zaterdag 16 april 2011

600 bermbommen geruimd in Kunduz maar dreiging blijft aanwezig

Meer dan 600 bermbommen en geïmproviseerde explosieven zijn de afgelopen vijf maanden in de provincie Kunduz ontdekt en opgeruimd, maar het gevaar is nog niet volledig geweken.

Dat meldt het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok. De 600 bommen, die vermoedelijk werden geplaatst door de Taliban, werden gevonden in samenwerking met de NAVO in de districten Chardara, Dasht-i-Archi en Imam Sahib, aldus de plaatsvervangend politiechef kolonel Abdul Rahman Aqtash.

Bij 30 bermbomexplosies in de afgelopen vijf maanden kwamen bijna tien mensen om, waaronder drie politieagenten. Negen anderen, waaronder een politieman, vijf burgers en de rest buitenlanders raakten gewond.

Aqtash zei “dat de inwoners blij zijn met de opruimingsoperaties, maar dat ze nog steeds een dreiging vormen”.

Een taxichauffeur vertelde dat men uiterst voorzichtig moest rijden, maar de opruiming heeft geholpen om angst te overwinnen.

Hij zegt wel dat er geruchten zijn dat de Taliban willen proberen om weer bommen op wegen te plaatsen die zijn geschoond van mijnen.

Een regionale Taliban-commandant, die zijn naam niet wilde zeggen, zei dat zijn groepering bommen plaatst op wegen die vaak worden gebruikt door buitenlandse en Afghaanse militairen.

Toen hem werd gezegd dat bommen vaak het leven eisen van burgers, zei hij: “We informeren mensen, maar het kan ze niet schelen.”

Een inwoner van Chardara vertelt dat de Taliban al opnieuw bommen hebben gelegd op wegen die waren geklaard.

De Taliban hebben mensen gezegd niet over wegen te reizen waar bommen zijn geplant, en als er iemand omkomt het de eigen verantwoordelijkheid is van het slachtoffer.