dinsdag 27 maart 2012

“Ministers hielden bewust grimmige situatie Uruzgan achter om publieke opinie te winnen”

De ministers Kamp, Bot en Van Ardenne hebben aan de vooravond van de missie in Uruzgan de grimmige situatie in de Zuid-Afghaanse provincie niet aan de Tweede Kamer gemeld. Dit deden ze om de publieke opinie te bespelen om zo een meerderheid achter de missie te krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van twee historici naar de gang van zaken rond de aanvang van de missie in Uruzgan, waarover zaterdag in NRC-Handelsblad een artikel verscheen.

De krant meldt dat de Nederlandse commando’s die aan de vooravond van de missie naar Uruzgan verkenningen uitvoerden, een “grimmiger beeld van de situatie” in Uruzgan hadden dan destijds in het politieke en publieke debat naar buiten kwam.

Dat blijkt uit onderzoek van de historici Arthur ten Cate en Martijn van der Vorm die toegang kregen tot de archieven van de commando’s.

De commando’s voorspelden in verkenningsrapportages in 2005: “Iedere inzet in het gebied zou volgens de commando’s moeten beginnen met een harde strijd om het onder controle te brengen.”

Hun woorden vonden echter nooit de weg naar de Tweede Kamer.

De ministers Bot (Buitenlandse Zaken), Kamp (Defensie) en Van Ardenne (Ontwikkelingshulp) zwakten de observaties van de commando’s in een brief aan de Kamer af.

De bewindslieden maakten ervan dat “offensieve operaties” in “bepaalde gebieden” van Uruzgan noodzakelijk konden zijn.

Het kabinet sprak over “een missie met reële militaire risico’s” waarbinnen “een standvastige tegenstander” zich bediende van “gewapende strijd”.

Manipuleren publieke opinie
Het toenmalige kabinet Balkenende legde volgens de historici Ten Cate en Van der Vorm vooral de nadruk op wederopbouw.

Als het beeld van Uruzgan als oorlogsgebied in de publieke opinie kwam te overheersen, zou de gewenste ruime meerderheid voor de missie naar Uruzgan niet worden gehaald.

Uruzgan was volgens de verkenners echter “Talibaangebied bij uitstek”.

Nederland leidde voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO van augustus 2006 tot augustus 2010 de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

De Nederlandse missie heeft aan 25 militairen het leven gekost en er raakten ruim 140 militairen gewond, waarvan er enkele tientallen blijvend letsel opliepen.


- Men zou het liever niet eens op een blog melden, zo beschamend vind ik het wat deze ministers hebben gedaan -