maandag 7 mei 2012

4 politieagenten gedood bij aanvallen in Kunduz, hoge commandant grenspolitie onder doden

Bij aanslagen met explosieven in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn zeker vier politieagenten omgekomen. De politie maakte ook een aantal bermbommen onschadelijk en arresteerde een aantal verdachten.

Dat bericht De Volkskrant. Maandag vonden drie agenten van de Afghaanse grenspolitie in het district Imam Sahib de dood toen ze met hun burgervoertuig werden geraakt door een bermbom.

De Associated Press meldt dat Amanullah Qurishi, het districtshoofd van Imam Sahib, vertelde dat onder de doden van de zware bermbomaanslag een commandant van de border police is met een hoge rang.

Een explosie in het district Archi kostte zondag aan een agent van de Afghan Local Police (ALP) het leven. Twee collega’s van het slachtoffer raakten gewond, aldus De Volkskrant.

De krant schrijft dat de aanslagen zijn opgeëist door de Hezb-e-Islami en de Taliban.

De Hezb-e-Islami is een opstandelingenbeweging die wordt geleid door de beruchte krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar, die ook in opstand is tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse soldaten op Afghaans grondgebied.

De slachtoffers die vielen onder de politie werden niet getraind door Nederlandse politietrainers. Nederland leidt alleen leden van de Afghan Uniformed Police (AUP) op.

De Afghaanse politie maakte maandag in het westen van de provincie een aantal bermbommen onschadelijk. In verband hiermee werden zeven verdachten opgepakt.

In de stad Kunduz werden vier mensen gearresteerd omdat ze van plan zouden zijn geweest om een welgestelde Afghaan te ontvoeren.

Een plaatselijke journalist stelt op basis van anonimiteit in De Volkskrant dat de aanslagen gezien kunnen worden als de inleiding van het lenteoffensief van de Taliban in de provincie Kunduz.

Op 2 mei kondigden de Taliban hun zogenoemde lenteoffensief af. Dit zou beginnen op 3 mei.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid zei zaterdag dat zijn groepering operaties is gestart in 22 provincies in Afghanistan, waaronder in Kunduz.

Het lenteoffensief start jaarlijks nadat de sneeuw in het land smelt, waardoor reizen en strijden makkelijker wordt. Onder meer het berggebied tussen Pakistan en Afghanistan wordt toegankelijker voor infiltranten.

Dit gaat vervolgens gepaard met een verhoogd aantal aanslagen van de extremistische moslimgroepering.

Zie ook:
Lenteoffensief Taliban ook in Kunduz, Coalitie pakt Taliban in Kunduz aan
Taliban verklaring lenteoffensief in Afghanistan