Nadat buitenlandse militairen bij de Amerikaanse luchtmachtbasis van Bagram Korans hadden verbrand braken in Afghanistan dagenlang ernstige rellen uit. De demonstraties breidden zich ook uit naar Kunduz. Een bondgenoot van de westerse troepen wakkerde de betogingen aan.
Nieuwsuur meldt vrijdag in een reportage dat de protesten in Kunduz zijn aangejaagd door Kosh Mohammad. Hij is lid van de Provinciale Raad en tevens ex-mullah. In de Provinciale Raad zijn burgers vertegenwoordigd.
Nieuwsuur noemt het “opmerkelijk” dat deze man, als lid van de door het Westen gesteunde regering, oproept tot protesten.
Hij heeft bovendien een beveiliger die door Nederland is opgeleid als politieagent.
De actualiteitenrubriek zond vrijdagavond een reportage over Kunduz uit, met daarin onder meer een gesprek met Kosh Mohammad. Hij ziet het als zijn religieuze plicht om tot protest op te roepen.
Geweld in Kunduz
Tijdens een demonstratie in Kunduz tegen de Koranverbrandingen vielen woedende demonstranten het gebouw van de Verenigde Naties in de stad aan. Hierbij vielen volgens Nieuwsuur 8 doden en raakten tientallen mensen gewond.
Op videobeelden is te zien hoe Kosh Mohammad op het podium naast een spreker staat die het vertrek van de westerse troepen uit Afghanistan eist. Het publiek scandeert: “Dood aan Amerika”.
- Elders in Kunduz werd tijdens een demonstratie bij een Amerikaanse basis een handgranaat gegooid. Hierbij raakten 10 NAVO-soldaten uit de Verenigde Staten gewond. -
De afgelopen maanden was Kosh Mohammad geregeld het doelwit van aanslagen. Hij zegt dat het onduidelijk is wie daarachter zitten, en noemt Taliban, de overheid en de Amerikanen als mogelijkheden
Nieuwsuur meldt dat hij denkt dat Amerikanen erbij betrokken zijn vanwege zijn rol bij de demonstraties.
De actualiteitenrubriek zond vrijdagavond in de reportage ook een gesprek uit met Kosh Mohammad, die het als zijn religieuze plicht ziet om tot protest op te roepen, en bij protesten vooraan te staan.
Nieuwsuur bezoekt ook de nabestaanden van een 17-jarige jongen die, volgens zijn oom door Nepalese beveiligers, werd doodgeschoten bij het VN-gebouw.
Het is volgens Nieuwsuur onduidelijk wie er bij de protesten in Kunduz hebben geschoten: demonstraten, de Afghaanse politie of de VN-militairen?
In de uitzending is een reconstructie te zien van de rellen in Kunduz die uitbraken na de Koranverbranding op de Amerikaanse basis in Bagram.
De reportage is samengesteld door verslaggever Rudy Bouma, cameraman Rachid el Mourif en Volkskrant-correspondente Natalie Righton. Zij reisden door de Afghaanse provincie Kunduz.
Zie ook:
De onderstaande video van het persbureau Reuters toont beelden van de demonstratie in Kunduz
Zie ook:
16 agenten gewond bij aanval demonstranten op politiehoofdkwartier Kunduz
7 Amerikaanse ISAF-soldaten gewond bij demonstratie in Kunduz, demonstrant gedood
ISAF en westerse landen trekken adviseurs terug bij overheidsinstellingen Kabul
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding in Afghanistan