vrijdag 27 mei 2011

Veiligheid Noord-Afghanistan en Kunduz in hoog tempo verslechterd

De veiligheid in het noorden van Afghanistan, en in het bijzonder in Kunduz, is de afgelopen twee jaar snel slechter geworden. De aanval op een gebouw van contractarbeiders in Kunduz-Stad op 2 juli 2010 was de zwaarste in het noorden in 9 jaar oorlog. Dit jaar zijn al vier zware zelfmoordaanslagen gepleegd in Kunduz.



Een zelfmoordaanval maakt op 10 februari een eind aan het leven van de districtsgouverneur van Char Darah. Nog geen 2 weken later vallen bij een zelfmoordaanslag op een overheidsgebouw in Imam Saheb ruim 30 doden.

Op 10 maart komt de politiechef van de provincie in Kunduz-Stad door een zelfmoordaanvaller om. Bij een kamikazeaanval in maart op een rekruteringscentrum van het leger in Kunduz-Stad sterven zeker 36 mensen een gewelddadige dood.

Naast de dreiging van zelfmoordaanvallen vormen bermbommen een constant gevaar voor de burgers en veiligheidsdiensten in Kunduz.

Een Duitse ISAF-soldaat is woensdag in Kunduz bij een aanslag met twee bermbommen gedood. De Duitse minister van Defensie verklaarde: “We boeken vooruitgang in Afghanistan.”

Maar in werkelijkheid is de situatie in het noorden de afgelopen twee jaar in snel tempo verslechterd en is Afghanistan niet eerder zo onveilig geweest sinds de val van het Taliban-bewind eind 2001.