Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft maandag de Kamervragen die PVV-Kamerlid Marcial Hernandez onder meer stelde over een bondgenoot in Kunduz die aanzette tot antiwesterse rellen beantwoord.
De ongeregeldheden die in Kunduz uitbraken na de Koranverbrandingen op de Amerikaanse basis in Bagram werden volgens berichten in de media opgehitst door een bondgenoot, Khosh Mohammed, lid van de Provinciale Raad.
Minister Rosenthal antwoordt over de rol van Khosh Mohammad: "Er zijn geen bewijzen dat Khosh Mohammed een actieve rol heeft gespeeld bij het aanjagen van de onlusten."
De vragen van Hernandez en de antwoorden van minister Rosenthal, in een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer.
Aan de Voorzitter van de
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 4
Den Haag
Datum 7 mei 2012
Betreft Beantwoording vragen van het lid Hernandez over het bericht 'Bondgenoot zette aan tot antiwesterse rellen' en andere mediaberichten over de missie in Kunduz.
Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Hernandez over het bericht 'Bondgenoot zette aan tot antiwesterse rellen' en andere mediaberichten over de missie in Kunduz.
Deze vragen werden ingezonden op 13 april 2012 met kenmerk 2012Z07837.
De Minister van Buitenlandse Zaken, Dr. U. Rosenthal
Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Hernandez (PVV) over het bericht 'Bondgenoot zette aan tot antiwesterse rellen' en andere mediaberichten over de missie in Kunduz.
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht ‘Bondgenoot zette aan tot antiwesterse rellen?’ 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Wat is uw reactie op de dubbele loyaliteit van een lid van de Provinciale Raad in Kunduz, voormalig mullah Khosh Mohammed, die enerzijds een prominente rol speelt in het provinciale bestuur en geacht wordt een bondgenoot te zijn van het Westen en anderzijds heeft aangezet tot antiwesterse rellen omdat hij dit ziet als zijn religieuze plicht?
Antwoord
Ik betreur de gewelddadige protestacties in Kunduz en ben bezorgd over de onrust die de incidenten onder de bevolking hebben veroorzaakt. Er zijn geen bewijzen dat Khosh Mohammed een actieve rol heeft gespeeld bij het aanjagen van de onlusten.
Vraag 3
Bent u bereid om de samenwerking met dit lid van de Provinciale Raad direct op te zeggen? Zo nee, welke consequenties verbindt u aan deze aanzet tot antiwesterse rellen?
Antwoord
De missie onderhoudt samen met lead-nation Duitsland intensief contact met alle leden van de Raad. In gesprekken met de Raad wordt met de leden gesproken over hun verantwoordelijkheden als volksvertegenwoordiger.
Vraag 4
Deelt u de visie van defensiedeskundige Ko Colijn, die in het bovenstaande bericht het volgende stelt: ‘De gemiddelde Afghaan heeft geen andere keus dan te gokken op de partij die uiteindelijk blijft of wint, en dat is dus eerder de Taliban dan de internationale troepenmacht ISAF, want die missie stopt en die van de Taliban nooit?” Zo nee, waarom niet?
Antwoord
De bevolking heeft geen behoefte aan terugkeer naar de terreur en het extremisme van het Taliban bewind van ruim tien jaar geleden. Voortdurende terroristische aanslagen van de Taliban waarbij onschuldige Afghaanse burgers om het leven zijn gekomen hebben de reputatie van de Taliban beschadigd. De steun onder de bevolking voor de centrale regering heeft wel te lijden onder zwak Afghaans bestuur en corruptie. De komende periode zal de regering Karzai daarom meer daadkracht moeten tonen in het verbeteren van het openbaar bestuur.
Daarnaast is het van belang dat de NAVO en de rest van de internationale gemeenschap blijven benadrukken dat zij ook na 2014 betrokken zijn bij het land. De bevolking moet erop kunnen rekenen dat de internationale gemeenschap hen na 2014 niet aan hun lot overlaat.
Vraag 5
Kunt u uitvoerig motiveren hoe u bijgaande stelling interpreteert dat uit de volksopstand, die veroorzaakt werd door de koranverbranding, een diepgewortelde haat tegen het Westen en haar aanwezige militairen
blijkt, zoals ook gemeld wordt in rapporten van het Amerikaanse leger en wordt bevestigd door de broedermoorden op Westerse militairen door Afghaanse overheidsfunctionarissen die door diezelfde Westerse militairen zijn opgeleid? 2)
Antwoord
De incidenten maken duidelijk hoe belangrijk het is de lokale bevolking te betrekken bij de activiteiten van de internationale gemeenschap in Afghanistan en de Afghaanse cultuur en gebruiken te respecteren. Evenals de NAVO is de geïntegreerde politietrainingsmissie hiervan goed doordrongen.
Vraag 6
Deelt u de mening dat In het opinieartikel “Er is geen civiele missie in Afghanistan, die is er nooit geweest” uitstekend beredeneerd wordt dat Afghanistan een oncontroleerbare puinhoop is door o.a. collaboratie van Afghaanse soldaten met de Taliban, het doden van NAVO-militairen, de fout geschetste aard van de missie (geen wederopbouw, maar oorlogsmissie), het als een inktvlek verspreide geweld ook in het voorheen rustige noorden, corruptie, rivaliserende stammen en het dubbelspel van Pakistan. 3) Wat is uw reactie op bovenstaand artikel, de genoemde argumenten en de conclusie van de auteur dat “het tijd is om te vertrekken”?
