vrijdag 24 februari 2012

Duitsland trekt zich vervroegd uit Taloqan terug naar Kunduz

De ongegeveer 50 Duitse militairen in de provincie Takhar hebben hun basis in de Noord-Afghaanse stad Taloqan verlaten en zich teruggetrokken naar Kamp Kunduz.

De Duitse commandant van de Regio Noord-Afghanistan nam donderdag dit besluit vanwege een demonstratie van 300 Afghanen voor de poort van de basis in Taloqan.

De Frankfurter Allgemeine Zeiting bericht dat de terugtrekking volledig is. Het kamp zou anders in maart ontruimd worden.

Een verslaggever van de Duitse ZDF meldt dat het kamp met stenen werd bekogeld.

De ongeveer 50 soldaten van de Bundeswehr verlieten donderdag hun kamp. Daarbij namen ze alle voertuigen, wapens en munitie mee, aldus een woordvoerder van het Duitse leger.

Duitsland leidt het Regionaal Commando Noord van de International Security Assistance Force van de NAVO in Afghanistan en de Provinciale Reconstructie Teams in Kunduz en Badakhshan.

De provincie Takhar valt onder het operatiegebied van Kunduz. Het kamp in Kunduz ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Taloqan.

Donderdag raakte een militair uit Noorwegen gewond bij een demonstratie bij de Noorse basis in Maimana in de Noord-Afghaanse provincie Faryab.

In de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan sloot een Afghaanse militair zich donderdag bij demonstranten aan en schoot vervolgens twee Amerikaanse soldaten dood.

In Afghanistan vinden al vier dagen lang felle protesten plaats naar aanleiding van de verbranding van Korans op de Amerikaanse basis in Bagram in de provincie Parwan ten noorden van Kabul.

Zie ook:
NAVO-militair uit Noorwegen gewond bij demonstratie tegen Koranverbranding
Afghaanse soldaat schiet twee NAVO-soldaten VS dood in Afghanistan tijdens Koranprotesten