zondag 29 april 2012

Vermoedelijke aanslag op Duitse ISAF-patrouille in Kunduz

Een patrouille van ISAF-strijdkrachten uit Duitsland is zondag in Nawabad in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz vermoedelijk aangevallen met een springstoflading.

Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie in een verklaring bekendgemaakt. De patrouille kreeg op ongeveer 15 kilometer ten westen van Kunduz te maken met een steekvlam onder een pantserwagen.

Het incident vond plaats in het gebied Nawabad. Onder een pantserwagen van het type Dingo 2 werd een steekvlam vastgesteld die vermoedelijk werd veroorzaakt door een geïmproviseerde springlading.

- Defensie meldt op 30 april dat is vastgesteld dat het om een aanslag ging met een geimproviseerd explosie. -

Met geïmproviseerde springladingen, of improvised explosive devices (IED), worden in defensiejargon onder meer bermbommen aangeduid.

Bij het voorval raakten geen Duitse militairen gewond en er ontstond geen schade aan materieel.

De plek van de aanslag werd vervolgens veiliggesteld en onderzocht.

Om de situatie te verkennen werd ook luchtsteun ingezet.

Het Duitse ministerie van Defensie meldt verder dat het voorval nog niet afgesloten is. Dit betekent dat er nog een update over de situatie gegeven zal worden.

Actualisering 30 april - Uit onderzoek is gebleken dat het om een aanslag met een geïmproviseerd explosief ging.

De betrokken Duits ISAF-strijdkrachten hebben vervolgens hun missie voortgezet en bevinden zich in het districtshoofdkwartier van de politie in Chahar Darah, ongeveer 10 kilometer ten westen van Kunduz.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft de zaak afgesloten.

Duitsland in Afghanistan
Duitsland leidt voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO de Regio Noord-Afghanistan.

Daarnaast leidt Berlijn de Provinciale Reconstructie Teams (PRTs) in de Noord-Afghaanse provincies Kunduz en Badakhshan.


De onderstaande documentaire uit de zomer van 2011 gaat over de ISAF-missie van Duitsland in het noorden van Afghanistan.