vrijdag 1 april 2011

Zeker zeven medewerkers VN gedood bij rellen in Mazar-i-Sharif in Noord-Afghanistan

Minstens zeven personeelsleden van de Verenigde Naties zijn vrijdag in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif om het leven gekomen toen het gebouw van de UNAMA tijdens een demonstratie werd bestormd. Het dodental kan oplopen tot 20.

De VN hebben intussen bevestigd dat zeven van hun medewerkers bij de aanval zijn omgekomen. De VN-Veiligheidsraad zal voor spoedoverleg bijeenkomen.

Generaal Abdul Raouf Taj, de plaatsvervangend politiechef van de provincie Balkh, hield het dodental onder de buitenlandse VN-medewerkers eerder op acht. Hij zei dat er geen onthoofdingen waren.

The Washington Post meldt dat bronnen in New York zeggen dat het aantal slachtoffers waarschijnlijk op zal lopen.

De bronnen wijzen erop dat onder de doden vijf Nepalese Gurkhas zijn van een privébedrijf dat verantwoordelijk was voor de beveiliging van het kantoor, drie internationale VN-ers en minstens tien Afghaanse medewerkers.

Carl Bildt, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, heeft bevestigd dat onder de doden een Zweed is, de 33-jarige VN-werker Joakim Dungel.

Zweedse media melden dat de Gurhka's het vuur hebben geopend op de aanvallers en daarbij mensen hebben gedood, voordat ze zelf de dood vonden.

Het Noorse ministerie van Defensie heeft gemeld dat onder de slachtoffers een 53-jarige Noorse pilote is. Zij was adviseur van de UNAMA.

Er zijn ook berichten dat twee VN-ers werden onthoofd. Berichten uit Afghanistan kunnen vaak chaotisch zijn en elkaar tegenspreken, omdat media bijvoorbeeld verschillende bestuurders of politiemannen aan het woord laten die afwijkende verhalen kunnen vertellen.

Onder de doden zouden vijf Nepalese bewakers zijn, andere bronnen spreken over Filippijnse bewakers. Volgens de politie van Mazar-e-Sharif zijn onder de dodelijke slachtoffers verder medewerkers uit Noorwegen, Zweden en Roemenië.

Vier relschoppers zouden zijn gedood. Er vielen 100 gewonden. Het geweld hield twee tot drie uur lang aan.

Volgens een woordvoerder van de VN kan het dodental oplopen tot 20.

De directeur van het ziekenhuis in Mazar-i-Sharif zei dat er in totaal 20 gewonde en vijf dode Afghaanse burgers het ziekenhuis binnen zijn gebracht.

Munir Ahmad Farhad, een woordvoerder van de provincie Balkh, zei volgens de BBC dat de aanvallers de wapens van de bewakers te pakken hadden gekregen en het vuur openden voordat ze het gebouw bestormden.

Lala M Ahmadzai, een woordvoerder van de plaatselijke politie, vertelde aan de Britse omroep dat de aanvallers geweren en messen gebruikten.

De demonstranten riepen: “Dood aan de Verenigde Staten, dood aan Israël.”

Demonstratie
In de stad werd betoogd uit woede over dominee Wayne Sapp die op 20 maart in Florida een koran verbrandde.

De koranverbranding vond plaats in het bijzijn van dominee Terry Jones, die in de media wordt omschreven als een extremist.

De demonstratie in Mazar vond plaats na het vrijdagsgebed en verliep aanvankelijk vreedzaam. Maar demonstranten bestormden vervolgens een kantoor van de VN en staken het gebouw in brand.

Het gebeurde onder het oog van de politie, die in de lucht schoot en versterkingen opriep.

Betogers bestormden een kantoor van de VN, schoten op de bewakers en staken het gebouw in brand. De slachtoffers zaten vast in het gebouw. Twee van de slachtoffers werden onthoofd, zegt de Afghaanse politie.

Een vooraanstaande Afghaanse geestelijke, Mullavi Qyamudin Kashaf, heeft de Amerikaanse autoriteiten opgeroepen om Jones te arresteren, hem als oorlogsmisdadiger te beschouwen en hem de hoogst mogelijke straf te geven.

Hij zei “dat we geweld zullen zien en protesten, niet alleen in Afghanistan maar in de hele wereld, eer hij is berecht en de hoogst mogelijke straf heeft gekregen”.

Mazar-e-Sharif werd beschouwd als een van de veiligste plaatsen in Afghanistan, zo meldt een verslaggever van de BBC.

Vrijdag werden in verschillende Afghaanse steden, waaronder ook in de noordwestelijke stad Herat en de hoofdstad Kabul, protesten georganiseerd in het kader van “Een Dag van Woede”.

Daders
De gouverneur van de provincie Balkh, Ata Mohammed Noor, schreef de aanvallen toe aan strijdkrachten van de opstandelingen, die de situatie hebben uitgebuit.

Maar Mullah Akbar, de Talibancommandant van de aangrenzende provincie Kunduz, vertelde aan Channel 4 News dat plaatselijke Afghanen verantwoordelijk zijn. Hij prees wel de geestdrift van de aanvallers en zei ze te steunen.

De Afghaanse politie beweert dat ze het vermoedelijke brein achter de aanslag hebben gearresteerd, een man uit de provincie Kapisa. Hij is een van de twintig mensen die direct na de aanslag werden opgepakt.

UNAMA
De United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) zegt dat hun operatiecentrum in Mazar-i-Sharif is aangevallen. Volgens woordvoerder Dan McNorton van de hulpmissie voor Afghanistan is de situatie verwarrend.

De Speciale Gezant van de VN voor Afghanistan, Staffan de Mistura, is op weg naar Mazar-i-Sharif om ter plekke de situatie te bekijken.

De VN-Veiligheidsraad zal voor spoedoverleg bijeenkomen. Vorige week verlengde de raad de UNAMA-missie met een jaar.

De UNAMA houdt zich in Afghanistan onder meer bezig met de mensenrechtensituatie, het bevorderen van een goed bestuur, het verlenen van humanitaire hulp en ondersteuning van de strijd tegen corruptie.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse president Barack Obama hebben de aanval op het VN-gebouw scherp veroordeeld.

Mazar-i-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, een buurprovincie van Kunduz. In de stad zijn momenteel Nederlandse kwartiermakers gestationeerd die op een NAVO-basis verblijven.


Zie ook:
Dodental bij verschillende demonstraties opgelopen tot 30
Nederlandse regering reageert "geschokt"
Zweedse VN-werker onder dodelijke slachtoffers
Noorse pilote onder doden aanval op VN-kantoor
VN-Veiligheidsraad veroordeelt dodelijke aanval in Mazar-e-Sharif
Noodtoestand in Mazar-e-Sharif afgekondigd
VN-chef Ban Ki-moon condoleert nabestaanden VN-slachtoffers