donderdag 26 mei 2011

Duitse NAVO-militair gedood in Kunduz bij bermbomaanslag

Bij een aanval met twee bermbommen in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is woensdag een ISAF-soldaat uit Duitsland om het leven gekomen. Een andere militair en een Afghaanse tolk raakten gewond.

Dat heeft het Duitse ministerie van Defensie bekendgemaakt. De aanslag vond plaats op 14 kilometer ten noordwesten van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Kunduz, in een deel van de provincie dat behoort tot het district Chahar Dara.

Het slachtoffer is een 33-jarige kapitein van de Duitse special forces (Division Spezielle Operationen).

Een tweede Duitse soldaat raakte licht gewond en een Afghaanse tolk raakte middelzwaar gewond. De gewonden zijn overgebracht naar het reddingscentrum in Kunduz.

Het Duitse leger meldde in de loop van de dag dat de Duitse troepen met twee bermbommen werden aangevallen die gericht waren tegen drie pantserwagens, een van het type Fuchs, een andere van het type Dingo en een Fennek.

De patrouille die werd aangevallen was van de Saarlandbrigade. De gewonde Duitser is een paratroeper van het Fallschirmjägerbataillons 261 in Lebach.

Lebach is de garnizoensplaats van het "Fallschirmjägerbataillons 261 der Luftlandebrigade 26".

De soldaten van de patrouille waren overwegend paratroepen uit Zweibrücken. Volgens de krant Saarbrücker Zeitung worden hun voertuigen sinds januari steeds weer aangevallen. Hierbij vielen al meerdere zwaargewonden.

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Defensie verklaarde: “We boeken vooruitgang in Afghanistan. We hebben de juiste strategie, en deze strategie zullen we ook verder voortzetten.”

(„Wir machen Fortschritte in Afghanistan. Wir haben die richtige Strategie, und diese Strategie werden wir auch weiter durchsetzen.“)

Dit is een opmerkelijke uitspraak van Thomas de Maizière. De veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan, waar de meeste Duitse troepen zijn gestationeerd, is de afgelopen twee jaar in snel tempo verslechterd.

Een gezant van de VN voor Afghanistan verklaarde eerder dit jaar dat de veiligheidssituatie in heel Afghanistan nog nooit eerder zo slecht was sinds de val van de Taliban eind 2001.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat door gevechtshandelingen, gevechten en bomaanslagen, sinds 2002 in Afghanistan 31 Duitse soldaten zijn gevallen.

In totaal vonden in Afghanistan 48 Duitse militairen de dood.