dinsdag 27 maart 2012

Makhdum Nusrat, hoogste leider Islamic Movement of Uzbekistan in Afghanistan gedood

De hoogste commandant van de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) in Afghanistan, Makhdum Nusrat, is maandag bij een operatie van een Afghaanse Speciale Eenheid en troepen van de Coalitie in de Noord-Afghaanse provincie Faryab gedood.

Dat heeft een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan dinsdag bekendgemaakt. Makhdum Nusrat kwam om het leven bij een poging om hem te arresteren in het district Shirin Tagab.

Tijdens de operatie openden opstandelingen het vuur op de gezamenlijke veiligheideenheid van Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten, die daarop terugschoot.

Hierbij werden Makhdum en verschillende andere opstandelingen van de IMU gedood. Er werden ook twee rebellen gearresteerd en een granaatwerper, meerdere raketten, een aantal AK-47-machinegeweren en granaten aangetroffen.

Volgens de ISAF was Makhdum de hoogste opstandeling van de IMU die actief was in Afghanistan.

Hij leidde de afgelopen acht maanden aanvallen op Afghaanse en Coalitietroepen in de noordelijke provincies van Afghanistan.

Daarnaast was hij betrokken bij een complot om een aanslag te plegen op een lid van het Afghaanse parlement in Kabul, aldus de ISAF.

De ISAF merkt de IMU aan als een terroristische organisatie die banden heeft met Al-Qaida en de Taliban.

De IMU voert aanslagen uit in de noordelijke regio van Afghanistan en andere landen in Centraal-Azië.

De beweging voert evenals de Taliban strijd tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan.