zaterdag 25 februari 2012

Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand

Bij gewelddadige protesten in Kunduz tegen de verbranding van Korans door Amerikaanse soldaten in Bagram zijn zaterdag zeker vijf doden gevallen en ruim 60 gewonden. Onder de gewonden zijn 11 politieagenten.

Afghaanse media melden dat volgens rapportages ook leden van de veiligheidsdiensten zijn omgekomen, maar veiligheidsfunctionarissen hebben dit volgens Khaama nog niet bevestigd.

"According to reports, a number of Afghan security forces were also among those killed during Saturday’s demonstration but the security officials have not confirmed the reports yet."

Ook de Verenigde Naties maken in een verklaring, waarin ze de veiligheidsdiensten bedanken voor hun snelle reactie en de aanval op de compound van de VN in Kunduz veroordelen, melding van slachtoffers onder de politie.

"It thanks the Afghan National Security Forces (ANSF) and notably the police for its timely response and regrets their casualties."

Een deel van een compound van de Verenigde Naties in Kunduz werd in brand gestoken.

Een groep van 500 demonstranten viel de politie, die de VN-compound verdedigde, aan met stenen, metalen staven en scherpe voorwerpen, aldus de BBC.

De politie zegt dat er vervolgens waarschuwingsschoten werden afgevuurd, maar er werd geen gehoor gegeven aan de waarschuwing.

- Het dodental van de rellen in Kunduz is intussen opgelopen tot vijf, aldus het ziekenhuis van Kunduz. Er zijn 61 gewonden, waarvan er 15 in kritieke toestand verkeren.

"Head of Kundoz Hospital: 5 civilians dead&61 injured. 15 in critical conditions." zo meldt BBC-correspondent Bilal Sarwari. -

- De UNAMA-missie van de Verenigde Naties heeft in de loop van de dag gemeld dat het personeel van de VN ongedeerd is gebleven. -

Syed Sarwar Hussaini, politiewoordvoerder van Kunduz, vertelde aan het Chinese persagentschap Xinhua dat bij de demonstratie 11 agenten gewond zijn geraakt.

Een winkelier in Kunduz zei tegen de BBC: “Er wordt veel geschoten in Kunduz. Er heerst chaos. Ik heb veel mensen gezien met bebloede kleding en lichamen.”

Eerder zaterdag werd gemeld dat de politie bij gewelddadigheden tijdens een demonstratie in Kunduz tegen de verbranding van Korans op een Amerikaanse basis drie mensen doodschoot. Er vielen 50 gewonden.

Dat maakte de politie van Kunduz bekend. Duizenden demonstranten probeerden in Kunduz-Stad de compound van de Verenigde Naties te bestormen en voerden strijd met de politie.

De politie opende het vuur waarbij drie doden vielen, zo meldde de BBC eerder.

Sarwar Husaini, woordvoerder van de politie van Kunduz, zei: “De demonstranten leveren strijd met de politie en proberen de compound binnen te dringen, maar de politie heeft ze tot nu toe tegen weten te houden.”

De politie en ooggetuigen vertelden aan de BBC dat een aantal winkels in Kunduz in brand werd gestoken.

BBC-correspondent Bilal Sarwari meldde op Twitter dat drie burgers werden gedood en er 50 gewond zijn geraakt, waarvan er 15 in kritieke toestand verkeren, aldus doktoren in het ziekenhuis van Kunduz.

"Doctors Kundoz hospital: 3 civilians killed&50 injured - 15 critical. Sporadic gunfire after 2.5 hour of constant gunfire"

Er werd 2,5 uur onafgebroken geschoten. Daarna was er nog sporadisch geweervuur te horen.

Sahad Mokhtar, het hoofd van het departement Volksgezondheid van Kunduz, zei dat het aantal gewonden opgelopen is naar 47 bij het geweld rond de compound van de VN. Drie mensen werden gedood.

Het dodental is in de loop van de dag opgelopen tot 5.

UNAMA
Denise Jeanmonod, een woordvoerder van de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA), bevestigde het incident en zei dat de organisatie de situatie ter plaatse onderzoekt.

Ze wilde geen verdere details geven “vanwege de veiligheid van het personeel op de compound”. Ze wilde ook niet vertellen hoeveel mensen daar verblijven.

De United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) van de Verenigde Naties heeft in een verklaring de aanval op haar compound in Kunduz scherp veroordeeld.

De UNAMA meldt dat er geen slachtoffers onder personeel van de VN in Kunduz en Afghanistan zijn gevallen.

Vorig jaar april bestormden woedende demonstranten de compound van de UNAMA in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz. Hierbij kwamen zeven medewerkers van de VN om het leven.

Nederlanders in Kunduz
De Nederlandse politietrainers in Kunduz verblijven op een Duitse legerbasis en zijn niet betrokken bij de ongeregeldheden in de stad, zo meldt dagblad Het Parool. De politietrainingsmissie draait zaterdag op een lager pitje.

De veiligheid in het gebied is volgens een woordvoerder van Defensie de verantwoordelijkheid van het Afghaanse leger en de politie.

De Nederlanders blijven wegens de onrust op de basis in Kamp Kunduz. Ze voeren geen patrouilles uit in de stad, zoals op andere dagen wel gebeurt als onderdeel van de training van Afghaanse agenten.

"Het draait op een lager pitje," aldus Defensie.

Duitsland weg uit Takhar
Duitsland trok donderdag vervroegd zijn troepen terug uit de provincie Takhar, de oostelijke buurprovincie van Kunduz, na een demonstratie aan de poort bij de basis in de provinciehoofdstad Taloqan waarbij stenen naar de basis werden gegooid.

In Takhar waren ongeveer 50 Duitsers gestationeerd. de sluiting van de basis stond gepland voor eind maart.

Amerikaanse militairen gedood
In het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul zijn zaterdag twee Amerikaanse soldaten doodgeschoten.

Afghaanse media melden dat de daders mogelijk Afghaanse soldaten zijn of een Afghaanse politieagent.

De NAVO vindt het nog te vroeg om een mogelijk verband te leggen met de demonstraties tegen de verbranding van Korans.

De protesten in Afghanistan tegen de verbranding van een aantal Korans op de Amerikaanse militaire basis van Bagram zijn de vijfde dag ingegaan.

Op de eerste vier dagen vielen zeker 29 doden en ruim honderd gewonden.


Verklaring Verenigde Naties over aanval in Kunduz

UNAMA PRESS STATEMENT: United Nations condemns the attack on its premises in Kunduz

5 February 2012 – The United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) deplores the attack on its compound in Kunduz, northeast Afghanistan. It thanks the Afghan National Security Forces (ANSF) and notably the police for its timely response and regrets their casualties. Although caused by legitimate defense, the United Nations also regrets the casualties among the demonstrators and expresses condolences to the families of those who lost their lives.

UNAMA would like to reiterate the United Nations deep respect for Islam and understanding for the feelings of Muslims at the desecration of the Holy Qur’an. At the same time, we call upon those who would wish to express their legitimate religious sentiments to reject calls to violence, to exercise self-restraint and to avoid resorting to protests and demonstrations in order not to allow the enemies of peace to take advantage of the situation.

It is the people and authorities of the Islamic Republic of Afghanistan that have invited the United Nations to work for peace, stability, security and prosperity in Afghanistan. The United Nations is determined to continue helping the Afghan people to achieve these objectives. In this, the United Nations staff should enjoy the full protection of the people and authorities of the Islamic Republic of Afghanistan.

All United Nations staff in Kunduz and in the country is unhurt and accounted for.Zie ook:
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding in Afghanistan