vrijdag 6 mei 2011

Drie Duitse soldaten gewond bij drie aanvallen in Afghanistan

Na de dood van Osama bin Laden zijn ISAF-militairen uit Duitsland dinsdag het doelwit geworden van meerdere aanslagen in Afghanistan.

Dat meldt het Duitse ministerie van Defensie. Bij drie aanslagen op dinsdag raakten drie Duitse soldaten licht gewond.

De krant Bild vraagt zich af of dit een wraakcampagne is voor de dood van Osama bin Laden?

De gewonden werden overgebracht voor verdere behandeling naar het kamp in Kunduz.

Woensdag meldde het Duitse ministerie van Defensie dat er dinsdag 2 Duitse soldaten gewond raakten en een Afghaanse tolk. Na behandeling konden ze weer terug naar hun eenheid.

Woensdag melden zich ook nog vijf Duitse militairen voor behandeling. Twee daarvan zijn voor verdere behandeling overgebracht naar het grotere hospitaal van Mazar-e-Sharif in de aangrenzende provincie Balkh.

"Im Nachgang der Anschlagsserie vom 3. Mai meldeten sich heute weitere fünf Soldaten in der Sanitätseinrichtung des PRT Kundus. Nach ambulanter Behandlung befinden sich drei von ihnen wieder bei ihren Einheiten, zwei werden zur weiteren Diagnostik und Behandlung nach Masar-i Scharif verbracht. Es besteht keine Lebensgefahr."

Een dag later meldden zich dus nog vijf militairen in het hospitaal. Hiervan werden er drie ambulant behandeld en vervolgens konden ze terug naar hun eenheid.

Defensie in Duitsland meldt dat ze niet in levensgevaar verkeren.

Dinsdagmiddag werd een Duitse patrouille met een geïmproviseerd explosief (einem improvisierten Sprengsatz), waarmee meestal een bermbom wordt aangeduid, op 14 kilometer ten westen van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van Kunduz aangevallen.

Twintig minuten later werd een ander voertuig van het type Dingo eveneens door een zelfgemaakt explosief beschadigd. De derde aanval volgde 25 minuten later.

De twee Dingo's werden gedeeltelijk zwaar beschadigd. Ook een pantserwagen van het type Fuchs raakte beschadigd.

Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, zei in een verklaring dat de aanval plaatsvond in het district Chahar Darah en deel uitmaakt van de operatie “Badar”. Dit is de naam die de Taliban heeft gegeven aan zijn voorjaarsoffensief.

Mujahid zei woensdag dat zeven NAVO-militairen werden gedood en er zes gewond raakten en drie van hun tanks werden uitgeschakeld.

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze bij aanvallen maken overdrijven.

Duitsland leidt het PRT van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in Kunduz. Het is de bedoeling dat vanaf juli Nederlandse militairen Afghaanse agenten gaan trainen in de gewelddadige provincie.