maandag 30 april 2012

Kindarbeider in Mazar-e-Sharif gedood door oude mortiergranaat, kinderen in Paktika gedood door bermbom

Door de ontploffing van een oude mortiergranaat in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif is maandag een kind om het leven gekomen en een kind gewond geraakt. De ontploffing van een bermbom werd in de provincie Paktika zondag twee kinderen fataal.

TOLO News bericht dat een plaatselijke functionaris in Mazar-e-Sharif vertelde dat de granaat ontplofte bij hun werkplaats waar ze stenen maken.

Shirjan Durrani, de politiecommandant van Mazar-e-Sharif, zei dat het ongeluk gebeurde toen de steenwerkers as dumpten buiten hun werkplaats.

Durrani zou volgens TOLO geen verdere details hebben gegeven over de toedracht van het incident.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Bermbom doodt twee kinderen in Paktika
In de provincie Paktika, in het oosten van Afghanistan, kostte de explosie van een bermbom zondag aan twee kinderen van 12 jaar oud het leven, aldus een verklaring van het kantoor van de gouverneur van de provincie.

Het geïmproviseerde explosief was begraven in de grond en ontplofte terwijl de kinderen aan het spelen waren.

Bij het incident raakten ook twee kinderen ernstig gewond. Een van deze kinderen is overgebracht naar het hospitaal van de militaire basis in Bagram voor een meer specialistische behandeling.

Door 32 jaar oorlog en burgeroorlog ligt er her en der veel onontplofte munitie in Afghanistan.

Opstandelingen zetten op grote schaal bermbommen in tegen de Afghaanse veiligheidsdiensten en de buitenlandse troepenmacht. Maar de meeste slachtoffers die ze hierbij maken zijn burgers.