zaterdag 2 april 2011

Noodtoestand in Mazar-e-Sharif uitgeroepen

De Afghaanse autoriteiten hebben in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif de noodtoestand afgekondigd. Alle wegen in en uit Mazar zijn geblokkeerd en auto’s worden doorzocht.

Dat hebben bronnen binnen de Afghaanse inlichtingendienst aan de BBC gemeld. Gisteren vielen bij een aanval op een kantoor van de VN in Mazar-e-Sharif meer dan tien doden, waaronder zeven buitenlandse medewerkers van de VN.

Het geweld brak uit tijdens een demonstratie tegen de verbranding op 20 maart van een koran in de Verenigde Staten door een dominee.

Bij een demonstratie in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar tegen de koranverbranding kwamen zaterdag zeker tien mensen om het leven.

Mullavi Qyamudin Kashaf, een vooraanstaande Afghaanse geestelijke leider, heeft de Amerikaanse autoriteiten opgeroepen om dominee Terry Jones, die aanwezig was bij de koranverbranding, te arresteren en hem als oorlogsmisdadiger te beschouwen.

Hij zei “dat we geweld zullen zien en protesten, niet alleen in Afghanistan maar in de hele wereld, totdat hij is berecht en de hoogst mogelijke straf heeft gekregen”.

Zie ook:
Zeker 7 doden bij aanval op gebouw VN