zondag 5 mei 2013

Duitse soldaat gedood in noorden Afghanistan

Bij een treffen tussen Duitse ISAF-strijdkrachten en opstandelingen in het noorden van Afghanistan is zaterdag een militair uit Duitsland om het leven gekomen.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie bericht zondag dat Duitse Special Forces in het gebied van OP-North een Afghaanse operatie begeleidden en ondersteunden.

Tijdens de operatie openden opstandelingen het vuur op de Afghaanse en ISAF-strijdkrachten.

Vervolgens werd luchtsteun ingeroepen.

Bij het aansluitende onderzoek om de gevechtsschade vast te stellen werden de Afghaanse en ISAF-strijdkrachten opnieuw onder vuur genomen. Daarbij kwam een Duitse soldaat om het leven en raakte een Duitser gewond.

De gewonde militair staat onder medische behandeling.

De Bundeswehr meldt verder dat er nog geen informatie is over de Afghaanse strijdkrachten die bij het incident berokken waren en dat er vermoedelijk aan de kant van de opstandelingen meerdere doden zijn gevallen.

De krant Die Welt meldt dat het de eerste keer in bijna twee jaar is, sinds 2 juni 2011, dat een Duitser in Afghanistan sneuvelt.

Het slachtoffer maakte deel uit van de elite-eenheid Kommando Spezialkräfte (KSK). Thomas de Maizière, de Duitse minister van Defensie, zei zondag in Berlijn dat het de eerste keer is dat een KSK-soldaat in Afghanistan sneuvelt.

De strijd vond plaats in het noorden van de provincie Baghlan, de zuidelijke buurprovincie van Kunduz.

De Bundeswehr heeft momenteel ongeveer 4.200 soldaten in Afghanistan gestationeerd voor de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO.

Het mandaat voor deze inzet loopt tot 28 februari 2014. Tot dan zullen nog 1.100 militairen teruggetrokken worden.

De missie van Duitsland in Afghanistan heeft sinds 2002 aan 53 Duitse soldaten het leven gekost.