zaterdag 5 mei 2012

Lenteoffensief Taliban ook in Kunduz, Coalitie pakt Taliban in Kunduz aan

De Taliban zijn deze week hun jaarlijkse lenteoffensief gestart, waaronder in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Het offensief heet Al-Farooq. Bij operaties van Afghaanse en buitenlandse troepen zijn de afgelopen 24 uur 36 opstandelingen gedood.

De operaties, waarbij de Afghaanse politie en het leger betrokken waren, en die ondersteund werden door de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO, werden uitgevoerd in de provincies Kunduz, Helmand, Ghazni, Khost and Farah, zo bericht het persagentschap Pajhwok.

Pajhwok meldt in het verslag niet of en hoeveel slachtoffers daarbij in de provincie Kunduz vielen.

Het persbureau maakt ook melding van operaties in de Noord-Afghaanse provincies Faryab en Jawzjan waarbij slachtoffers onder de opstandelingen zijn gevallen.

Ook in provincies elders in het land: Herat, Kapisa, Kandahar en Logar vonden acties plaats tegen militanten.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft volgens Pajhwok zaterdag gezegd dat zijn groepering operaties is gestart in 22 provincies, waaronder Kunduz, Helmand, Ghazni, Khost en Farah.

Hij beweert dat een aantal soldaten van de regering en van de buitenlandse troepenmacht is gedood en verwond tijdens aanvallen.

Aantekeningen:
- De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze maken overdrijven -

Aantekeningen:
(05-05-2012: Pajhwok) Taliban spokesman Zabihullah Mujahid said they had launched operations “Al-Farooq” in 22 provinces, including Kunduz, Helmand, Ghazni, Khost and Farah. A number of government and foreign soldiers were killed and wounded during attacks, he said.

Zie ook:
Taliban verklaring lenteoffensief in Afghanistan