dinsdag 19 april 2011

Afghaans parlement bezorgd over moorden op Afghaanse functionarissen

De Afghaanse volksvertegenwoordigers hebben zaterdag scherpe kritiek geuit op de regering omdat die niet in staat is het vermoorden van Afghaanse overheidsfunctionarissen te voorkomen. Ze willen daden zien van de regering in plaats van woorden horen.

Dat meldt de Afghaanse nieuwszender TOLO. De parlementariƫrs zeiden dat de Afghaanse overheid met woorden speelt wanneer het erop aankomt om de vijanden van vrede en stabiliteit in het land aan te wijzen.

De parlementsleden veroordeelden de recente moord op Khan Mohammad Mujahid, de politiecommandant van de provincie Kandahar, evenals de moord op twee anti-narcotica functionarissen in de provincie. Zij kwamen vrijdag om bij een zelfmoordaanslag. Twee politiesoldaten raakten gewond.

De Taliban eisten de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

De parlementsleden riepen de regering op om de verantwoordelijken voor de moorden op te sporen.

Enkele parlementsleden bekritiseerden de regering vanwege betrokkenheid bij de moord op enkele jihadleiders. Ze voegden daaraan toe dat een veroordeling van de moorden niet voldoende is.

“Gouverneur Omar en Maualana Sayedkheli werden in Kunduz vermoord, Khan Mohammad werd vermoord in Kandahar. Tot nu toe zijn tien parlementsleden vermoord. De Afghaanse veiligheidsdiensten moeten duidelijk maken waar ze staan,” zo zei Yonus Qanuni.

Hij zei dat de regering niet moet spelen met dubbelzinnige termen als “de vijanden van vrede en veiligheid” en duidelijk moet maken wie de vijand is.

Gouverneur Muhammad Omar van de provincie Kunduz kwam vorig jaar oktober om bij een zelfmoordaanslag in Taloqan, de hoofdstad van Takhar, een buurprovincie van Kunduz.

Abdul Rahman Sayedkheli, de politiecommandant van de provincie Kunduz, vond op 10 maart de dood bij een zelfmoordaanslag in Kunduz-Stad.

Met jihadi's, of jihadleiders, worden in Afghanistan wel mensen aangeduid die een vooraanstaande rol speelden in de strijd tegen de Russische bezetting van het land van 1979 tot 1989.

Aanvallen en aanslagen schrijft de Afghaanse overheid vrijwel altijd toe aan "the enemies of peace and security". Internationale media melden dan wel dat dit een aanduiding is voor de Taliban. Maar het kunnen ook wel eens andere opstandelingenbewegingen zijn, de Taliban ontkennen ook wel eens een aanslag.

De afgelopen dagen hebben militanten tal van militaire locaties aangevallen. Deskundigen hebben kritiek op de overheid omdat ze zwak is in het voorkomen van aanvallen van opstandelingen, ondanks de aanwezigheid van tienduizenden buitenlandse troepen.

In oktober 2001 viel een internationale coalitie onder leiding van de VS Afghanistan binnen naar aanleiding van de aanslagen van 11 september op Amerika. Binnen enkele maanden leken de Taliban die aan de macht waren verslagen.

Ondanks dat de buitenlandse troepenmachten van de VS en de NAVO samen met ongeveer 150.000 militairen momenteel op zijn sterkst zijn sinds de oorlog begon, is Afghanistan niet eerder zo onveilig geweest als nu sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet.