maandag 30 april 2012

Commandant Abdul Saboor (?) van Afghan Local Police gedood bij aanslag in Kunduz

Een commandant van de Afghaanse “local police” is zaterdag in het district Chardara bij een ontploffing om het leven gekomen. Een agent en twee minderjarigen raakten gewond bij andere bomexplosies in het district Chardara in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Afghan Islamic Press bericht dat commandant Abdul Saboor (?) omkwam bij een explosie aan de rand van het district Chardara. Zijn beveiliger raakte gewond.

Dat vertelde Ghulam Mahiuddin, de districtsgouverneur van Chardara, aan Afghan Islamic Press (AIP).

Ook het persagentschap Pajhwok maakt melding van de dood van de commandant van de Afghaanse lokale politie in het district Chardara, maar noemt hem Abdul Basir.

Kolonel Ghulam Mahiudeen, die door Pajhwok wordt aangeduid als de politiechef van het district, zei dat commandant Abdul Basir werd aangevallen met een bom die op afstand werd bediend toen hij een wandeling in het gebied maakte.

"Meanwhile, a local police commander was killed and his bodyguard injured in a similar bomb attack in the Chahardara district of northern Kunduz province.

Col. Ghulam Mahiudeen, the district police chief, said Commander Abdul Basir was targeted by remote-controlled bomb late on Saturday, while taking a walk in the area."

De Afghan Local Police (ALP) is een politiemacht die is opgezet in een poging om het platteland in Afghanistan veilig te maken en die wordt betaald door de Afghaanse overheid en de Verenigde Staten.

De leden ervan krijgen een korte opleiding en wapens van Amerikaanse militairen.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft tegen de Afghan Islamic Press gezegd dat zijn groepering verantwoordelijk is voor de aanslag.

Mujahid zei dat Abdul Saboor de dood vond bij een explosie in het gebied Nahre Saufi in Chardarra.

Kinderen gewond bij aanslag op ISAF
Bij een ander incident in Kunduz, een explosie bij een voertuig van buitenlandse strijdkrachten, raakten twee kinderen gewond, aldus districtsgouverneur Ghulam Mahiuddin.

De buitenlandse troepen leden geen verliezen door de ontploffing, zo vertelde hij.

Het mediacentrum van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Kabul liet nadat AIP contact met hen had opgenomen weten dat bekend was dat er zich een dergelijk incident had afgespeeld in het noorden van Afghanistan.

Het Duitse ministerie van Defensie liet zondag in een verklaring weten dat er vermoedelijk een aanslag was gepleegd op een Duitse patrouille.

Deze aanslag vond plaats op 15 kilometer ten westen van Kunduz. Het district Chardara ligt ongeveer op die afstand van Kunduz.

Maar Defensie meldde (nog) niets over verwondingen die kinderen daarbij hadden opgelopen, zoals de gouverneur van Chardara vertelt.

Zie ook:
Vermoedelijke aanslag op Duitse ISAF-patrouille in Kunduz