zaterdag 28 mei 2011

7 doden bij zelfmoordaanslag op veiligheidsoverleg in Takhar over Noord-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval in Taloqan, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Takhar, zijn zeven doden en een tiental gewonden gevallen. Onder de doden zijn twee Duitse NAVO-militairen. De aanvaller was gekleed in een politie-uniform en had het gemunt op de deelnemers aan een regionaal topoverleg.

Luitenant-generaal Daud Daud, de Afghaanse bevelhebber van de politieregio Noord-Afghanistan, kwam ook om, evenals de politiechef van de provincie Takhar. De Duitse ISAF-commandant van Noord-Afghanistan, generaalmajoor Markus Kneip, raakte gewond.

Ook Mawlawi Shah Jahan, de politiechef van Takhar, een bewaker en de secretaris van de gouverneur werden gedood bij de aanval, aldus het hoofd van het ziekenhuis in Takhar.

Generaal H.E. Mohammed Daud Daud (1969), kortweg Daud Daud, is de commandant van de 303rd Pamir Zone in Noord-Afghanistan en leidde in deze regio de politie.

Naast Markus Kneip raakten nog twee Duitse militairen gewond.

Tien mensen, waaronder gouverneur Abdul Jabar Taqwa van Takhar en beveiligers raakten gewond bij de aanval. De meeste gewonden zouden zware brandwonden hebben opgelopen, aldus TOLONieuws.

Kneip was aanwezig bij een bijeenkomst bij de gouverneur, zo vertelde generaal Salmai Wesa, de commandant van het Afghaanse leger in de regio Noord-Afghanistan, aan het Duitse persbureau DPA.

De Duitse krant de Frankfurter Allgemeine meldt inmiddels dat Markus Kneip de aanslag heeft overleefd. Hij raakte wel gewond.

Het Duitse ministerie van Defensie meldt “dat er twee Duitse soldaten zijn gevallen. Drie Duitsers, waaronder de bevelhebber van het Regionaal Commando Noord, raakten gewond”.

Mogelijk was Kneip het doelwit van de aanslag. Maar ook de hoge Afghaanse functionarissen hebben een hoog profiel voor opstandelingen.

De Afghaanse nieuwszender TOLO meldde de dood van de Afghaanse generaal. De zelfmoordaanvaller sloeg toe toen Daud een ontmoeting had met andere hoge functionarissen in de residentie van de gouverneur van Takhar.

Volgens de NAVO zijn er westerse en Afghaanse troepen onder een aanzienlijk aantal slachtoffers.

De NAVO-ISAF-veiligheidsmacht heeft de aanval in een verklaring veroordeeld. Volgens admiraal Vic Beck vond de aanslag plaats na een ontmoeting tussen Afghaanse functionarissen en leden van de Internationale Coalitie.

Daud
Generaal Daud was een voormalig plaatsvervangend minister van Narcotica-bestrijding en een voormalig bodyguard van Ahmad Shah Massoud, de krijgsheer die tegen de Taliban streed en op 9 september 2001, twee dagen voor de aanslagen van 11 september, door Al-Qaida werd vermoord.

Daud werd een jaar geleden benoemd tot politiecommandant van de Regio Noord die bestaat uit 9 provincies, met het hoofdkwartier in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh.

Op de foto staan van links naar rechts Markus Kneip, Mohammed Daud Daud, (?) en uiterst rechts is nog de Amerikaanse generaalmajoor Sean Mulholland zichtbaar, de plaatsvervangend commandant van de ISAF-regio Noord.

De foto werd genomen op 11 april 2011 bij een veiligheidsshura in Camp Marmal in Mazar-e-Sharif.

Dader
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid verklaarde: “Nadat onze mujahidien achter deze ontmoeting was gekomen, werd die aangevallen door onze zelfmoordaanvaller.”

De Taliban zei dat de aanval werd uitgevoerd door de mujahid (strijder) Amad-ud-Din, een inwoner van Takhar.

Mujahid zei dat de bijeenkomst in het geheel het doelwit was, en gericht was tegen de nieuwe Operatie Omaid.

De aanvaller droeg een politie-uniform en wachtte in de gang toen de officials naar buiten kwamen, zo bericht een verslaggever van de BBC.

Noord-Afghanistan
Daud was de politiecommandant van de hele regio Noord-Afghanistan. Duitsland leidt voor de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht het Regionaal Commando Noord. De bevelhebber van deze regio is generaal Markus Kneip.

Generaal Zalmay Wesa is de commandant van het 209. Legerkorps van het Afghaanse Nationale Leger (ANA) dat in het noorden van Afghanistan is gestationeerd.

De provincie Takhar wordt geleid door Duitsland, en behoort tot het operatiegebied van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Kunduz, dat onder bevel staat van Duitsland.

Eerder deze maand waren er hevige rellen in Taloqan, toen werd gemeld dat er 40 tot 60 Duitse soldaten in deze provinciehoofdstad zijn gestationeerd, die ondersteund worden door Afghaanse bewakers.

De afgelopen twee jaar is de veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan in hoog tempo verslechterd.

Herdenking
In Kamp Kunduz vond eerder zaterdag een herdenkingsbijeenkomst plaats voor een Duitse soldaat die woensdag sneuvelde. Hieraan namen ook Belgische, Nederlandse, Armeense en Amerikaanse militairen deel.

Generaal Kneip had deze herdenkingsceremonie eveneens bijgewoond.

Operatie Omaid
In de provincie Kunduz is intussen zaterdag een nieuwe operatie tegen opstandelingen gestart met de codenaam Omaid (Hoop). Het is de bedoeling dat hiermee de militanten uit Kunduz verdreven worden.

Afgelopen woensdag kwam een Duitse soldaat om bij een bermbomaanslag in de provincie Kunduz, de westelijke buurprovincie van Takhar.

Sinds Duitsland in 2002 deelneemt aan de oorlog in Afghanistan zijn 51 Duitse militairen om het leven gekomen.





Zie ook:
Generaal Daud Daud en brigadegeneraal Shah Jehan Noori begraven in Takhar
Generaal Daud en 3 Duitse soldaten gedood bij zelfmoordaanslag in Takhar
Duitse NAVO-militair gedood in Kunduz bij bermbomaanslag
Aanslag geen zelfmoordaanval maar bomaanslag (30-5-2011)
Vijf Afghaanse agenten gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid (6-06-2011)