhuis van de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif.

Volgens het Belgische ministerie van Defensie vond het ongeluk plaats als gevolge “van een foutieve manipulatie van een wapen door een geallieerde collega”.

Het federale parket is ingeschakeld en er wordt een onderzoek ingesteld.

De krant schrijft dat volgens een bron binnen Defensie gisteravond drie geallieerde collega's van drie verschillende nationaliteiten een gesprek voerden over hun wapens.

Een van de drie haalde zijn wapen erbij. Dat zou niet vergrendeld geweest zijn en er ging een schot ging af.

De kogel ging eerst door het lichaam van de schutter en vervolgens door het bovenbeen van de Belgische militair.

De Belg is niet in levensgevaar en wordt verzorgd in het plaatselijke militaire hospitaal. Hij heeft zelf contact opgenomen met zijn familie.

Over de nationaliteit van de drie militairen mag de woordvoerder van het Belgische ministerie van Defensie geen mededelingen doen, omdat dit een taak is voor de betrokken landen zelf.

Defensie benadrukte dat het gebeurde tussen collega’s van de International Security assistance Force (ISAF) op een beveiligde compound en niet tijdens een patrouille.

In Mazar-e-Sharif is het hoofdkwartier gevestigd van het Regionaal Commando Noord-Afghanistan van de ISAF-veiligheidsmacht.

Deze regio staat onder bevel van Duitsland. Er werken maar enkele Belgische soldaten in dat kamp.