donderdag 3 mei 2012

Leider IMU in Kunduz gearresteerd door Afghanen en ISAF

Een eenheid geleid door Afghanen en ondersteund door troepen van de Coalitie heeft donderdag een commandant van de Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) in Imam Sahib in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz opgepakt.

Dat heeft een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO donderdag meegedeeld. De man werd in zijn kraag gevat in het district Imam Sahib, in het noorden van de provincie.

De veiligheidsmacht arresteerde ook twee andere opstandelingen en nam een machinegeweer van het type AK-47 in beslag.

De ISAF zegt in een verklaring dat de man, waarvan de naam niet bekend werd gemaakt, zelfmoordaanslagen beraamde en leidde op Afghaanse en buitenlandse militairen in de provincie.

Hij wordt verder verdacht van betrokkenheid bij een complot om een hoge Afghaanse regeringsfunctionaris te vermoorden.

De Islamitische Beweging Oezbekistan (Islamic Movement of Uzbekistan/IMU) is een beweging die volgens inlichtingendiensten zij aan zij strijd met de Taliban en Al-Qaida in Afghanistan en Pakistan

De IMU werd in 1991 opgericht. De oorspronkelijke doelstelling van de groepering was de stichting van een Islamitische staat in Oezbekistan, een noordelijk buurland van Afghanistan.

Later breidde de IMU zijn doel uit door te gaan streven naar een Islamitische staat in heel Centraal-Aziƫ.

Volgens de NAVO is de IMU verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van aanvallen op overheidsfunctionarissen en de Afghaanse en buitenlandse veiligheidsmachten in Afghanistan.

De groepering is vooral actief in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan, in het Pakistaanse stammengebied en in het noorden van Afghanistan.