donderdag 29 maart 2012

Taliban-commandant Mullah Habibullah en 5 strijders gedood in Khanabad in Kunduz

Bij verschillende schermutselingen in Afghanistan zijn meer dan tien Taliban en drie Afghaanse soldaten omgekomen. Onder de gedode opstandelingen zijn een plaatselijke commandant van de Taliban uit Kunduz en vijf van zijn strijders.

Dat heeft het persagentschap Pajhwok woensdag gemeld. Sofi Habib, het districtshoofd van Khanabad, vertelde dat zes strijders, waaronder een commandant, werden gedood in het dorp Ghulam Ali in het district Khanabad. Twee rebellen werden gearresteerd.

Volgens Sofi Habib wilde de acht leden tellende groep een aanval uitvoeren op het hoofdkwartier van het district. Ze werden vervolgens aangevallen door een helikopter van de NAVO.

Onder de zes gedode militanten is Mullah Habibullah, de leider van de rebellen.

Habib beschuldigde de groep ervan bermbommen te hebben geplaatst en vier maanden geleden een politieofficier die terrorisme bestreed te hebben vermoord.

Khanabad kwam onlangs breed in het nieuws omdat de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz is uitgebreid naar dit district.

Badghis
Mullah Najibullah, een plaatsvervangend gouverneur die door de Taliban was aangesteld voor de provincie Badghis, in het noordwesten van Afghanistan, werd samen met een medestrijder tijdens een vuurgevecht met Afghaanse soldaten gedood.

Een militaire functionarissen vertelde dat het treffen plaatsvond in het district Maqur.

Herat
Kolonel Najibullah Najibi, woordvoerder van het 207th Zafar Military Corps, heeft verteld dat in het district Kashk Kohna in de West-Afghaanse provincie Herat de schaduwgouverneur van de Taliban is gedood.

De woordvoerder van de gouverneur heeft volgens Pajhwok het incident bevestigd en zei dat met de dood van Mullah Abdul Khaliq, alias Tor Jan, de veiligheidssituatie in het district zal verbeteren.

Bij een ander incident werden in een vuurgevecht met het Afghaanse leger twee plaatselijke opstandelingenleiders, Mullah Satar en Mullah Mohammad Ewaz, samen met twee handlangers gedood, aldus Najibullah Najibi

Zes strijders raakten gewond tijdens het treffen waarbij ook drie soldaten de dood vonden en drie soldaten gewond raakten.