Antwoord
De situatie in Afghanistan is complex en zorgelijk, maar de afgelopen jaren is veel bereikt op het gebied van opbouw van het veiligheidsapparaat, sociaaleconomische ontwikkeling en mensenrechten. Om zeker te stellen dat deze positieve ontwikkelingen niet teniet worden gedaan, is betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij Afghanistan nodig. Tegelijkertijd is de doelstelling dat de Afghaanse overheid volledige verantwoordelijkheid draagt voor het bestuur van het land en dat internationale aanwezigheid en steun wordt afgebouwd.
Vraag 7
In hoeverre staat u ondanks recente ontwikkelingen nog steeds achter de conclusie, zoals blijkt uit antwoorden van de regering op eerdere vragen over een geheim NAVO rapport over samenwerking tussen de Taliban en de Afghaanse regering, dat het transitieproces volgens plan verloopt en dat in de gebieden waar de verantwoordelijkheid voor de veiligheid reeds is overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten het vigerende veiligheidsniveau is gehandhaafd? 4) Worden de grote problemen wederom gebagatelliseerd?
Antwoord
Ik sta achter deze conclusie.
Vraag 8
Kunt u aangeven hoeveel Westers geld bijdraagt aan de salarissen van de Afghaanse agenten die worden opgeleid in Kunduz? Deelt u de mening dat hiermee feitelijk hun loyaliteit wordt gekocht en dat de Afghaanse agenten bij de stopzetting van deze Westerse geldstroom zich zullen afkeren van de Afghaanse regering?
Antwoord
Uit het Law and Order Trust Fund (LOTFA) dat in 2002 werd opgericht, worden politiesalarissen betaald, infrastructuur en materieel bekostigd en opleidingen verzorgd. Dit fonds wordt door de internationale gemeenschap voorzien van middelen en wordt namens de donoren beheerd door UNDP. De salarissen worden overgemaakt via het electronic payroll system van de Afghaanse overheid. Het LOTFA heeft geen invloed op de werknemer- en werkgeverrelatie; er kan dus niet worden gesproken van het kopen van loyaliteit.
Nederland draagt dit jaar EUR 10 miljoen bij aan het LOTFA. Het gaat hierbij niet om een specifieke bijdrage aan salarissen voor de politie in Kunduz.
Vraag 9
Bent u bereid om onze Nederlandse politietrainers en militairen zo snel mogelijk terug te trekken uit de puinzooi die Afghanistan heet en het sprookje van een succesvolle wederopbouwmissie in dit woestijnland te beëindigen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
De geïntegreerde politietrainingsmissie levert tot en met 2014 een belangrijke bijdrage aan de capaciteitsopbouw van de civiele politie en de versterking van de rechtstaat en ik zie geen reden deze voortijdig te beëindigen.
Vraag 10
Hoe staat u tegenover de eis van de Verenigde Staten dat andere NAVOlidstaten een financiële bijdrage moeten leveren voor de Afghaanse strijdkrachten en politie na 2014? 5) Deelt u de mening dat in de
uitgeklede defensiebegroting, de uitgaven in de post crisisbeheersingsoperaties (HGIS), hiervoor de ruimte ontbreekt en Nederland ook financieel de handen moet aftrekken van Afghanistan? Zo
nee, waarom niet?
Antwoord
Na de transitie in 2014 zijn de Afghaanse veiligheidsdiensten (ANSF) verantwoordelijk voor de veiligheid in Afghanistan. De verdere stabilisering en ontwikkeling van Afghanistan hangen af van de mate waarin zij deze taak effectief uitvoeren. Daarom is het cruciaal dat de internationale gemeenschap de ANSF blijft ondersteunen. Nederland zal hieraan een financiële bijdrage leveren. Zoals toegezegd aan de Kamer, zal u binnenkort hierover nader worden geïnformeerd.
Vraag 11
Wilt u de bovenstaande vragen afzonderlijk beantwoorden? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Ja.
1) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4905/De-missie-naar-
Kunduz/article/detail/3237294/2012/04/07/Volkskrant-en-Nieuwsuur-
Bondgenoot-zette-aan-tot-antiwesterse-rellen.dhtml
2) Jeffrey Bordin, “A Crisis of Trust and Cultural Incompatibility: A Red Team of
Mutual Perceptions of Afghan National Security Force Personnel and U.S. Soldiers
in Understanding and Mitigating the Phenomena of ANSF-Committed Fratricide-
Murders,” N2KL Red Team Political and Military Behavioral Scientist (May 12,
2011).
3) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9524/Lars-
Anderson/article/detail/3237113/2012/04/06/Er-is-geen-civiele-missie-in-
Afghanistan-die-is-er-nooit-geweest.dhtml
4) Aanhangsel Handelingen TK vergaderjaar 2011-2012 nr. 1508
5)
http://www.telegraaf.nl/buitenland/11787418/__Bijdrage_voor_Afghanistan__.ht
m
Zie ook:
De onderstaande video van het persbureau Reuters toont beelden van de demonstratie in Kunduz
Vrienden in Kunduz blijken vijanden, bondgenoot Kosh Mohammad was aanjager rellen
16 agenten gewond bij aanval demonstranten op politiehoofdkwartier Kunduz
7 Amerikaanse ISAF-soldaten gewond bij demonstratie in Kunduz, demonstrant gedood
ISAF en westerse landen trekken adviseurs terug bij overheidsinstellingen Kabul
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding in Afghanistan
woensdag 9 mei 2012
Rosenthal beantwoordt Kamervragen Hernandez (PVV) over bondgenoot Kunduz als vijand
Labels:
kamervragen,
kamervragen PVV,
koranverbranding,
Marcial Hernandez,
Mawlawi Khosh Mohammad,
rellen,
rellen Kunduz