zondag 17 juni 2012

Rusland bezorgd dat Afghanistan veilig onderkomen voor terrorisme wordt

Rusland is ongerust dat Afghanistan opnieuw een veilige haven voor de Taliban en terroristen wordt. Dit zal ook een dreiging zijn voor het Russische grondgebied. Dat zei de Russische ambassadeur bij een bezoek aan Noord-Afghanistan.

TOLO News bericht dat Andrey Avetisyan, de Russische ambassadeur in Afghanistan, zaterdag bij een bezoek aan de provincie Balkh zei dat terrorisme en drugssmokkel een belangrijke uitdaging blijven in de regio.

Volgens Avetisyan is een sterk leger noodzakelijk om het hoofd te bieden aan deze dreiging.

Avetisyan toonde ook zijn steun voor de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan en zei dat deze strijdkrachten zij aan zij zouden moeten vechten met de Afghaanse strijdkrachten om de dreiging uit de regio te verdrijven.

“We zijn bezorgd dat Afghanistan opnieuw verandert in een veilige haven voor internationaal terrorisme, wat een directe dreiging is voor de Russische Federatie,” aldus Avetisyan.

Hij drong er ook bij de internationale gemeenschap en in het bijzonder bij de landen in de regio op aan om drugssmokkel te bestrijden en de farms waar opium wordt verbouwd uit te roeien.

“De enige manier om het probleem van de drugsproductie en –smokkel aan te pakken is een gezamenlijke strijd. Een gezamenlijke strijd van Afghanistan, Rusland en andere landen in de wereld welke grote verliezen leiden door het verbouwen van en de handel in drugs,” aldus Avetisyan.

Atta Mohammad Noor, de gouverneur van de provincie Balkh, sprak opnieuw zijn steun uit voor de aanwezigheid van buitenlandse troepen maar toonde zich krachtig tegen permanente bases van buitenlandse legermachten op Afghaans grondgebied.

Atta Mohammad Noor zei dat de Afghanen op eigen benen willen staan, en dat de internationale gemeenschap het land kan helpen met onderwijs, het opleiden van de militaire strijdkrachten en op het terrein van technologie.